Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Operacija žrelnice – mnenje

Operacija žrelnice – mnenje

Lp!

Včeraj sva bila s 3,5 letnim fantkom na pregledu pri otorinolaringologu zaradi slabšega sluha. Naj povem, da je trenutno malo prehlajen in da zlasti ponoči slabo spi zaradi pritiska v ušesu, pa tudi izpihniti še ne zna iz noska. ponavadi tudi nima veliko “sekreta” v nosku, ima bolj zamašen nosek.
ko je prehlajen, delamo inhalacije s fiziološko raztopino.

Prosila bi vas za vaše mnenje, glede na včerajšni izvid:
” Nekaj cerumena obojestransko. Bobniča sta motna, uleknjena.
mandlja sta velika.
Epipharynx: velike vegetacije.
Timpanogram: B krivulja obojestransko. Compliance desno o,02 desno, levo 0,06. stapes refleks obojestransko ni izziven.”
svetujem adenoidektomijo.

Dr. je predpisal dva do tri tedne sprej Nasonex v nos (1x na dan) ter operacijo žrelnice, povedal je le, da ima velika 3. mandlja.
Pediatrinja je povedala, da ima zrak v ušesu, zato slabše sliši, sedaj se bomo naročili na operacijo žrelnice, sem pa v dvomih, ker je še vseeno majhen in ne vem, če lahko počakamo še kakšno leto do operacije.

Hvala za vaše mnenje.
Suzana

Srednje uho in obnosne votline so prazni prezračeni prostori, ki se zračijo se preko nosa (obnosne votline!) in preko Evstahijevih tub , ki gredo v ušesi iz žrela za nosom.

Pri slabi prezračenosti (to povzročajo največkrat veliki mandlji in žrelnica) se v obnosnih votlinah in ušesih nabere tekočina, ki ob prisotnosti bakterij (in v nosu jih je vedno veliko) povzroči gnojno vnetje in/ali okvari sluh.

Namen zdravljenja vnetij ušes in obnosnih votlin je torej omenjene ‘prostore ‘ prezračiti in s tem preprečiti infekt: zato operacije žrelnice, mandljev in cevke , ki se vstavijo skozi bobnič in omogočijo zračenje, dokler se okvarjeni Evstahijevi tubi ne opomoreta.

Timpanogramu B kaže, da je v ušesih vašega otroka tekočina (ne zrak, kot je rekla vaša pediatrinja..)vsekakor priporočam nasvet ORL specialista – operacija žrelnice , mandljev (če sta velika) in ev, vstavitev cevk (če se ob operaciji izkaže, da je tuba že dolgo zaprta in je tekočina v ušesu že gosta).

Seveda, pomemben vzrok za težave, ki jih opisujete (pri otrocih kot je vaš), pa je stalen infekt, ki kroži in se ohranja v vrtcih! Po zdravljenju otroku privoščite vsaj 14 dni (ali več) rekonvalescence doma ali pri starih starših. Tudi zaščita z Bronhomunalom ni odveč, o tem se posvetujte z pediatrom.

Vaš fant je ravno prave starosti za omenjeno zdravljenje!

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close