operacija v MB?
spoštovani!
Čakajo me 4 operacije modrostnih zobov in če grem v svojem kraju, mi bo operiral zob po zob, kar se zavleče še 1 leto. Ali lahko grem v MB ali LJ v bolnico, da mi tam operirajo vse zobe in ali sem potem upravičena, da tam ostanem par dni?
Kaj pa priporočate: da mi vse naenkrat operirajo ali pa ena po ena, kaj je bolj boleče oz. kako je z okrevanjem, s katero operacijo je težje oz. lažje?
a lahko grem najprej v svojem kraju na operacijo enega zoba, potem pa bi šla npr. v MB na operacijo še tistih 3 zob? se to da?
če me bo bolelo po operaciji kaj lahko vzamem proti bolečinam, saj vem, da aspirina ne smem.
hvala in lp
Spoštovana ritika,
kje in kako vam bodo operativno odstranili modrostne zobe, se morate odločiti sami. POleg tega skoraj ne verjamem, da bi modrostnike kar po vrsti odstranjevali v splošni anesteziji, ker tudi to ni najbolj varna možnost.
Glede bolečin po posegu pa so zagotovo hujše, če bi vam odstranili vse naenkrat, verjetno pa niso 4-krat večje kot če vam odstranijo samo en modrostnik.
Če vam zobe odstranijo v lokalni anesteziji, se lahko s kirurgom dogovorite, da vam v enem obisku odstrani modrostnika, ki sta na isti strani (torej zogrnji in spodnji zob), tako da se število obiskov na ta način prepolovi.
hvala.
pri tem me še zanima, če bom imela dost težav, ali lahko dobim močna zdravila, npr. vaium? kajti ena moja kolegica je to dovila? kakšen občutek je, če vzameš valij in kako to pomaga po operaciji?
me ti modrostni zobje sploj ne boijo, a ker se ja na sliki pokazalo, da so korenine vodoravne in še niso zrasli ven ali bo kasneje res povzročalo kake probleme ali pa sploh ne ravim na operacijo=?
zanima meš, če mi 1. operacijo opraci dr- e mojem kraju, na anslednjo pa hčem npr. v MB, torej k drugemu dr.-ač i se to sme? ali pa moram ostale operirati pri dr.-ju, ki me je že prvič.
če gem npr. v drug kraj na to operacijo ali se tok plača-ker sem pač za to operacijo zamenjala dr.-ja?
hvala spet in lp
Spoštovana ritika,
valiuma vam po ekstrakciji modrostnika ne bodo predpisovali pa tudi sama ne vidim razloga za to. Lahko ga predpišejo pred posegom, če ste zelo prestrašeni, vendar tudi tega ne počnejo vsi kirurgi, ampak samo nekateri.
Glede ostalih stvari:
1. če zobozdravnik meni, da je zobe potrebno odstraniti, potem mu zaupajte. Več mnenj boste imeli, bolj boste zmedeni, na koncu pa se boste še zmeraj morali odločiti sami. Moje mnenje vam ne more pomagati, ker ne poznam stanja v vaših ustih, niti ne vem, kakšen je rentgenski posnetek.
2. če imate za vsak zob svojo napotnico, potem greste lahko vsakič drugam, z eno napotnico pa ste “zavezani” k enemu kirurgu in si morate za drugega dobiti novo napotnico ali pa poseg plačate.
Spoštovani!
Hvala za vse dosedanje odgovore.
no, vmes sem že preživela eno operacijo. ni bilo tako hudo, edino to, da čez čas nisem mogla več imeti odprta usta, ki mi jih je dr. tudi precej “raztegnil”. A bi v tem primeru lahko še ustnice na tisti strani omrtvičil? Kajti dr. je že bil malo jezen, da nisem mogla držati odprta usta-če me je pač bolelo, potem pa še uho in glava na tej strani. Zato sploh ne bi zdržala toliko časa, da bi mi hkrati 2 operiral.
Z vašim nasvetom sem zadovoljna, tako verjetno ne bom šla v MB. Zanima pa me vseeno: če dobiš narkozo, potem menda imaš cevko v ustih. A potem dr. s cevko vred dela v tvojih ustih ali kako? Je zato težja ta operacija?
Pa še to: ali lahko proti bolečinam vzamem Tramal (imam doma) namesto Lekadola?
Hvala in lp.
Spoštovana Ritika,
v splošni anesteziji je vedno potrebna cevka za dihanje, ker vas uspavajo do te mere, da sami več niste sposobni dihati in dela to namesto vas aparat. Cevko vam v primeru, da so posegi v ustih anesetziolog vstavi preko nosu.
Poseg je za kirurga povsem enak, zobe pač odstrani.
Splošna anestezija se uporablja pri posegih, ki niso možni v lokalni anesteziji. Zavedati se morate, da vsako tako “uspavanje” človeka, predstavlja določeno tveganje za nezaželene komplikacije.
Spoštovana ritika,
tudi če se komplikacije pojavijo pri enem od tisočih, je to veliko, še posebej, če se končajo npr. s smrtnim izidom.
Namen anestezije je, da nas nek poseg ne boli in če to lahko dosežemo z lokalno anestezijo, je cilj dosežen. Ker nekaterih posegov ne moremo izpeljati v lokalni anesteziji, se uporablja splošna anestezija. Glede na to, da le-ta ni povsem v mojem strokovnem področju, vam svetujem, da malo “pogooglate” in si preberete več o tem v bolj strokovnih opisih.