operacija žrelnice, mandljev ter timpanalni cevki
Imam sina 4 leta starega, ki bo moral decembra 2008 na operacijo. Pri zadnjem pregledu so takole napisali :
st.loc.: sluhovoda prosta, bobniča cela siva, brez odseva. Nosna sluznica rožnata, čista, prehodnost za dihanje dobra. Žrelo rožnato. Nebnici zelo veliki in se v mediani liniji stikata, sta posuti z belimi pikami. V epifarinksu povečana žrelnica. Na vrhu drobne neboleče bezgavke.
Timpanopgram : obojestransko tip B
Stapedius refleksi niso izzivni.
Pri današnjem pregledu ugotavljam povečano žrelnico in nebnici ter pataloški timpanogram, gre najverjetneje za obojestranski sekretorni otitis zaradi slabe prezračenosti ušes in motnje prezračevanja ušesne troblje. Menim pa tudi da je indikacija za operativno odstranitev žrelnice, zmanjšanje nebnic z RF sondo za izboljšanje prehodnosti dihanja skozi nos ter v kolikor bo ob kontroli pataloški timpanogram še obojestransko miringotomijo z vstavitvijo cevk s ciljem izboljšanja prezračenosti ušes in sluha.
ČE SEM PRAV RAZUMELA SIN BI MORAL OPRAVITI TAKO OPERACIJO ŽRELNICE KOT MANDLJEV.
1.) Zanima me ali se mandlje odstrani ali se jih zmanjša – TO BO VERJETNO Z RF SONDO ?
2.) Zanima me kako poteka operacija, koliko časa traja, koliko dni je otrok v bolnici, je možno da je mamica z njim, kaj se lahko da otroku jest ali pit po operaciji? Koliko časa po operaciji je otrok omotičen ? Jih po operaciji mandljev boli, ko požirajo – koliko časa ?
3.) Če sem prav razumela moramo najprej opraviti operacijo žrelnice in mandljev in šele nato operacijo za vsaditev timpalanlne cevke – če je potrebno. Se pravi, da ne naredijo vse ob enem. Najprej verjetno utogovijo če že zadostuje sama odstranitev žrelnice?
4.) Kaj pomeni sekretorni otitis ?
5.) Pri timpanogramu me zanima, kaj pomeni tip B ?
6.) Stapedius refleksi niso izzivni, kaj bi to pomenilo ?