Operacija žrelnice
Pozdravljeni!
Včeraj je smo bili z 20 mesečnim sinom na kontroli pri ORL. Naj povem, da je bil ravno takrat bolan, imel je tri dni povišano temperaturo, vendar brez kašljanja, nima vnetih ušes, le iz nosu je imel izcedek. Nos mu vsakodnevno čistimo s fiziološko raztopino-pravilno, tako da na drugi nosnici špricne ven.
Vneta ušesa je imel samo enkrat ko je bil star 11 mesecev, takrat smo dobili hiconcil. Od takrat ni bil nikoli bolan, razen prejšnji teden,ko mu je začelo teči iz nosu, no potem je dobil še vročino. Nos mu čistimo tudi ko je popolnoma zdrav, tudi kadar mu čisto nič ne teče iz nosu..
Včeraj je zdravnica predlagala naj se naročimo na operacijo, ampak naj pridemo 2 tedna pred operacijo na kontrolo, ker je možnost izboljšanja.
Rada bi vas prosila, da mi razložite te izvide in vaše mnenje ali je operacija nujna, ker mi vsak drugače svetuje in sem zelo zaskrbljena.
In sicer:
ANAMNEZA:prihaja na timpanometrijo, nosek mu je zamašen
ORL STATUS: bobniča cela, siva, brez odseva, sluznica nosa, žrela rožnata v nosu mukus, žrelnica ploščata, povečana, mandlja razbrazdana, na vratu drobne bezgavke.
TIMPANOGRAM:obojestranski tip B
STAPEDIUS REFLEKSA. slabše izzivna
Th: obilna toaleta nosu z FR 2-3x dnevno, Operil P gtt 3×2 v nos,po 10 minutah še Tobradex GTT 3×2 v vsako nosnico 7 dni (I), naj žveči trdo hrano(jabolko,suho sadje).
Indicirana je adenoidektomija,miringotomija in ev.vstavitev TC
Dg: Rhinoadenoiditis prol. Otitis media sec.bill.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vašo razlago, mnenje in odgovor.
Spoštovani!
Sin, star 4,5 let je bil pregledan pri ORL zrd kronično povečanih in vnetih mandljev (angin in vnetij ušes v bistvu skoraj ni imel). Velikokrat diha skozi usta, občasno v spanju opazim zastoje v dihanju.Lansko zimo je par mesecev skupaj kašljal. Je alergičen na trave in plevele. Kronično ima povečane bezgavke na vratu. Drugače je od februarja dalje zdrav, brez vročine. Ko je bil manjši je imel kar pogoste kratkotrajne, nepojasnjene krvavitve iz nosu.
Prilagam izvid ORL, ker priporoča odstranitev žrelnice in ker me skrbi njegov slabši sluh (to sva opažala tudi midva z možem).Zanima me vaše mnenje ali je operacije žrelnice res potrebna in ali se bo sluh po operaciji izboljšal. Ali je potrebno z operacijo pohiteti? Kaj pomeni diagnoza?Kje v osrednji sloveniji (poleg Njegvoševe) še izvajajo te posege?
Rečeno je bilo še, da je žrelnica nabrekla in polna sluzi.
Izvid:
Anamneza: diha skozi usta, občasno smrči, nosljajoče govori, ni imel pogostih angin, ne vnetij ušes, alergičen je na trave, pelode.
ORL status: bobniča siva, cela, sluznica nosa, žrela rožnata, nosnici prosti, žrelnica ploščata, povečaa, mandlja razbrazdana, med lokoma, na vratu drobne bezgavke.
Timpanogram: obojestransko tip C
Stapedius refleksa: izzivna
DG: rhinoadenoitis chr. allergica
dysphunctio tubotymp. bill.
hvala za vaš čas in vašo pomoč!
marta
Spoštovani!
V vsemu temu je odločojoče, kako sliši (če ni še kontroliral sluh, potem priporočam tega, ker le timpanogram v tej starosti ne zadostuje – če je vse drugo v redu). Če že dalj časa slabo sliši in se ti ne spreminja (ni bistveno bolje), potem je potrebno misliti na opeacijo žrelnice, ker zaradi slabšega sluha otrok ne “dobiva” dovolj informacij za pravilen intelektuelen razvoj. Če je slabši sluh le občasen ali zelo majhen, potem se z operacijo lahko nekoliko počaka, da se vidi kako bo, ko nekoliko zraste. Seveda ne smemo pozabiti tudi alergijo, ki lahko moti normalno prezračevanje srednjih ušes in posledično lahko upliva na sluh (tako kot upliva na vse to povečana žrelnica). Najbližja bolnica kjer se to operira je Novo Mesto.
LP IB.