Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Operacija kolena

Operacija kolena

Spoštovani dr. Kersnik!

Tudi jaz sem ena izmed tistih, ki imajo poškodovano koleno. Kar nekaj informacij glede tega sem našla na ostalih temah, pa se vseeno obračam še na vas.
Koleno sem si poškodovala pred 5-imi leti, na smučanju. Padla sem tako nerodno, da se mi je izpahnilo. Močno mi je otrdelo in zateklo. Ker sem bila v tujini, so mi v tamkajšnji bolnici samo “punktirali” kri, ter dali opornico (longeto). Ko sem prišla v nazaj, sem bila na pregledu na travmatološki kliniki, kjer so me poslali na fizioterapijo na Polikliniko. Le-ta je bila kar dolga – ugotovljeno pa je bilo, da imam nestabilno koleno. Niso točno vedeli ali je miniskus ali kaj drugega. S športom se nisem ukvarjala pretiroma, zato se nadaljne nisem zanimala kaj se da narediti. Vendar me je že pri manjšem naporu – kot je hoja, dolgo stanje, kolesarjenje začela boleti noga, zato sem se, pred cca. 3 leti odločila za “artroskopijo” (upam, da sem prav napisala). Doktor mi je povedal, da imam pretrgano sprednjo križno vez, ampak mi je operacijo odsvetoval, češ, da to delajo predvsem samo športnikom in da je zelo dolgotrajna rehabilitacija. Po artroskopiji sem spet morala hodit na fizioterapijo, ker je bilo koleno spet skoraj v takem stanju kot po nesreči. Kasneje sem izvedela, da tovrstna operacija le ni taka redkost in mi je bilo kar žal, da se nisem že takrat odločila zanjo – ker sem pač bolečine in del rehabilitacije itak že “dala čez”. Še tretjič pa se nisem upala spet v bolnico.
Zadnje leto, pa imam (menim, da zaradi kolena) čedalje več bolečin v hrbtenici, določene dneve me noga (stegenjska mišica ali pa hrbtenica) tako boli, da kar šepam in spet razmišljam o operaciji.
Ravno jutri sem naročena pri ortopedu (sicer zaradi nove opornice, ki jo uporabljam ob športnih dejavnostih) in se še odločam ali bi se za operacijo odločila ali ne. Predvsem zato, ker v kratkem načrtujem nosečnost (stara sem 26 let) in ne vem kako bi operacija vplivala na to. Baje je čakalna doba zelo dolga (morda veste koliko?) in ko bom imela otroka bo skoraj nemogoča vsaj še nekaj let, me pa koleno oz. bolečina ovira pri vsakdanjem življenju – mogoče veste, ali se bolečina tudi poveča v času nosečnosti – večja teža?
Ali mogoče veste, če te vzamejo kaj prej, če poveš, da v prihodnjem letu načrtuješ nosečnost?

Prosim svetujte mi,
Hvala,
Sanja

Spoštovani!

Če načrtujete nosečnost, potem jo boste morali zaradi operacije zagotovo še nekoliko premakniti. Malo je verjetno, da bi vas zaradi predvidene nosečnosti vzeli naprej, je majhna. Seveda ima prav tako kirurg, ki vam je odsvetoval poseg, ker le malo prispeva k splošni mobilnosti in verjetno ne bo imel bistvenega vpliva na bolečine, ki so mogoče celo od poškodbe kakšnega drugega dela kolena in ne križne vezi. Prav pa imate tudi vi, ko želite boljšo gibljivost, ki vam jo operacija lahko povrne.

Ne morem se odločati namesto vas, vendar bi na vašem mestu izbral najprej nosečnost in nato ev. operacijo. Večja teža bo le malenkost prispevala k večjim bolečinam, saj boste svoje aktivnosti zaradi neokretnosti omejili.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!

Hvala za vaše besede. Za operacijo se trenutno še nisem odločila, saj je mi je na prvem mestu predvsem otrok oz. načrtovana nosečnost. Še posebej zato, ker ste mi povedali, da bolečina kljub operaciji ostaja, mobilna pa sem za svoje potrebe čisto dovolj. Tudi z določenimi športi se v manjših količinah lahko ukvarjam.
Sem si pa priskrbela napotnico za opornico, in sicer je ortoped ugotovil, da je tisto kar me boli pri sestopih s hriba ali kolesarjenju ali dolgi hoji, teku – pogačica – nisem ga čisto dobro razumela ali je obrabljena ali poškodovana. Pozabila pa sem ga vprašati če se sploh da kaj storiti glede tega – pogačice namreč. Če vam ni odveč oz. če vam je tak problem (poškodba) kaj znana, vas prosim za nasvet!
Tudi kako je z napotnico mi niso povedali – ali jo moram nesti na ZZZS ali stroške povrne zavarovalnica dodatnega zavarovanja? Kako je s tem’

Hvala in pozdrav,
Sanja

Spoštovani!

Pogačica: verjetno gre za obrabo hrustanca, zato pri hoji z brega prihaja do drgnjenja, kar povzroča bolečine.

Naročilnico za opornico morate nesti na izpostavo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da vam jo potrdijo, nato pa greste v trgovino z ortopedskimi pripomočki. Stroški se delno krijejo iz obveznega zavarovanja, delno pa iz prostovoljnega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close