Oktreotid
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za “studijsko” pomoč in sicer ali mi lahko poveste kako deluje učinkovina OKTREOTID v povezavi s slabostjo in bruhanjem?
V neki tabeli sem zasledila, da se omenjena učinkovina uporablja pri slabosti in bruhanju, kadar je za njiju vzrok obstrukcija črevesja, vendar si to ne znam razložiti.
Lepo prosim, če mi lahko pomagate.
Hvala in lp, A.
Spoštovana Altea!
Postavili ste mi vprašanje, na katerega bi Vam lahko zadovoljivo odgovoril le farmakolog.
Zaščiteno ime za učinkovino oktreotid je Sandostatin, hormonsko zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje akromegalije in endokrinih tumorjev prebavil.
Poleg simptomatskega zdravljenja bolnikov z akromegalijo, se uporablja za ublažitev simptomov, ki so povezani z gastroenteropankreatičnimi endokrinimi tumorji. Ker podrobnosti o načinu delovanja Sandostatina niso povsem znane, se predpostavlja, da Sandostatin zmanjša pretok krvi v prebavilih z zavoro vazoaktivnih hormonov.
Za podrobnejše informacije, zlasti tiste, ki zadevajo farmakologijo tega zdravila, se obrnite na farmakologa, kot sem Vam že v uvodu svetovala.
Lepo Vas pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.