Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ORL – težave s sluhom – pregled pri otroku

ORL – težave s sluhom – pregled pri otroku

Pozdravljeni

Pri mojem sinu so že pri rojstvu zaznali neodzivnost srednjega ušesa oz opravili timpanogram oz nekaj podobnega. Začeli so se razni pregledi pri ORL specialistu, ki je običajno opravil mikroskopski pregled in čišenje ušesa (običajno je odstranil nekaj majhnih delčkov ušesnega masla (oz karkoli se nahaja čisto pri bobniču)). Po tem smo običajno šli na timpanogramski pregled ki je kazal na krivuljo B ali C. Žrelnice običajno specialist ni mogel dobro pogledati zaradi “nesodelovanja otroka”,tako da je postavljal vprašanja ali otrok diha skozi usta , kako diha med spanjem, ali smrči ipd. Zatrdili smo mu, da otrok (razen kadar je res bolan), diha skozi nos, vendar je nato rekel “ja trenutno pa vidim da diha skozi usta”. Omenil sem mu, da je otroka strah ker je doživel že kar nekaj pregledov in se vsaj meni zdi normalno da ker otrok ni ravno pomirjen oz mu ni všeč kjer se nahaja, pač diha skozi usta.
Njegov zaključek je bil zmeraj odstranitev žrelnice in vstavitev timpanalnih cevk.

Otrok je (poleg obolenj ki jih sicer stakne v vrtcu (virusi-bakterije)) sicer imel občasno bronhitična stanja ki smo jih blažili z ventolinom in inhalacijami, vendar pulmološko stališče je bilo, da nadaljujemo po potrebi s terapijami ventolina in zdravilom singulair.

Ker jaz in moja partnerka resnično dvomiva da je problem žrelnica (glede na to da otrok še med spanjem diha skozi nos in ne smrči), me zanima ali so možni kakšni drugi vzroki za sinovo stanje oz rezultate timpanograma. Bega me tudi to, da so neglušnost pri otroku odkrili že takoj po rojstvu, takrat pa verjetno ni imel vnete žrelnice…

Drugače se otrok normalno govorno razvija, lepo se odziva na pogovor, sprašuje odgovarja ….
Otrok je sedaj star 3 leta

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

odstranitev žrelnice je smiselna
– pri zastojih dihanja med spanjem, ob tem običajno moramo delno ali popolnoma odstraniti mandlje
– pri dihanju z odprtimi usti, v tem primeru je ovirana normalna rast zgornje čeljusti
– pri 4 ali več akutnih vnetjih srednjega ušesa na leto – kljub cepljenju proti pnevmokoku in kljub antibiotični zaščiti (1 odmerek na dan 2-3 mesece)
– če pol leta ali celo eno leto ne dosežemo vsaj začasne prezračenosti ušes (ves čas moten bobnič, timpanogram B ali C s podtlakom, prevodna izguba sluha) – zaradi nevarnosti trajnih strukturnih sprememb bobniča, oviranega govornega razvoja – slabe izgovarjave.

Poskusimo z nosnim kortikosteroidom 3 mesece in če ni izboljšanja – napotitev na operacijo.

So primeri, ko je že ob rojstvu tekočina v srednjih ušesih in se ta noče resorbirati. Na žalost je tako tudi pri vas.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close