okvara jajčnikov
Jaz sem ena tistih!
Zaradi endometrioze sem imela jajcevode dobesedno ovite s “čokoladko”. Na enem jajčniku 2,5 cm veliko cisto, na drugem pa 3,2.
Ko me je dr. Zorn operiral (laparoskopija), mi je hotel tudi očistiti jajcevode. Pa ni šlo, zato mi je oba jajcevoda odstranil. To je bilo sredi maja 2000. Ni mu bilo jasno, kaj je izzvalo taku hudo endometriozo, kajti ginekologa (sicer drugega) sem obiskovala redno vsako leto. In prejšnji ginekolog mi je zatrjeval, da je z menoj vse OK – da sem popolnoma zdrava. NIKOLI me ni pregledal z UZ. Res me je pa poslal na slikanje maternice – izvid bp, na abrazijo – izvid bp ….
Ko sva z možem prišla do dr. Zorna, me je le-ta takoj pregledal z UZ in ugotovil: ciste na obeh jajčnikih in endometriozo. Ter me po dveh mesecih neuspele terapije s stedirilom poslal na operacijo. Popolnoma jasno je, zakaj sem ginekologa zamenjala.
V novembru 2000 smo bili na prvem poskusu IVF, ki na žalost ni uspel. Ker nismo imeli “zamrznjenčkov”, smo morali počakati 3 mesece na novo terapijo. Tako smo dočakali 6. marec 2001, ko smo začeli z drugo terapijo. No, in 31. decembra 2001, se nama je rodila prekrasna punčka – dali smo ji lepo ime: EVA ;-))
Dr. Zorn mi je po operaciji povedal, da možnosti naravne zanositve, zaradi načina odstranitve jajcevodov, ni več. kar pošteno me je stisnilo v želodcu. Toda ker sem mu popolnoma zaupala, me je strah milil, saj mi je zagotovil, da imava z možem veliko možnosti da IVF uspe. Poznal je tudi stanje mojega moža, saj ga je on napotil na operacijo varikokele. Sicer nama je povedal, da stanje pri možu tudi po operaciji ni dobro, vendar pa je dovolj dobro za poskus IVF-a. Zato tudi nikoli ni uspela zamrznitev. Kvalitetnega “materiala” pri možu ni bilo dovolj. Toda dovolj, da se je oplodil en sam, in tega sedaj imamo.
Ko imaš enkrat jajčnike in jajcevode obolele (no, jaz jajcevodov nimam več), se moraš pač s tem sprijazniti in živeti s tem naprej.
Imam občutek, da se je endometrioza spet pojavila, pa ne morem nič zato.
Jaz sem to vzela tako, kot nekdo, ki ima drugačno barvo las …
Tudi jaz imam tovrstne težave in sicer zamašene jajcevode. Kljub laparoskopiji in zagotovilu, da je desna stran uspešno “popravljena” mi v osmih mesecih ni uspelo zanositi. Sedaj čakam na prvi poskus IVF. Menda imam odlične možnosti, da uspe, ker je vse ostalo bp in tudi moževi izvidi so v najlepšem redu. Torej po dveh letih preiskav (HSG, laparoskopija, kontrole…) sem končno uspela priti do konca…
Vsak dan nestrpno pričakujem poštarja, kajti, ko bom dobila pisno odobritev se bom lahko naročila za postopek IVF.
Želim ti čimprejšnjo zanositev.
LP
No jaz imam na eni strani 4,2 na drugi pa 6 velike ciste. Bila sem na laparo kjer so jih odstranili, vendar so se v mesecu in pol obnovile. Zrasle so nazaj v prvotno velikost. Jajcevode so mi očistili vendar so dodali, da imam brbončice v jajcevodih zelo poškodovane.
2x sem bila na IVF vendar sem se zaradi psihičnega pritiska odločila da še nekaj časa ne bom šla. Nazadnje sem bila oktobra 2001. Sedaj me spet trga da bi poskusila vendar me je strah ponovnega poraza.
Pobožaj tvojo EVO.
Eva*
Lokvanj imela sem diagnozo kot ti. In imam eno hčero staro 14. let. Po porodu so se začele ginekološke težave in sem dala vse skozi od 9. gin. op.. do 7x laparo 2x histero HSG. Nič mi ni pomagalo, da bi zanosila kot IVF. Seda sem v 28. tednu nos. Stara sem 36. let. Uspelo mi je v tretjo pri IVF.
Želim ti vso srečo pa čim prej dojenčka tretjega………….
Lpe dan še naprej
DorotejaLokvanj je pisal/pisala:
>
> Jaz pa imam sekundarno neplodnost, ne vem, zakaj, naslednji
> mesec imam HSG.
Pozdravljena dekleta,
Tudi pri nas se trudimo že skoraj tri leta, pa vse brez uspeha. Naj se pohvalim, da se nama je pred sedmimi leti rodila punčka, ki je danes že prava deklica. Od zdravnika imam le informacijo, da je vse vredu. Omenila sem mu Klomifen tablete za pospešitev ovulacije, ampak mi je zatrdil, da bi mogla opraviti dodatne preiskave. Škoda! Ampak takšno je pač mnenje mojega ginekologa glede teh tablet.
Lepo je to, da se dopisujemo, kajti na trenutke je to tako psihično hudo, da se ne da povedati. Prav tukaj pa se lahko prepričam, da nisem sama in EDINA, ki ima to željo, hrepenenje.
lep pozddrav vsem skupaj in čim več sreče v prihodnje
Ojej, boga si!
Evo sem pobožala in se hkrati spomnila stresa, pod katerim sem bila med terapijami.
Priporočam ti, da NE ČAKAŠ na naslednji IVF. Najbolje je postopke opraviti čimbolj zaporedoma, ko je telo še “nafilano” s hormoni, ki jih prejemaš. Mislim, da je tako več možnosti za uspeh. Je pa tako: jaz sem šla na drugi IVF popolnoma mirna in brez pričakovanja. Sama sebe sem prepričala: ČE BO BO, ČE NE BO NE BO, SAJ IMAMO ŠE EN POSKUS! In moram reči, da mi je bilo veliko lažje.
Izgubiti ne moreš nič drugega, kot poskus!
LP in korajžno,
Nataša
Tašika, tudi jaz tebi želim, da bi ti čimprej uspelo. Se pa ne vdava, dokler ne bo uspelo, ali ne? Če te smem vprašati, zakaj greš na laparoskopijo? Imaš kakšne zarastline?
Sama bom po HSG – ju vedela, ali je z jajcevodi vse v redu. Pri meni je bilo zelo zanimivo: prvič sva rekla: zdaj pa počasi že lahko dobiva dojenčka. In je bilo takoj. Drugič sva se naenkrat odločila, da bi spet začela delati na tem. Uspelo je v drugem poskusu. Za tretjega pa sva se 3 mesece po porodu odločila, da bi naslednjič zanosila nekje v začetku leta 2001. Najprej sva hotela opraviti še nekaj stvari. Rekla sem si: zdaj lahko pred nosečnostjo poskrbim, da bo vse v redu. Začela sem uživati folno kislino (prej je nikoli nisem). In sva začela. Prvič ni uspelo, drugič ne, tretjič ne, v službi stresi, čakala sem, da se kaj spremeni. In presenečeno sem spoznala, da ne rata! Pojavila sta se strah, zaskrbljenost. Ta problem me je tako okupiral, da sem začela pozabljati, kaj imam in za kaj sem lahko hvaležna. Bila sem zelo nesrečna, pa čeprav je toliko stvari, zaradi katerih se lahko veselim. Zdaj pa sem sklenila, da bom živela tako zadovoljno, kot si predstavljam, da bi bila, če bi zanosila. To bom dosegla, ko ob menstruaciji ne bom več čutila razočaranja.
Pozdravljena,
jaz imam iste probleme kot ti. Skoraj sem prepričana, da je kriva psiha.
Moram reči da se kar dobro vspodbujam in si dajem upanje vsak mesec. Najhuje pa je, ko začutim da bo prišla menstruacija. Takrat pa še skoraj pozabim, da imam doma že enega”sončka”!!!! Zakaj se moramo stalno nekaj sekirati in si želeti???
lp in drži se Lokvanj
Jaz grem že drugič na laparo, ker imam PCO – jajčnike polne cist in te mi bodo požgali.
Prvič sem bila na laparo leta 98 in potem sem 2 x zanosila in spontano splavila.
Spomladi so mi ugotovili, da imam spet polno cist, tako da se grem začetek oktobra spet “spucati”. Bomo videli, kaj bodo rekli potem, ali nekaj časa naravno poskušati, ali IVF.
Ne, ne damo se kar tako!
Tašika
Julija, pa si imela v teh 3 letih že kakšne preiskave? Pri meni je ginekologinja ginekologinja z ultrazvokom po ovulaciji preverila, če je vse v redu in je bilo. Kontrolirala mi je tudi nivo progesterona približno 7 dni pred menstruacijo. Izvid je bil normalen. Zdaj pa me čaka HSG, a se kar bojim iti.
Drži se tudi ti in da bi tvoja hčerkica čimprej dobila bratca ali sestrico!
Jaz sem še ena s hudo endometriozo – diagnoza po laparo lani septembra je bila endometrioza IV. stopnje – odstranili so mi 4 ciste (3 na levem, 1 na desnem jajčniku), januarja na kontrolni laparo pa še eno. Na tej zadnji laparo sem med operacijo tako krvavela, da so morali preiti v laparatomijo (prerezali trebuh), in sem imela baje celo srečo, ker me je operirala dr. Ribičeva. Jajcevode imam povsem zabrazgotinjene in bi bil res čudež, če bi mi uspelo po naravni poti. Žal tudi številni IVFi do sedaj niso bili uspešni.
Menim pa, da ravno stimulacija z gonalom in pergonalom stanje endometrioze še poslabšuje – zato sem se odločila, da bom šla na več poskusov kar na spontan ciklus, samo s pomočjo Klomifena. Pa enkrat nam mora uspeti, a ne?! Srečno vsem!
Lara
Pozdravljena,
Približno dve leti nazaj sem imela kontrolo v Ljubljani pri dr. Tomaževiču in sicer brez vednosti mojega ginekologa (samoplačniško)! Pregled je obsegal od jemanja
brisa pa vse do ultrazvoka. Vse O.K. Potem me je pa v letošnjem letu poslal moj zdravnik na slikanje jajčnikov. Mislim, da se ta preizkava imenuje HSG. Ko sem spremljala preizkavo, gre pri tem za kontrolo prehoda poti tekočine v jajcevodu.
Sama sem se prepričala, seveda z razlago zdravnika, da je pot povsem neprekinjena, brez ovire. Pri tem pa naj te potolažim, da sem se zelo bala tega pregleda, ampak moram reči, povsem brez bolečin. Komentar doktorja je bil, da bom zanosila takrat, ko bom najmanj pričakovala! Tako vidiš draga Julija je to!
Enkrat sem mu omenila še Klomifen, vendar ni bil “navdušen”.
Drži se in piši mi še kaj. Tudi tebi vso srečo,
by,by