okrevanje po artroskopiji
Pozdravljeni.
Od artroskopije sta minila dva meseca in pol. Šest tednov sem imela bergle zaradi zaraščanja hrustanca. Včeraj sem imela zadnjo kontrolo pri tramvmatologu, ker meni, da je zdravljenje zaključeno. Moti me ena stvar in sicer to, da imam tudi cisto, ki pa ni bila odstranjena. Odgovor se je glasil, da je moja cista izven sklepa na zadnji strani in da ne bo nikoli odstranjena, da so samo očistili prehod, da se lahko tekočina pretaka iz ciste v sklep, tako, da sedaj ne vem ali je to normalno da imaš cisto ali je na takšnem predelu, da se je ne da odstraniti. tramatolog pravi, da me ne bi smelo motiti. Hodim še vedno na terapijo. Koleno je gibljivo do 125 stopinj in je skoraj nič oteklo, moti me to, da je mišica stegenska zelo šibka in da mi noga včasih gre kar po svoje, sploh ne uboga, počepniti še ne morem, ker me preveč zaboli, ko se hočem dvigniti. Za odgovor hvala lepa.
Spoštovani!
Ciste v zadnjem delu kolena ponavadi nastanejo zaradi poškodb ali obrabe meniskusov. Če se vzrok nastanka ciste (npr. poškodba meniskusa) z operacijo odstrani, cista ponavadi sama izgine. Odstranjuje se samo, če ne izgine, je velika in če povzroča bolečine.
Iz opisanega je razvidno, da vaše koleno še vedno ni polno gibljivo in da so stegenjske mišice slabe – zdravljenje (rehabilitacija) se mora še nadaljevati. Občutek nestabilnosti v kolenu je lahko posledica slabih mišic ali pa poškodbe kolenskih vezi.
Lep pozdrav,
Uroš Dobnikar, dr. med.
Za odgovor se vam zahvaljujem. Pri artroskopiji so bili meniskusi nedotaknjeni, brez poškodb, vez so čvrste, tako da ne vem v čem je problem. Sedaj me boli z dneva v dan manj, vendar je občutek v kolenu še vedno čiden, kot da ga ne bi popolnoma čutila., v glavnem drugačen kot v zdravem kolenu.Moti me tudi to, da v tem kolenu nimam dovolj refleksov. Ko potisnem koleno pri zravnani nogi na podlagi noter, sploh ne skoči tako kot skoči leva noga, Upam, da ni nič narobe.
Za odgovor prav lepa hvala.
Spoštovani!
Čuden občutek v kolenu po operaciji je lahjo nekaj normalnega. Treba je počakati vsaj 6 mesecev po operaciji do končnega rezultata, je pa zelo pomembna dobra fizioterapija.
Lep pozdrav,
uroš Dobnikar