osamljenost
Pozdravljeni
Zadnje čase se počutim osamljenega. Po uspešno končani šoli sem začel delat in se tako zaposlil. V službi se počutim odlično, s sodelavci se odlično ujamem, kos sem delavnim nalogam. Ampak trpi moj prosti čas. Nimam prijateljev, le znance. S sošolci s šole se ne slišimo več, saj so vsi odšli na svoje ali pa študirajo v drugem kraju. Na delovnem mestu sem večinoma z ljudmi, ki že imajo družine in so starejši. Tako nimam ljudi za prosti čas, človeka za pijačo itd. Tudi sorodnikov nimam. Živiva skupaj z babico, ki mi je vedno stala ob strani. Edino kar je moja napaka je to da me je vedno bilo sram, da nisem imel denarja, da sem živel skromno. Danes živim dostojno, nič mi ne maanjka, vredu izgledam, sem zelo kominikativna oseba, le osebe nimam, ki bi ji lahko rekel prijatelj, bi z njo preživel prosti čas, druženje, zabavanje ,… pravijo da človek brez prijatelja ne more in res je, le kaj naj naredim.
Prosim in hvala za odgovor
Pozdravljeni dino,
Razmišljam, kaj odgovoriti na tako pogosto vprašanje današnjega človeka, hkrati pa to ne pomeni, da je vaša žalost zaradi tega, ker niste v občutku osamljenosti osamljen primer, kaj manjša. In ne želim pomanjševati vaših občutij. Težko vam napišem kakšen recept, kako se iz osamljenosti pride v stanje, ko se ne počutiš več osamljenega. Lahko le čutim in ugibam iz vašega kratkega sporočila, da najbrž niste osamljeni le zadnje čase, ampak da vas to spremlja že dolgo. Živite z babico, nimate sorodnikov, delo vam ne dopušča dovolj prostega časa, da bi spoznali nove ljudi,… Toliko žalosti in osamljenosti je v tem.
Pa vendar, sigurna sem, da vam ne bom povedala nič novega, a nove ljudi običajno srečujemo v raznih interesnih situacijah – npr. turna smuka, tek, hribi, jadranje in drugi športi, lahko je to pevski zbor, lahko ste vključeni v kakšno terapevtsko skupino z namenom dela na sebi,… Teh možnosti je res veliko in verjamem, da vsak lahko najde kakšno urico na teden, da se vključi v kakšno dejavnost, ki ga zanima. Nazadnje je tu še internetni način spoznavanja novih ljudi.
To je en vidik – enostavno postanite dejavni in novi ljudje bodo prihajali v vaše življenje. Kljub temu pa ostaja nek globlji vidik – kako vi doživljate stike z drugimi, ali ste kljub komunikativnosti in prijetnem videzu ob njih osamljeni? Ali vas še vedno sledi sram, čutenje, ki preprečuje, da bi se drugim pokazali v celoti, da bi druge sprejeli v celoti? Čutenja, ki zaznamujejo naše otroštvo na žalost ne odidejo kar na prvi ukaz, ko preneha obstajati »razlog« za njegov obstoj.
Še bi lahko razmišljala, vendar bi vam rada napisala le še to: poskrbeli ste za svoje materialno bivanje, kar vam očitno ni bilo kar položeno v zibelko. In za to si lahko čestitate! Sedaj ko ste preživetveno varni, je logično, da so se vam začele razvijati in sproščati nove dimenzije obstoja – želite družbo. In to samo pomeni, da napredujete po svoji poti. Že to, da ste »prišli« v našo posvetovalnico, je en korak v to smer. Zato bi za konec le še povabila druge, da se vam odzovejo, morda s podobnimi zgodbami, morda z nasveti. Sama pa vam želim veliko ljubezni do samega sebe in zanimanja zase, da se odkrijete, kakšni ste, zakaj ste takšni in da ostanete zvesti svoji poti,
hojla…dino
kolikor sem razbrala iz tvojega pisma, imam občutek da si malo plašen oz. da se bojiš navezovati stike ali da se bojis reakcije ljudi na to kjer si sedaj in kaj si do danes ustvaril! nesramuj se ker nisi imel denarja,lahko si ponosen nase kar si zase sam ustvaril….v vsakem primeru ti predlagam, da v družbi ljudi se sprosti in ne razmišljaj o tem, kako je bilo v preteklosti oziraj se na prihodnost, saj na preteklosti ne mores graditi prihodnosti, si uspešen fant, ki si želi novih spoznaj in prijateljev,upiši se na rekreacijski šport npr.fitnes kjer bos lahko srečal nove ljudi in preko besed se navežejo stiki iz katerih potem izhajajo srečanja na pijači in druženja, sprosti se saj danes je res tesko najti prijatelja, kateremu v pomenu besede lahko rečes da je prijatelj…prepusti se toku življenja in spoznavanja….po enem srečanju bodo tako sledila naslednja….
lepo se imej in srečno
Pozdravljen!
Včasih prebiram forume na med.over.net, saj mislim, da so nekatere informacije zelo koristne, zato sem danes slučajno naletela tudi na tvoje vprašanje. Se strinjam, da v današnjih časih človek težko pridobi nove prijatelje. Jaz sem se pred kratkim preselila v nov kraj zaradi službe in čeprav imam tukaj prijatelje, z veseljem spoznam tudi kakšnega novega. Zato, če si za to, se lahko tudi kaj zmeniva.
Lep pozdrav!