Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija žrelnice in vstavitev cevk

operacija žrelnice in vstavitev cevk

Pozdravljeni,

imam sina starega 3,5 let in smo bili do sedaj pri 2 orl specialistih. No, pa naj vam opišem naš problem.
Sin je imel novembra izlivi iz ušesa (pred tem sploh ni imel vnetih ušes, ne angin,…je zelo zdrav otrok) – brez vročine, brez nekih večjih bolečin in sva dobila napotnico za ORL. Tam je zdravnica rekla, da ima povečano žrelnico, moten bobnič. Dobili smo Nasonex pršilo in imeli smo kontrolo čez dva meseca. Pregled sluha je bil: levo uho, kjer je bil izliv C, desno B. Ko smo prišli na kontrolo je bilo stanje glede sluha isto- zdravnica je rekla, da naj še naprej uporabljamo Nasonex in spet kontrola čez dva meseca, potem pa bomo videli ali je za operacijo.
Včeraj smo šli po drugo mnenje – diagnoza: takojh operacija žrelnice in vstavitev cev v ušesa, sluh: levo uho C2 (?), desno B. Baje ima sluhovode zabasane z neko tekočino. Sin ponoči tu in tam smrči, vendar ne diha pretežno na usta.
Nikoli nismo opazili da bi slabo slišal, tudi šepetanje, pridušene zvoke,… sliši in se na le-te odziva, pravijo pa da bi naj bil sluh zelo slab.
Ne vem več, kaj naj naredim in vas lepo prosim za mnenje preden ga damo na operacijo, ki mi niti približno ni povšeči, vendar če je potrebna, pač je.

Lepo vas prosim za vaše mnenje, ker sem že čisto zmedena.

Lep pozdrav.

5ra83

Spoštovana gospa!
Preiskave, ki jih omenjate so zanesljive. Gre za motnjo prezračevanja srednjih ušes, ki so pri otrocih (ki obiskujejo vrtec) pogoste. Če je velika žrelnica tudi vidna bi kar morala verjeti zdravniku.
Po vsem kar ste navedla menim, da je predlagan postopek upravičen.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,
moja 2- letna punčka ima konec oktobra datum za odstranitev žrelnice, ker je imela na mesec in pol non stop antibiotike zradi vnetij ušes. Kadar je bila prehlajena je takoj sledilo vnetje. Zdajle je prvič da pri prehladu ni sledilo še zaenkrat vnetje ušes.
Zanima me ali ni prezgodaj za operacijo? Marsikdo mi reče da nebi smeli operirati pred tretjim letom? Mislim pa, da ne operirajo kar tako, da le imajo razlog za to. Ima pa povečano žrelnico in diha skoz čez usta.

In zanima me še to. Zelo rada ima dudo, z njo se pač pomiri, če je prehudo in ponoči spi z njo, drugače je nima. Ali jo lahko ima po operaciji v bolnici?

Hvala

Spoštovani,

zaradi pogostih vnetij ušes priporočam cepljenje proti pnevmokoku – pri vašem pediatru, ko bo deklica zdrava. Na ta način je vnetij mnogo manj ali se celo popolnoma prenehajo.

Če otrok stalno diha z odprtimi usti in smrči (tudi ko je zdrav – ne le med prehladi), odstranitev žrelnice zelo pomaga. Najprej pa predpišemo nosni kortikosteroid za zmanjšanje žrelnice in če ni učinka ali je učinek preslab, operiramo.

Če ste v dvomih glede operacije:
– prosite za datum operacije 2-3 mesece kasneje, če se težave ne bodo prenehale
– uredite najprej cepljenje proti pnevmokoku
– deklica naj prejema 2-3 mesece nosni kortikosteroid vsak dan.

Seveda pa je operacija neodložljiva v primerih:
– če so prisotne že strukturne spremembe na bobničih – retrakcijski žepi
– če ima otrok zastoje dihanja med spanjem
– če kljub cepljenju proti pnevmokoku dobiva stalna vnetja srednjega ušesa in je le z nekajdnevnimi premori ves čas na antibiotični terapiji.

Dudo ima seveda po operaciji lahko.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdrav,

moja dveletna punčka ima 27.10 operacijo žrelnice. Včeraj je dobila spet antibiotik Amoksiklav zaradi vnetja ušes. Ali lahko gre brez problema na operacijo?

Hvala

Zanima me zakaj na orl takoj pošljejo na operacijo? Ne predlagajo cepljenja niti kortikosteroid?

Hvala

Spoštovani,

v vsakem primeru se odločamo individualno. Tudi sama včasih pošljem otroka takoj na operacijo, če presodim, da bo tako zanj najbolje. V vsakem primeru pa svetujem čimprej cepljenje proti pnevmokoku.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close