Operacija???
Pozdravljeni,
najprej bi rada pohvalila vašo stran ter vaše odgovore, ki so mi že večkrat pomagali.
Moje vprašanje je sledeče: Je potrebna pri ultrazvožno ugotovljeni diagnozi “Cavum je nakazano septiran” operacija? Rodila še nisem, imam pa za sabo že en spontani splav (missed ab.).
V kolikor je potrebna operacija, kakšno nosečnost lahko pričakujem (mislim na možne zaplete) in če se takšna nosečnost tretira kot rizična?
Že v naprej lepa hvala za vas odgovor.
Lep pozdrav, Tina.
Draga Tina,
po prepričanju mojih kolegov, ki se s tem ukvarjajo, je tudi majhen septum lahko vzrok za ponavljajoče splave, če imate smolo, da se nosečnost vgnezdi v predelu pregrade. Septum pa nakazuje tudi možnost obstoja slabše prekrvitve maternice, ker imata leva in desna maternična arterija lahko slabšo medsebojno komunikacijo, kar tudi po odstranitvi pregrade ostane tako kot je. Glede na to je po odstranitvi pregrade sicer možnost donositve ploda veliko večja, ostaja pa nekolikjo večja verjetnost zapletov v kasnejši nosečnosti, kot so slabša rast ploda, preeklampsija ipd. Torej…..v prvi polovici nosečnosti se nosečnosti po odstranitvi septuma ne obravnava kot rizično, smo pa pozorni na prve znake razvoja bolezni v nosečnosti in njen pojav poskušamo čimprej odkriti, če do njega pride.