Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija operacija reinkejeveg edema in polipa

operacija reinkejeveg edema in polipa

Imam zakazano op glasilkah ker so mi na prvem nujnem pregledu ugotovili reinkejev edem in tudi se polip.Takrat sam bile se zelo hripava(nazaj eno leto).Zdaj mi se glas skoraj vrnil nazaj in se bojim da moram it na op.Izpiram grlo z zabljem,med,propolis vse redovito koristim ampak po noci mi je grlo suho in zmeraj moram imet nekaj za pit.Ali je to normalno?A res potrebujem to op. Strah me
zelo
Lep pozdrav

Omenjene diagnoze pomenijo, da so vaše glasilke zadebeljene in, da ste zato hripava.Ne gre za usodno – rakasto obolenje in zato uporacija ni nujna, je pa vsekakar priporočljiva, ker se stanje lahko poslabša in v skrajnem primeru moti dihanje. Verjetno zaradi tega tudi čutite suho grlo..
Poseg ni hud, traja 5-10 min in vam ga priporočam.
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,

bila sem na pregledu na ORL. Tudi meni so postavili diagnozo “reinkejev edem”. Imam zelo temen glas.Operacije na izvidu niso omenili,kar verjetno pomeni,da ni potrebna. Zanima me,ali se mi bo barva glasu popravila sama, ko preneham kaditi?

Za odg.vnaprej hvala in lep pozdrav.

Kajenje je zanesljivo najpomembnejši vzrok za Rainkejev edem. Glas bo zanesljivo boljši, če kajenje opustite. Verjetno je sprememba še manjša, če se zdravnik za poseg ni odločil. Je pa poseg smiseln le, če boste prenehali kaditi saj se sicer oteklina (edem) spet vrne.
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni, zanima me, kako poteka operacija reinckejevega edema – zarez v otekle glasilke. Je potrebna splošna narkoza, ali lokalna, koliko časa poteka poseg, je zelo boleče, je treba po operaciji ostati v bolnici? Se barva glasu zelo spremeni in ali lahko takoj pooperaciji spet govorim, ali pa se bom morala za nekaj časa zapriseči molku 🙂 ?

Za odg. v naprej hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

operacija je v splošni anesteziji (narkozi). Operira se z mikroskopskimi škarjicami in kleščicami. V bolnišnici ste 3 dni (operacija je na 2. dan, domov greste 3. dan zjutraj).

En teden po op. je potrebno molčati, nato je priporočljiva še logopedska terapija. Pomembna je opustitev kajenja. Glas ne bo več tako globok ( po telefonu vas ne bodo več zamešali za moškega).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close