Oleovit D3
Pozdravljeni!
Danes sem svoji mesec in pol stari punčki dala prvič kapljico Oleovit D3. Celo popoldne jo zvija in napenja. Ves čas “spušča golobčke”. Ko jo držim v rokah prav čutim kako jo napenja. Včeraj nisem jedla nič “novega”. Ko zaspi, jo kar naenkrat zvije, se pokrči, zajoka, zacvili in se zbudi. Tako je že celo popoldne. Kapljice je dobila ob 11h okoli dveh popoldne pa jo je začelo napenjati. Zanima me ali je možno da jo napenja od omenjenih kapljic? Če ja, me zanima kako nujne so te kapljice za njen razvoj. Naj povem da je bila rojena dobre 3 tedne prej.
Prosim za razlago kaj vse se lahko zgodi če kapljic ne bo dobivala. Je možno da se organizem navadi in kapljice ne bodo več povzročale krčev?
Zelo vam bom hvaležna za vaš odgovor!
LP
Pozdravljeni, Summer,
o tem smo že veliko pisali, o potrebi preventive z vitaminom D, o krčih, ki so vedno obstajali, še preden so začeli dajati vitamin D, o rahitisu, ki se vedno številčneje pojavlja v Ameriki zaradi opustitve profilakse z vit.D (predvsem pri nižjih slojih, saj tam ne poznajo obveznega zdravstvenega zavarovanja in si zdravnika lahko privoščijo samo zaposleni, pa še to ne vsi).
Bom na kratko ponovila. Vit. D dajemo na naši geografski širini, saj osončenje ni tako, da bi iz kože sam nastajal (pod vplivom svetlobe) vitamin D, saj bi morali otroka nekaj ur dnevno pražiti na soncu, če bi to želeli. Vit. D dodajamo v SLO skupaj z vitaminom A (za oči). Znano je, da nekaterim otrokom ta kombinacija povzroča poslabšanje normalno prisotnih krčev. Krče imajo skorajda vsi otroci, saj med sesanjem pojedo veliko zraka, ki ga sicer podrejo pri kupčku, del pa se vseeno vsrka v črevo in potuje proti izhodu, s tem povzroča krče. Ko pride do izhoda, običajno otrok dobro spusti vetrove, se pokaka in je potem povsem v redu. Nekateri otroci se med krči radi dojijo, drugi nosijo, spet drugi masirajo po trebuščku. Krče so otroci imeli vedno, tudi pred uvedbo vitamina D.
Če vit.D opustimo, tvegamo razvoj rahitisa.
Bom pripela ene slikce, ki so bile tudi na forumu že pripete, pa jih bom še enkrat:
lp
Tanč