Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija zrelnice

operacija zrelnice

Pozdravljeni,

prosila bi vas za mnenje glede operacije zrelnice pri 5 in pol letni hcerki.

Pred slabima dvema letoma je bila na pregledu pri ORL v LJ in nato se dvakrat na kontroli (nazadnje pred slabim letom), ker je slabse slisala, vendar pa ni imela drugih znacilnih tezav za operacijo zrelnice (ni smrcala, ni spala z odprtimi usti …). Razen enkrat tudi ni imela vnetja uses, vecinoma samo prehladi, letosnjo zimo en hujsi, drugace pa je imela od jeseni do pred kaksnega meseca stalno zamasen nos in v zadnjem casu tudi neprijeten vonj iz nosnic, ce sem prav locirala izvor. Dala je cez tudi dvakratno kuro z nasonexom, vendar ocitno ni pomagalo, ker se vedno slabo slisi.
Pred dvema mesecema smo se preselili v nemcijo in ko sem jo peljala na sistematski pregled, je dobila napotnico za ORL, ker je test sluha opravila precej slabo (doma sicer opazimo, da slisi slabse, ampak ne deluje prehudo; je pa v zadnjem casu postala zelo pozorna na mocne glasove, ko gredo mimo kaksni motorji ali letalal in sprasuje, kaj tocno to je), pa tudi napotnico za logopeda.
Specialist ji je po pregledu (za laika manj podrobnem kot doma, ampak – sem laik) dal napotnico za operacijo, ker se ji je zacela nabirati tudi tekocina v usesih, tako da naj bi opravili vse, operirali zrelnico in bobnicke prebodli. Zal natancnejsih rezultatov ne vem, ker je bilo vse v nemscini in take strokovne terminologije ne poznam, smo pa dobili vse informacije glede operacije na informacijskih listih za prebrat in podpisat.
Zanima me, ali glede na informacije, ki sem vam jih lahko podala, menite, da je operacija potrebna? Ali naj gremo po drugo mnenje ali menite, da je najbolje tako, kot je doloceno, in gre na operacijo, da se sluh popravi?
Hvala in lp

Spoštovani,

se strinjam, operacija je potrebna in to čimprej, saj slabo sliši že več kot 2 leti. Vi pa hodite po druga mnenja že več kot dve leti.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor.
mi lahko poveste, zakaj nekateri orl zdravniki tako neradi napotijo na operacijo zrelnice? Kot razumem, to ni tezka operacija in tudi žrelnica ni kakšen zelo nepogrešljiv del telesa.
Sem ze veckrat to slisala pri kolegicah, katerih otroci slabse slisijo, da jih niso dali na operacijo. Mi smo hodili na kontrolo, operacija samo kot res zadnja moznost in je se ni napotila.
Hvala se enkrat in lep dan!

vedno najprej zdravimo konzervativno – z nosnimi kortikosteroidi in to vsaj 3 mesece.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close