ortopedska operacija ali SDR ter drugo mnenje
Pozdravljeni,
Imamo 10 letno deklico z cerebralno paralizo. Ne more stopiti na stopala, pav tako ne more iztegniti noge v kolenih. Lahko hodi ob opori ene roke ter naredi tudi nekaj korakov samostojno. Ravnotežja na mestu pa ne more loviti. Predlagali so operacijo Ahilovih tetiv in vezi v kolenu. Kot mi je znano bi se tkiva jemala in presadila s tem bi se podaljšali Ahilovi tetivi in vezi. Zanima me če ima kdo že izkušnje s podobnim primerom? Predvidevam , da je potem potrebno pozdraviti tudi odvzemno mesto tkiva in navsezadnje se spastičnosti s to operacijo ne odpravi.
Nekako me prelivajo dvomi o ustreznosti te operacije saj mi je v znanem inštitutu bila predlagana operacija z imenom Selektivna Dorsalna Rizotonomija, s tem bi se odpravila spastičnost, vendar so pa te operacije možne samo v tujini in seveda samoplačniško.
Zaradi tega me zanima tudi kako je z drugim mnenjem? Opazil sem , da mi zdravniki s katerimi se srečujemo povedo eno in se potem vedno vrnejo v okvir našega zdravstvenega sistema in mi z tem ponudijo nekaj kar pa sploh ni rečeno, da je za mojega otroka resnično najbolje. Nekako tudi zaradi tega dvomim, če bi bilo drugo mnenje z strani naših zdravnikov resnično iskreno.
Hvaležen bom za vsak odgovor saj nam bo pomagal pri nadaljnjih odločitvah.
l.p.