orhideja
Problem je sledeč: moj dragi je v dar dobil orhidejo – tako prav iz cvetlicarne. In potem sva to orhidejo postavila v dnevno sobo, ki je zal neogrevana, tako da je v njej konstantno nekje 10 stopinj (drugje v stanovanju ne bi imela dovolj svetlobe). Redno jo je zalival, morda celo prevec, ker je nazadnje, ko sem jo jaz vzela v roke revica kar stala v vodi (v spodnjem loncku, ne direktno).
No, opazila sem, da je nekaj narobe, ker je rozica (sicer je lepo cvetela in cvetje se je kar naprej odpiralo) dobila rahlo rumenkaste liste. Odtocila sem vodo iz spodnjega loncka, rozo postavila v kopalnico (ki jo grejeva po potrebi) na okno – tam je vedno dovolj vlage v zraku. Po nekaj dneh je orhideja odvrgla prvi cvet, nato pa vsak dan se enega. V skrajni sili sem jo preselila v spalnico, ki pa ima vedno 20 stopinj, na okno. No, tam je zdaj spet odvrgla se ne cvet in popek, ki pa se je posusil.
Orhideja ima trenutno se vec vejic, na katerih so ostali popki (po moji oceni zdravi), listi barve niso spremenili. Ali kdo ve, kaj bi lahko bil vzrok za odvrgle cvete (razen morda prenizke temperature) oz. kaj storiti, da si rozica malo opomore?
V prvem prostoru je bila najbrž res prenizka temperatura. Sicer imajo orhideje takšno temperaturo rade, ko so v času mirovanja, ne pa če cvetijo. Glavni problem pa je sigurno bil zalivanje. Voda v podstavku je namreč za orhidejo hudo škodljiva, saj ji korenine hitro zgnijejo. Zraven tega ste orhidejo še prestavljali, tako da se je ves čas morala prilagajati na nove razmere.
Jaz bi predlagala naslednje. Če na polici kamor ste jo postavili ni dolgotrajnega sonca, orhidejo pustite kjer je. Zalivajte jo zelo malo, šele ko vidite, da je substrat skoraj popolnoma suh. Orhideja bo morda odvrgla še nekaj popkov in tudi kakšen list bo še porumenel. Na izboljšanje stanja boste morali počakati vsaj kakšen mesec in dva. če imate možnost pa jo konec maja postavite v zasenčen kotiček v vrtu. Po mojih izkušnjah je to najboljše zdravilo za zimske napake pri negi.