Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Operacija žrelnice pri 2 letni hčerki – Potrebno?

Operacija žrelnice pri 2 letni hčerki – Potrebno?

Pozdravljeni. Danes sem bila s svojo hčerko pri orl specialistu, zaradi stalnega izcedka iz nosu. In sicer izcedek ima skozi celo leto tudi poletje, včasih malo manj včasih več. Zadnja 2 meseca smo uporabljali nasonex po čemer se je stanje rahlo umirilo vendar še vedno brišemo nosek. Prehlajena in bolna ni nič, enkrat sva bili samo na infekcijski kliniki v Ljubljani zaradi rsv, boka virusa in še dveh, drugače pa nikoli ni bolna, glede na to da je njena sestrica (4 leta) skoraj vsak mesec nekako bolna, ima namreč bronhitise in je alergik, zadnjh dveh mesecih je imela 2x angino, drugače pa skoraj na dva meseca enkrat bronhitis. 2letna hči pa nikoli od nje nič ne pobere. Sluh je tudi normalen, zdi se mi da dobro sliši. Bila je pa rojena 1 mesec prezgodaj zaradi popuščanja materničnega vratu, sem bila sama hospitalizirana od 28 tedna nosečnosti naprej.

Izvidi pa so sledeči:
OMS: Sluhovoda sta prosta, le fiziološka količina cerumna, bobniča sta cela in prosojna ter v nivoju, brez vidne tekočine v kavumih.
Endonazalno sluznica nekoliko zadebeljena, obilo sluzi na dnu obeh nosnih votlin (staza). Sluznica žrela je bleda, nebnici sta malo nad nebnimi loki. Žrelnica je indirektoskopsko povečana in oblita s sluzjo. Glas je čist. Na vratu ni patoloških sprememb.
Timpanogram: nizka A krivulja obojestransko.

Terapija.
fiziološka raztopina v nos večkrat dnevno, nasonex pršilo dalje, napotnica za orl hospital zaradi dogovorjene adenoidektomije (mama dobi razlago težav in možnosti zdravljenja ter z navedenim soglaša)

Diagnoza:
Hipertrofija žrelnice

Zanima me če je res operacija potrebna, zdravnik je prav tako rekel da ne bo imela pravilno razvitega govora (nosni govor), ter da se ji obraz ne bo enakomerno razvijal.
Glede na to da je bil mož ko je bil otrok operiran, in operacija ni delala velikih čudežev, ter pridobivanje na teži, sem malo skeptična glede tega ali jo bi morala nujno peljati na operacijo ali se bo mogoče samo po sebi pozdravilo po nekem času. Zelo bi bila vesela vašega odgovora, ker sama ne vem kako sedaj naprej.

Lep pozdrav, Ana

Spoštovani,

stalen izcedek iz nosu pri dveletnici je znak stalnih respiratornih infektov zgornjih dihal – tako da ne drži, da mlajša hči nič ne pobere! Ima le srečo, da ne pride do bakterijskih superinfekcij ali do širjenja v spodnja dihala.

Če otrok diha ves čas z odprtimi usti in smrči, je res motena rast zgornje čeljusti (ker jezik ne izvaja pritiska na nebo in zgornjo čeljust od znotraj). Če so prisotni še zastoji dihanja v spanju, pride lahko do padca zasičenosti krvi s kisikom, neprespanosti in motenega razvoja možganov. Povečana žrelnica lahko tudi moti prezračevanje ušes in povzroči izliv v srednjih ušesih ter slabši sluh (v vašem primeru teh težav ni).

če se bojite operacije oz. je ne želite, nadaljujte z nosnim kortikosteroidom še vsaj 3 mesece. Če bodo težave enake ali celo hujše, bo potrebno deklici odstraniti žrelnico.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close