Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija žrelnice in cevke

operacija žrelnice in cevke

Spoštovani,
sin je star 5 let in ob prehladih slabše sliši. Sicer je njegov govor lepo razvit, nima težav z vnetjem ušes. Ima veliko ušesnega masla, zaradi česar bobnič praktično nikdar ni lepo viden. Sedaj je bil na pregledu na orl in so njegov sluh ocenili okrog 50dcb in predlagali operacijo žrelnice in cevk (v sluhovodu naj bi se mu zadrževala neka tekočina). Prehodno je dobil sprej momox, ki naj bi ga uporabljal do ponovnega pregleda pred operacijo.
Zanima me, v kolikšni meri mu sprej lahko pomaga oziroma ali je možno, da zaradi uporabe spreja ne bi potreboval operacije? Če se za operacijo odločimo, ali ne pride po letu dni ali več lahko do ponovne težave in s tem do ponovne operacije? Kakšna je vloga cevk, če naj bi le-te v enem letu izpadle iz ušesa? Kakšne težave lahko pričakujemo, v kolikor ne bi imel operacije?
Najlepše se vam zahvaljujem za pomoč.

Spoštovani,

tekočina se nabira v srednjem ušesu, ne v sluhovodu. To je kronično izlivno vnetje srednjih ušes. Če sin ne bi imel nič več viroz, bi se morda stanje popravilo po uporabi pršila Mommox in operacija ne bi bila potrebna. Pod pogojem seveda, da tudi lepo diha z zaprtimi usti in ne smrči.

Zelo malo je potrebnih ponovnih operacij. Cevke z nevtralizacijo tlaka v srednjih ušesih omogočijo ozdravitev sluznice v srednjem ušesu – eno leto (pa tudi že malo manj) naj bi zadostovalo. vzrok – žrelnica pa se tudi odstrani.

Če se ne odločite za operacijo:
– Sluh 50 dB je izredno slab, tako v vrtcu ne more sodelovati.
– Zaradi izliva tekočine se bobniča ves čas stanjšujeta, lahko nastanejo žepi, prirastline na koščice, celo luknje, vse to ni več popravljivo. Sluh lahko ostane trajno slab.
– Bolečine pri izenačevanju pritiska (letalo, gondola, nezmožnost potapljanja).
– Posledice na govoru se poznajo – sičniki, šumniki.

Če se bo stanje do operacije normaliziralo med čakanjem nanjo, pač otrok ne bo operiran.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani.
Ponovno se obračam na vas z nekaj vprašanji, saj ste mi pred pol leta zelo pomagali pri mojih dilemah v povezavi s sinovim sluhom.
Sin bo septembra star 6 let in ob prehladih je bil njegov sluh vedno izrazito slabši. Na pregledu na orl-ju so 3.2.2020 ugotovili, da je bobnič moten, sicer cel, desno so ugotovili prevodno naglušnost v govornem območju med 45 in 55dB, levo kombinirano naglušnost v govornem območju od 45 preko 60 do 50 dB. Na podlagi izvida so predlagali odstranitev žrelnice in vstavitev timpanalnih cevk obojestransko. Hkrati so predlagali Mommox.
Ponovni pregled je imel sin 5.8., ko so ugotovili, da se je sluh nekoliko izboljšal. Izvid timpanograma: tip B. Bobniča še nekoliko motna. Desno prevodna naglušnost v govornem območju od 25-40 dB, levo kombinirana naglušnost v govornem območju od 25-40dB. Svetujejo, da nadaljuje z Momoxom in da ostane datum za operacijo. V kolikor bi prišlo do izboljšanja, normalizacije, se lahko operacija odpove.

Prosim vas za vaše mnenje. Sin ne smrči, normalno diha, vnetij ušes nima, njegov govor je lepo razvit, vključno s sičniki in šumniki. Ali kljub izboljšanju sluha lahko v primeru, da nima operacije, nastane težava s tanjšanjem bobniča in trajno slabšega sluha?
Opažam, da običajni govor, vključno s šepetanjem sedaj dobro sliši, težava pa ostaja pri pregledu, ki vključuje različno visoke frekvence.
Oparaciji bi se zelo rada izognila, res pa ne za vsako ceno. Vesela bom vašega mnenja in predloga oziroma zapisa posledic, ki jih kljub izboljšanju sluha še lahko utrpi?
Kaj pomeni normalizacija sluha, ki bi dejansko, da operacije ne potrebuje?

Najlepša hvala za vaš trud.

Spoštovani,

normalen sluh je na nivoju 10 dB, timpanogram pa A.

Izvidi vašega sina z dne 5.8. so še vedno slabi, kar ni v redu za njegov razvoj in ni dovolj dobro za šolo. Timpanogram B ob prevodni izgubi sluha pomeni veliko tekočine v srednjih ušesih. Tudi naštete komplikacije, ki ste jih sami napisali, so možne.

Datum operacije naj ostane. Otrok ima pravico do zdravljenja in pravico do normalnega sluha.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close