Oslovski kašelj in nosečnost
Spoštovani dr Pušenjak,
najprej vam želim čimprejšnje okrevanje!
Sem v 35 tednu nosečnosti, predvideni datum poroda imam 20.4.07. Ste moj izbrani ginekolog in ker vem, da vas še nekaj časa ne bo na vašem delovnem mestu, vam pišem kar tukaj na forum.
Ravno danes so pri moji 3 in pol mesečni nečakinji ugotovili, da je zbolela za oslovskim kašljem. Bolna pa je vsaj že slaba 2 tedna. V tem času sem bila večkrat v stiku z njo, nazadnje 5 dni nazaj. Zdaj je na infekcijski kliniki, kjer jo zdravijo.
Sama v otroštvu nisem prebolela nobene otroške bolezni. Trenutno se počutim dobro (nimam ne vročine in ne kašljam). Prosim vas za nasvet kaj naj storim (pregled pri ginekologu-verjetno vašemu namestniku-imam šele čez 1 teden) ? Na infekcijski kliniki so svetovali, da bi bilo dobro, da bi preventivno dobila antibiotike. Kaj menite o tem vi? Kaj naj storim? Skrbi me…
Za odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
HopY
Spoštovani,
prav glede ukrepov okrog možne infekcije s pertusisom bo prav gotovo infektolog bolj poklicn kot ginekolog. Glede na to, da se proti oslovskemu kašlju cepi že desetletja vse otroke in ste bili verjetno cepljeni tudi i, bi se dalo verjetno preveriti stopnja zaščite z analizo protiteles? Pogovorite se o tem torej s svojim osebnim splošnim zdravnikom, ki vas po potrebi lahko pošlje do infektologa.
Spoštovani dr Pušenjak,
po telefonu sem govorila s svojo osebno zdravnico in nisem zadovoljna. Namrec ona bi mi tudi dala preventivno antibiotik. Jaz pa zelim, da najprej preveri ali sem sploh okuzena. Ali je ta preiskava tako draga ali kaj, da ji je najlažje (najceneje), da da antibiotik in to je to? Jaz pa res ne bi jemala antibiotik, če ni potrebe-saj verjetno tudi za otroka to ni v redu (ali pač?). Na infekcijsko kliniko pa pravi, da me ne bi poslala, ker lahko tam v cakalnici “poberem” še kakšno drugo bolezen. Zdaj sva se dogovorili, da se bo posvetovala še z drugimi in se kasneje slišiva. Kaj menite o vsem tem vi?
Hvala vnaprej za vaše mnenje.
HopY
kaj naj rečem? Vsak problem v medicini ima več možnih rešitev, pač tudi glde na to ali si izberemo najkrajšo, najhitrejšo ali najlepšo pot. Vsaka pot določene prednosti prinaša in izključuje druge. Sam bi samo preveril, če ste še zadostno zaščiteni s protitelesi od cepljenja v otroštvu in če niste, pride v poštev antibiotik. Okuženosti pa verjetno še ne bo mogoče dokazati.
Spoštovani,
če se zboleli za O.K. že pred časom in so koncem prejšnjega tedna to potrdili, potem čez 8 dni ne boste več kužni. Tudi potek bolezni je verjetno blažji, ker ste bili v preteklosti verjetno tudi še nekajkrat cepljeni.