Najdi forum

osebnostna struktura

Mi prosim lahko pojasnite značilnosti depresivne osebnostne strukture? Hvala.

Depresija oziroma depresivna motnja pomeni v prvi vrsti motnjo razpoloženja in čustvovanja, posledično pa privede tudi do spremembe izgleda, vedenja in mišljenja. Tvori jo več znakov in simptomov, od izrazito individualnih telesnih in psiholoških sprememb pa vse do sprememb posameznikove povezanosti z družbo. Simptomi in znaki depresivne motnje se med seboj prepletajo:
– Biološki (dnevno spreminjanje razpoloženja, motnje spanja, apetita in želje po spolnosti; izguba volje in motivacije; pomanjkanje energije in utrujenost; nezmožnost uživanja; odsotnost ali pomemben upad hrepenenja, entuziazma oziroma življenjskega navdušenja.
– Psihološki ( potrtost in tesnoba; občutek notranje praznine; občutek krivde, manjvrednosti in obup; znižana toleranca, impulzivnost in agresivnost; motnje koncentracije in spomina).
– Družbeni (izguba zanimanja za druge ljudi; zmanjšana učinkovitost pri delu).

Depresija sodi med najpogostejše duševne motnje.

Na razvoj depresije vplivajo različni dejavniki: dolgotrajnejše obremenitve ( finančne težave, brezposelnost, telesna obolenja, bolezni bližnjih, za katere skrbimo,); težave v medosebnih odnosih (odsotnost zaupne osebe, konfliktni odnosi, pretirano intenzivni odnosi, ) pomembni življenjski dogodki (rojstvo ali smrt, poroka ali ločitev, selitev ali menjava službe, upokojitev).

Poznamo dva načina zdravljenja depresije, ki se med seboj dopolnjujeta:
– z zdravili (antidepresivi),
– s suportom ter dejavnostmi, ki so prijetne in spodbudne.

Lep pozdrav,

Mihaela.

Kaj bi to bilo-s suportom ter dejavnostmi- ?

Suport pomeni podporo okolice v kateri posameznik živi in dela; to pomeni na prvem mestu družine in prijateljev (razumevanje z njihove strani, nudenju potrebne pomoči ter vzpodbujanje k aktivnemu življenju), lahko pa tudi v obliki samopomočne skupine (izmenjava izkušenje ter reševanje stisk in težav v obliki skupine. Glede delovanja skupin se lahko obrnete na najbližjo enoto Društva Ozara ali druge organizacije, kjer prej omenjene skupine delujejo).
Dejavnosti, ki jih posameznik z veseljem opravlja mu pomagajo pri premagovanju težav, ki nastanejo zaradi depresije (različne interesne dejavnosti, npr. športne in druge). Lahko individualno ali pa se priključi kakšni organizirani skupini.

Lahko si ogledate priročnik o depresija na

http://www.ivz.si/ivz/publikacije/html/depresija/

Lep pozdrav, Mihaela.

New Report

Close