olajšave groza
zelo veliko govorimo o pravicah in olajšavah, ki so jih deležni naši otroci, nihče nas pa ne opozori na pasti,ki nas čakajo.Sprejmejo zakon o nadomestilo za izgubljeni dohodek, če zapustiš trg dela, ne povedo pa kaj naklepajo.Po 18 letu starosti otroka moraš najprej državo prositi, da ti dovoli še naprej skrbeti za tvojega otroka, ki je opravilno nesposoben vendar ti,ki se preimenuješ v družinskega pomočnika ne moraš biti njegov skrbnik, skrbnik je lahko le partner, nato ti odvzamejo denar za nego,ampak prošnjo za nego moraš oddati vendar se moraš odpovedati v korist občini v kateri stanuješ, da lahko tebi izplačuje plačo,nato dobiš domov vprašalnik o lastništvu otrokovih nepremičnin,da v primeru velikega bogastva kar tvoj partner nakazuje denar za tvojo plačo.Kaj smo sploh pridobili?Avto imamo registriran(kupljen brez olajšav)na otroka ga želimo prodat, lastnik bi bil eden od staršev, kaj se zgodi, denar ki bi ga dobili bi morali nakazat na posebno knjižico, nad katero drži roke CSD.Kar koli bi želeli počet s tem denarjem bi morali imeti blagoslov CSDin denar bi moral biti porabljen samo za otroka kot da ga je on zaslužil.Kolegica je želela kupit jogi za otroka so ji na CSD rekli, da tega denarja ne more porabit zato ker je dolžna skrbeti za otroka.Po skoraj 18 letih borbe za pravico svojega otroka sem skoraj obupala.Najlažje je otroka dat v zavod,vendar ne bom, bom se borila naprej čeprav sem jezna in razočarana.
mnenja sem, da bi se morali starši obvezno povezati in zahtevati od vlade, da omenjene težave reši.
če ne gremo pa vsi skupaj enkrat pred skupščino, vključno z našimi sončki.
bomo videli, če se bo tudi za nas “potegnil” dr. Drnovšek, kot se je za družino Strojan, kljub njihovim obilnim prekrškom.
vsekakor pa bi bilo potrebno krepko spremenit zakonodajo CSD, ki bedijo nad takimi banalnimi zneski, primeri, ko ljudje dobivajo pomoč od njih, pa delajo množično na črno, so jim pa seveda neznani. ali pa si namenoma zatiskajo oči.pa ne gre za take zneske kot je nakup jogija.
tako, tudi sama sem se olajšala, upam, da kdo od uradnikov to bere in bo v bodoče tudi nam kaj pomaga.
želim vam veliko poguma in vse lepo v letu 2007.
Besna,
vse se vrti okoli starosti ponoletnosti – takrat staršem “prenehajo” določene pravice in dolžnosti – vprašanje pa je, če je tako tudi prav in kako bi bilo boljše.
Imate vi kakšen predlog?
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Eni,
imate tudi vi kakšen predlog?
Mogoče bi bilo potrebno spremeniti kakšen zakon, CSD so samo “izvajalci” zakonov in pravilnikov.
veste go.Petra tolikokrat sem se že borila z raznimi državnimi ustanovami
za razne stvari, da ti pač enkrat prekipi in imaš vsega dovolj.Npr. pred leti niso dovolili našim otrokom se vseliti v hišo(hišo so namreč prenovili) v kateri so že bivali zaradi nagajanja sosede,vse državne ustanove od tedanjega predsednika naprej so nam dali prav,vendar je trajalo TRI leta, da so naši sončki lahko prišli v te prostore,pa se je takrat večji del Slovenije zgražal, čeprav smo se starši takrat trudli na vse mogoče načine.Pred tremi leti so si v eni enoti ZZZS zakone o dodelitvi plenic z telo teško inkotenco razlagali po svoje in smo bili tri mesece brez plenic, smo si jih morali kupovati, pa zato od odgovornih pri tej enoti ZZZS ni nihče odgovarjal.Veste brez plenice moj otrok ne more biti niti minuto,kaj šele tri mesece.Sedaj rešujemo zadevo glede prevoznih stroškov,ker spadamo pod Ministrstvo za delo dr.in so.zadeve nam za prevoz otroka v dnevno varstvo ne pripadajo stroški za prevoz, če pa bi spadali pod ministrvo za šolstvo bi pa dobili povrnjene stroške za prevoz,čeprav tja kamor hodi sedaj moj otrok izvajajo enak program kot v ustanovi, ki je v bližini in spada pod ministrstvo za šolstvo.Veste veliko napak delajo naši uradniki,vendar redko kdo te sliši ali pa te nočejo slišati.To so moje izkušnje.Vendar moj namen,ni bil tarnati čeprav včasih pomaga,če si lahko olajšaš dušo ,vendar opozoriti starše naj 100x premislijo preden se odločijo upoštevati “olajšave”.
Lep pozdrav in Srečno predvsem pa zdravo novo leto
Besna,
po mojem mnenju je osnovni problem v tem, ker lahko ( in so) otroci s pp obravnavani v različnih sistemih (ki pa spadajo po različne resorje) in v je vsem skupaj premalo usklajenosti (med resorstvom šolstva, socialne in zdravstva).
Poleg tega pa si s tem “olajšamo dušo”, je o tem problemih potrebno pogovoriti. Mogoče pa bodo komu, ki ima škarje in platno v svojih rokah, dalo misliti.
Ste za plenice dobili refundirane stroške? O prevoznih stroških smo že nekaj govorili. Na splošno pa sistem ni urejen za vse katerogije enako.
Pošlji oblikovano (02-01-07 12:44)
Jous,
včasih “mlinska kolesa” tečejo prepočasi.
Žal je včasih potrebno dokazovati nekaj, kar nam že pripada.
Prav pa je, da se o tem govori.
go.Petra popolnoma se strinjam z vami, da moramo starši zelo veliko govoriti o zadevah, ki se tičejo kakršne koli zadeve, mogoče pa bomo vsaj enemu staršu pomagali s svojimi izkušnjami in bo imel manj poti, kot smo jih imeli mi.Ko sva midva z možem pred 18 leti začela spoznavati življenje z otrokom s posebnimi potrebami še ni bilo interneta, zato sedaj z veseljem čitam vaš forum in spoznavam, da ljudje zelo radi pomagamo.
Kaj se pa tiče plenic, nam je takrat zelo pomagal direktorat za invalide pri ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, pediater nam je pa napisal naročilnico za plenice za nazaj , saj takrat še ni bilo določenega datuma za dvig plenic, tako kot je sedaj.
Pozdravljeni!
V reviji Pet sem zasledila, da bo v kratkem pri Gospodarskem vestniku izšel poseben priročnik-Vodnik po pravicah otrok s posebnimi potrebami, avtorice J.Murgel, pravnice in mame ene izmed nas. V njem so zajete pravice in dolžnosti s področja uveljavljanja le-teh, navedene so institucije, organi, ki se kakorkoli ukvarjajo z našimi otroki.
Poskusite, sama še nisem uspela.Vsem pozdrav
Knjiga je že izšla. Jaz sem si jo izposodila v knjižnici in jo tudi že prebrala.
Avtorici vsa pohvala za trud, čeprav je po mojem mnenju napisana v preveč pravniškem jeziku in bo za marsikoga manj razumljiva.
(Zato da bi laže pomagala svojemu otroku, študiram na magistrskem študiju prava..,)
Je pa knjiga dober povzetek in presek različne zakonodaje, da od tu laže greš naprej. In si tudi bralci in bralke foruma medseboj lažje posredujemo različne informacije.
Jous
Pozdravljeni.
Moraš pa biti zelo natančen pri navedbah, me zanima tudi za Telekom, saj sem sama poskušala uveljavljati popust pri RTV naročnini. ZAMAN. Naši otroci nimajo odločbe o % invalidnosti, zato ne pridemo v poštev. Upam, da je drugje drugače, čeprav me zanima tudi uveljavljanje potnih stroškov- terapije, ker so kar hitre in močne spremembe na teh področjih- na slabše, kar že 21 let spremljam.
Sonce pa sije za vse enako!
Zlatolaski,
res je, da otroci nimajo % invalidnosti, vendar npr. na Telekomu zadošča tudi odloča o negi.
O potnih stroških – pravila zavarovalnice se pogosto spremnijajo.