Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Ortopan

Ortopan

Spoštovani,

na vas se obračam z vprašanjem, ali ortopan v vsakem primeru pokaže vnetje sinusov. Že nekaj let namreč trpim za bolečinami v zgornji čeljusti, čemur nihče ne najde vzroka. Ortopan je bil bp, zobje so zdravi, imam pa protruzijo med c5 in c6, vendar naj ne bi nikamor pritiskala. Glede na simptome (pogosto povišana temperatura, nabiranje sluzi v žrelu) sem pomislila na sinusitis, čeprav zdravnica meni, da gotovo ne gre za to, saj ni izcedka iz nosu … Skratka zanima me vaše mnenje, ali bi se morda kakšen sinusitis lahko spregledal na ortopanu, ali bi se v vsakem primeru videl. Bolečine v čeljusti so namreč včasih nevzdržne in moram zaradi njih ostajati doma, saj me popolnoma onesposobijo. Naj dodam, da sem v srednji šoli prebolela mnogo angin, še danes imam tu in tam bele pikice na mandljih, nikoli pa ne gre za bakterijsko vnetje. Sicer sem stara 31 let.

Hvala vnaprej in uspešno delo vam želim še naprej!

Spoštovani,

ortopan je namenjen prikazu vseh zob v obeh čeljustih. Vidi se le dno čeljustnih sinusov. Primerna preiskava za sinuse je samo CT sinusov.

Opis vaše bolčeine še najbolj spominja na temporomandibularno mialgijo.
Vzroki:
– zobni aparat ali nove krone, plombe
– prenapetost žvekalnih mišic ob psihičnem stresu
– obraba čeljustnih sklepov, vnetja sklepov
– škripanje z zobmi ponoči (bruksizem)
– pretirano grizenje žvečilnega, oreščkov itd

Pomagajo vaje za čeljustni sklep (TMJ excercises). masaža, gretje, izjemoma injekcija zdravila v sklep (pri MAFA specialistu)

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close