ORL izvid
Pozdravljeni!
Sem mamica 4 letnega fantka. Že od rojstva smrči in diha skozi usta, kadar spi. Po 8 mesecu starosti je začel zbolevati za vnetji ušes in grla, tudi gnojne angine-cca 3x v prvem letu, 6x v drugem letu in 8x v tretjem letu starosti.
Pri 4 letih so se mu prvič povečali bezgavke in sicer za cca 3-4 cm okrogla kot žogica na levi strani pod ušesom, ki se je nekje v 10 dneh zmanjšala, a so tam zdaj male (1 cm premera) bezgavke-kakih 6. Dobil je še 2x antibiotik da bi izginile, ampak so 4 mesece nespremenjene.
Novembra sva bila na ORL, kjer so po 2 minutak rekli da ima povečano žrelnico in da bi bila odstranitev dober poseg zanj.
Prosim če mi lahko poveste kaj pomeni z izvida naslednje:
DG: Veg.aden
Lymohadentitis colli
Svetujem adenoidektomijo.
Vem da je ta operacije rutinski poseg in da traja cca 15minut. Zanima me, ali se gre domov že kar drugi dan, če je seveda vse o.k.?
Koliko časa traja da otork povsem ozdravi, da lahko gre ven, v rtec med ostale otroke?
Najlepša hvala za vaš trud in prijaznost,
Želim vam lep vikend in veliko uspeha pri zdravljenju pacientov.
Adela
Spoštovana Adela!
Diagnoza pomeni: povečana žrelnica in povečane bezgavke na vratu (ti so skotaj pri vsakem otroku, ki je večkrat prehlajen, ki ima povečano žrelnico ali nebnice).
Adenoidektomija pomeni odstranitev žrelnice, dan po operaciji otrok gre domov, če nekaj dni je ponavadi že vsaj navidez čist zdrav, po enem tednu pa sigurno v celoti.
LP. drIB.
Pozdravljeni!
Zahvaljujem se za vaš odgovor, bi va spa prosila še za razlago o bezgavkah.
Sinu so se namreč povečale bezgavke v mesecu septembru-vmes je imel 3x antibiotik kot preventivo, da bi se mu zmanjšale. Bezgavke ne rastejo ampak ostajajo enake-jih je pa sigurno 6. je to kaj nevarnega ali ne? Skrbi me da ne gre za kako drugo bolezen. In kdaj potem bezgavke izgine, če sploh izginejo-ali lahko tudi ostanejo za vedno brez vsakršnih posledic?
Hvala,
Adela
Pozdravljeni!
Mi smo operaciji žrelnice prestali-zdaj smo preventivno še 1 teden po oiperaciji doma.
Sem odpustno zdravnico povprašala kako je z bezgavkami in je pritrdila, da moramo 3 mesece počakati, potem pa bomo videli kako in kaj naprej.
hvala za vaš cenjeni čas.
V CELJu je tko da je otrok operiran 2. dan, četrti dan gre pa domov. Kolikor vem je v CELJU zelo hitro priti na vrsto, medtem, ko v LJ in MB čakajo na operacijo po več kot leto dni.
Če koga kaj zanima glede celjske bolnišnice in operacije žrelnice mi lahko piše na mail: