omotica in hormoni
Lep pozdrav!
Lani januarja se mi je začelo vrteti v glavi,tako,da čutim nekakšno omotičnost,ki traja že eno leto ( hujše je v času menstruacije ). Po številnih pregledih pri osebnem zdravniku od pregleda krvi,urina,EKG,ultrazvok trebuha,slikanje glave,pregled ušes,…so bili vsi izvidi v redu. Zdravnik me je nato napotil še k ginekologu,ki mi je dejal,da je to lahko posledica hormonskih sprememb v telesu. Po pogovoru z njim mi je predlagal hormonsko zdravljenje ali pa možnost druge zanositve. Zaenkrat sem bolj za drugo možnost.
Prosila bi za vaše mnenje!
In še vprašanje ali je res,da je proizvodnja hormonov v nosečnosti mnogo večja. Stara pa bom 38 let.
Hvala!
Draga Špela,
Res je, da v nosečnosti raven ženskih spolnih hormonov za več desetkrat prekaša vrednosti izven nosečnosti vendar to dejstvo nima nobene logične zveze z omotico, ki jo omenjate. V normalni nosečnosti je krvni tlak nekaj časa celo nižji kot izven nosečnosti, kar pravzaprav nekaterim nosečnicam šele povzroča težave kakršne bi vi radi pozdravili, utrujenost, zaspanost in tudi vrtoglavica. Če imate redne menstruacije in nobenih drugih težav, je tudi zelo malo verjetno, da bi šlo že za znake mene. V tem primeru niti ne bi mogli zanositi. Če je temu slučajno tako, pa bi vam nadomestni hormoni zelo verjetno pomagali, ne verjamem pa, da bi nosečnost kot “izvor večjih količin hormonov” pozdravila vaše težave.
Ali ste bili tudi pri fiziatru in ali so vam slikali tudi vratno hrbtenico? Ali so vam merili pretok skozi žile, ki oskrbujejo ravnotežni organ in zadnji del možganske kotanje? Pregledi, ki ste jih omenili tudi niso nujno izključili vseh možnih sprememb, ki so lahko vzrok vašim težavam. Npr.: ali so vam pri pregledu ušes naredili preizkus organa za ravnotežje? Kako so vam slikali glavo? Z navadnim rentgenom ali s CT-jem? Saj razumete, da vsaka preiskava ne more odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja in slikanje glave ni enako za vse simptome !!! In končno, včasih je potrebno kakšno preiskavo po nekem času ponoviti, saj ima vsaka preiskava tako lažno negativne kot lažno pozitivne izvide, kar pomeni, da ob prisotnosti sprememb teh ne pokaže oziroma pokaže spremembe, ki jih pravzaprav ni. Svetujem, da ste vstrajni in pri opisovanju težav kar se da natančni: kdaj, kako, koliko se vam vrti, kaj sproži vrtoglavico, kako ta izgleda itd. itd.