Ok, ženske, zdaj pa nasvete
Tincci, veš kaj mene zanima – na kakšen našin pa ti pripravljaš živila oz. sadje in zelenjavo – jih prekuhaš ali surova spasiraš, kajti večina alergenih učinkov v sadju in zelenjavi se s kuhanjem uniči, razen pri jajcih, ribah in mleku! Uporabljaš kompote in kuhano zelenjavo? Zanima me tudi, koliko časa si dojila otroka/ še dojiš otroka?
Drugače je hrana, ki vsebuje biogene amine in povzroča alergije (histamin, tiramin, serotin) sledeča: malancani, jagode, avokado, zelo zrele banane, fižol, čokolada, kokos, siri, citrusi, fermentirana hrana, kvas, paprika, losos, soja, paradižnik, tuna, školjke, kaša, česen, koruza.
Povedala si, da je občutljiv na oljčno olje – imaš ekstra deviško olje – nerafinirano ali rafinirano? Uporabljati moraš rafinirana olja – koruzno, repično, sončnično!! Nobene Vegete ali pa Evota, niti Knorr kock.
Če delaš hipoalergijsko dieto, se pravi le z dovoljenimi živili, potem to izvajaš najmanj en teden, nakar postopoma dodaš alergogena živila, ki pa morajo biti čista, brez kakšnih dodatkov, začneš npr. z mlekom, po 2-3 dneh dodaš spet drugo živilo, npr. jajce ali pa pšenični-domač kruh, lako tudi kaj drugega, pri tem pa beležiš odzive na hrano. Ne uporabljaj sestavljenih živil kot je npr. klobasa ali pa salama, raje svinjsko meso …
Zelo prav ti lahko pride knjiga od dr. Dražigosta Pokorna in sicer Dietna prehrana bolnika, kjer najdeš kar nekaj napotkov za težave, ki jih ima tvoj otrok s prehranjevanjem ali pa kdo drug.
Lp
Dragi najram Marjan, prosim še enkrat preberi kaj je napisala tincci, pa potem odgovarjaj…. kakšno sadje neki???? Saj nasveti so dobrodošli, ampak če bi zares bral kaj kdo napiše, ne bi razpravljal o knorr kockah. Te veliki večini ljudi, ki so ali imajo doma hude alergike, niti na pamet ne pridejo. pa brez zamere!
Sploh ni zamere, samo ne vem, čemu se vmešavaš v moj način pisanja – diskusije! Sem prebral njene težave … sem ji pa tudi napisal, kaj vse me zanima, med drugim tudi, na kakšen način pripravlja hrano … Situacijo v njenem primeru je potrebno analizirat, saj si zdravniki, ki med drugim sploh niso strokovnjaki za prehrano, vzamejo premalo časa za paciente in vse kar rečejo je, da se je potrebno izogibati temu in temu, predpišejo antihistaminike … če ne veš, tudi najbolj banalna stvar je lahko odločujočega pomena … npr. nitrati v vodi, ali pa vsebnost klora, pesticidov … če se taka voda uporablja … aja, kaj veš, da nekateri ionski vodni filtri, ki jih na veliko uglašujejo in ki naj bi bili tako dobri za vodo, povečujejo nitrate in selen?
No, pa lep dan!
jaz vem samo to, da v vrtcu in tudi v šoli uporabljajo v večini juhe iz vrečke, pa tako je v večini ustanov. če je juha mesno-kostna, potem je na jedilniku tudi špinača in govedina, ali pa sladko zelje in govedina.
se strinjam z tabo, da je potrebno analizirat kuho posameznika, če prosi za pomoč. meni so npr. ko sem dobila prvič pregomin rekli, zdravniki, da od zdaj pa naj vse kuham na tem mleku. ko sem ugotovila da moraš prevreto vodo ohlajat preden zamešaš mleko, sem pa začela spraševat kako pa naj potem kuham, in vprašala sem tudi mag. v lekarni, pa mi ni znala povedati nič druga kot to kar piše na škatli.
ni vse kar je alergeno neustrezno za vsakega. nekateri lahko ribe ravno tako jedo pa čeprav imajo močne alergije npr. na mleko. pišem iz lasnih izkušenj, je pa seveda potrebna previdnost. zato pa sem se večkrat čudila kakšna navodila dobite pri svojih zdravnikih, dieta urtika 3 pa ne vem kaj še. mi smo dobili enostavna, to na kar je dokazano je prepovedano, dokler izvidi ne pokažejo drugače, živila pri katerih opažate težave pa jih nismo uspeli dokazati, uporabljajte z vso potrebo pazljivostjo, če se težave ponavljajo ukinite. in to je to. je pa res, vedno poslušam otroka in če reče da ji ni dobro je ne silim in ji niti ne ponujam več.
Finta, da moraš prevreto vodo ohlajat je verjetno zgolj v tem, da ne bi slučajno ob stiku s prevročo vodo preveč denaturirala beljakovine v tem prašku (Pregomin), ker bi se jim potem biološka vrednost (tudi prehranska) zmanjšala in glede na to, da je to otrokova bistvena hrana je potrebno pač paziti na to … vsaj tako mislim.
Veš, jaz ne vidim problema v tem, da ne bi mogla delati raznih kašic … vodo zavreš, dodaš zdrob, narezano sveže ali suho sadje, premešaš, do konca skuhaš, potem ohladiš in dodaš Pregomin – če je preveč kepic, daš vse skupaj v mini multipraktik in je. No, govorim brez izkušenj, ampak se mi zdi, da bi moralo štimat.
Aja, ni res, da v vrtcih in šolah delajo juhe iz vrečk!!!! Fora je v tem, da ko se delajo juhe, se jim doda ponavadi veliko korenja, kolerabe, krompirja nekaj česna, nekaj moke, kar jim da značilen okus in pa seveda EVO – tega ne bi smeli uporabljati, ampak tako pač je … za otroke z alergijami pa kuhajo posebne – prilagojene obroke … tako je tam, kjer sem delal jaz!
Lp
Ojoj tincci, kakšne nasvete pa tebi delijo? Upam, da bo z jagenjčkom uspelo. Pri nas gre sončično olje lepo skozi. Veliko poguma in čimmanj flekov in srbenja ti želim.
Za najram27: V šoli in vrtcu se garantirano uporabljajo juhe iz vrečk. Delam tam. Tincci pa res pišeš bedarije; takih “nasvetov” pa res ne rabi. Njeno dete je na treh živilih, ti pa govoriš o knorr kockah in vegeti? Takim hudim alergikom pripravljamo starši izključno kuhano hrano, ki ji dodamo malo soli in čimmanj sladkorja, po potrebi seveda.
Ojoj, gospa, ki je nepismena ali pa se ne zna normalno pogovarjati … kaj ne ločite med analiznim pogovorom in nasvetom!?
Verjamem, da veste nekaj o alergijah, tako kot jaz, samo smo si ljudje različni in različno rešujemo – reagiramo na probleme – če bi še enkrat prebrali napisano, bi vam bilo najbrž jasno, kaj sem želel od nje … ! Read one more time, please!
Pi-kica 42, smem vprašat, kje delate oz. kaj ste po poklicu – najbrž nimate nobene direktne veze s kuhinjo … ? Je tako, ane?
Drugače pa, če je res, kar trdite, da pri vas uporabljajo instant juhe, potem niste nepismeni zgolj vi, ampak tudi vodja prehrane in ravnateljica oz. ravnatelj, kajti smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih iz leta 2005 odsvetujejo uporabo teh živil, zlasti zaradi visoke vrednosti aditivov. Poleg teh je pa še en kup drugih … neprimernih živil …
Napisali ste, da v kuhi uporabljate malo soli (NaCl), nekaj sladkorja – ste drugače že slišali za zdravljenje alergij s soljo in vodo, obstaja neka knjiga od indijskega doktorja z naslovom Voda … Malo sladkorja? Če je ta prečiščen – rafiniran – potem ni bojazni, da bi sprožil kakšno alergijo … po najnovejših raziskavah namizni sladkor tudi ne povzroča nič več pojavnosti kariesa kot pa škrob v polenti … glede na “revno” prehrano, bi bilo pametno, da sladkorja zaužije celo malo več … pri otrocih do 3 let starosti je poraba energije itak mnogo večja, kot potem …
Lp
glede juh iz vrečke v vrtcu in šoli, ok se strinjam z tabo ker juh jedla nisem ampak ko pridem po otroka oddajajo vonj knnor juhi, morda je vzrok v vegeti, ki jo sam omenjaš da jo dajejo noter. razloži mi pa potem kako je z že pripravljeno hrano, sedaj me zanima za šolo. pišeš da je zaradi aditivov prepovedana. kako pa potem da moj otrok ne dobi npr. pizze za malico, kot vsi ostali, ker kot mi je razložila kuharica je ne delajo v šoli, ampak kupijo že pripravljene, se pravi pred pečene in je na njih že sir, katerega pa moja pupa ne sme. kot vemo so ti zamrznjeni izdelki in taki že pripravljeni, polni aditivov. pa brez zamere zaradi osterga nastopa pisanja, ni bilo mišljeno kot kritika. me pa zanima. res je da otroku dajo druga, ampak verjemi da si prav tako želi jest pizzo, katero jedo sošolci.
glede juhe pa tako: ko je bila v vrtcu je bila razlika v juhi, kot mi je sama povedala v tem, da ni dobila npr. paradižnikove, ampak svetlo juho. vemo da če juho kuhaš sam, lahko tudi paradižnikovo narediš brez mleka oz. smetane, če pa je iz vrečke potem pa je tam že dodana mlečna beljakovina. naslednja razlika: pri svetli juhi je bila razlika v zakuhi (ker ne sme tudi jajca). lej to so besede mojega otroka, ko sem jo vprašala kaj si danes jedla.
juha v šoli: sorodnica mi je povedala da kljub t.i. nazivu zdrava šola, ona v vseh letih učenja na šoli, pa jih ni malo, še ni jedla prave goveje juhe, le knnor juhe ali argo, razumi kot ti je ljubše.
še nekaj, nikoli nisem opazila izobešenega jedilnika, za dieto, le splošni jedilnik, kaj je jedel moj otrok si moram zamisliti sama, če vidim da je na jedilniku kaj kar ne sme, ali pa jo vprašati. saj vem da nisi ti nič kriv, ampak ko se že pogovarjamo, je pa mogoče prav da vprašam tudi to, saj kot si povedal sam, si delal v tem, potem že veš kaj več kot mi.
Ja, odsvetujejo res tako prehrano, bolj zdrave pa žal ne financirajo in tako so to še vedno zgolj priporočila. Tudi mi smo zdrava šola in se sedaj uvajajo tudi prave juhe v prehrano, a vse je omejeno z denarjem seveda.
Kar se pa tiče sladkorja, večina otrok z alergijami ima probleme tudi z glivicami, ki jim je sladkor glavna hrana in se mu je zato potrebno izogibati. Vsaj tisti, ki se zdravijo z bioresonanco, zagotovo počnejo tako.
Sicer pa, brezveze, se vidi, kdo pametuje in se prepira…
Pozdravljena!
Aditivi (govorim o glutamatu v Knorr kockah ali pa v Vegeti) v prehrani pred/šolskih otrok niso prepovedani, temveč se odsvetuje njihova uporaba! To ve “vsak” živilski tehnolog, ki piše oz. sestavlja jedilnike za otroke in zaposlene!
Problem je tudi ta, da ponekod v kuhinjah ni pravega nadzora nad tem, kaj počnejo kuharji, ti tudi niso dovolj osveščeni (za kar bi moral poskrbeti nadrejeni) o zdravi prehrani (veliko zaposlenih je še iz starih časov; če se kdo dodatno izobražuje, se pa samo zato, ker se mora in ne, ker si želi, od tečaja pa itak nič ne odnese – še zmeraj dela naprej tako kot do zdaj)! Sicer pa, moraš gledati na celo stvar tudi tako, da je trenutno ceneje, če se da v juho npr. 5 žlic Evota kot pa kilogram kolerabe, pol kile korenja, kilo krompirja, nekaj stebeljc peteršilja, itd. … si predstavljaš, koliko mesa, zelenjave in sadja se porabi za 500-1000 obrokov na dan!? Ja, najdejo se vrtci in šole, ki ne zmorejo iz svojih denarnih virov zagotoviti ustrezne prehrane – položnice za ZDRAVO prehrano so prenizke!!!
Človek si kot starš želi, da bi otrok jedel čim bolj raznovrstno prehrano, po drugi strani pa ni pripravljen oz. ni denarno sposoben tega financirat … dokler bo hrana pri nas tako draga, toliko časa bodo razmere ponekod na meji “kritičnega” … Ok, dovolj o vsem tem …
Svetla juha? Ne vem točno, kaj s tem misliš – krompirjeva juha je lahko svetla, pa gobova, pa zelenjavna … to še ne pomeni da je instant, ali pa da je notri sladka oz. kisla smetana, mleko! Dovolj je že žlica moke, pa se barva čisto spremeni …
Jedilniki naj bi bili izobešeni na tabli, pred vhodom v jedilnico – en teden v naprej (zaželjeno je tudi, da se jih pošlje vsakemu učitelju ali vzgojitelju v razred – seveda je pa to že velik strošek …)
Dieta – če ima otrok alergijo, mora imeti zdravniško “spričevalo” v katerem piše, na kaj vse je alergičen – čemu se mora izogibati … starši, vodja kuhinje in vodja prehrane se morajo usesti za mizo in se pogovoriti o težavah otroka ter najti skupno rešitev – DIETA! Če plačujete prehrano zanj, so vam v ustanovi dolžni zagotoviti posebno dieto (diete niso dolžni razpostavljati na tablo) … drugače pa kuha za alergike zahteva veliko znanja in domišljije, ni enostavna, tako da se je nekateri živilci ter kuharji raje izogibajo kot pa da bi sprejeli izziv in nekomu olajšali življenje …
Lahko mi še sporočiš, v kateri vrtec hodi tvoj otrok … !!
Lp
Še zmeraj nismo izvedeli s čim se ukvarjate, Pi-kica 42, sicer pa ni važno – ste se spretno izognili odgovoru …
Glivice – kvasovke so na žalost povsod prisotne … se ne razmnožujejo samo zaradi sladkorjev, ampak se zelo “razveselijo” tudi metana (CH4), ki nastaja pri fermentaciji hrane, predvsem vlaknin … tega s pridom uporabljajo za svoje razmnoževanje, saj je tisti ogljik (C) idealen vir energije … Mlečna kislina – čudežno “zdravilo” za odpravljanje težav z glivicami – posledično napenjanjem (vetrovi) v prebavilih – če je oseba alergična na mlečne beljakovine, se mu lahko da naravno kisano zelje ali repo, obstajajo pa še liofilizirane mlečno-kislinske bakterije, ki prav tako omilijo razbohotenje kvasovk v prebavilih in še kje drugje…
Pameten (ali razgledan), ki ne molči, lahko devetim odgovori in jim s tem mogoče kaj pomaga! Sploh se pa ne prepiram, samo ne pustim si, da mi pamet soli nekdo, ki je pametnejši od mene … !
Eno vprašanje, ki je zelo izven konteksta – ste imele že kdaj težave v spolovilih, vas je srbelo, ste imele bel izloček, vonj po ribah- ginekolog (dermatovenerolog) vam je rekel, da imate Candido? Ali ste mogoče opazile, v dneh pred okužbo – zežavami, da se ta glivična okužba pojavlja predvsem v času, ko vas napenja, ko ne pojeste dovolj jogurtov in druge fermentirane hrane …? Zgolj v razmislek …
Lp
P.S.: Pi-kica 42 – uspešen deloven teden vam želim!
ja še nekja, spodaj je bil en link, kako iz riževega mleka doma narediti jogurt, pa nihče ni našel pravega odgovora. mene pa tudi zanima, saj ni nujno da je iz riževega mleka, lahko je tudi iz sojinega, mi ga dobro prenašamo. bi pa vseeno rada poskusila naredit doma, namesto kupljenega. vem da so naše babice kislae KM doma, in pri tem naredile smetano, pa jogurt, pa ne vem kako. ampak kako pa iz teh rastlinskih mlečnih napitkov, bi šlo?
Tincci,
tudi naša je alergik.Na srečo smo s Pregomina AS že prešli na navaden Pregomin, lahko pa je tudi sojine jogurte. Stara je 11 mescev. Še vedno pa nam je ostal dolg seznam prepovedanih živil. Zelo dolgo pa je trajalo, da smo ugotovili alergijo na vse vrste mesa, saj je nastopila reakcija šele po 2 ali 3 dneh. V bistvu je dobila pikice 1 ali 2 dni po tem, ko je alergen že pokakala.Že od oktobra hodimo na bicom, vendar pravijo, da so pri njej glavni problem zajedalci. Kako pa je z bicomom pri vas? Še vedno hodite?
Mogoče še kot možnost:uporabljaj samo kupljeno vodo za dojenčke (npr. Milupa-DM).
Želim ti čim več novo uvedenih živil.
Pozdravljena!
Matični mleček – ga še nisem nikoli uporabljal in tudi nisem šel brat, kaj piše Alamut47, ampak vse kar ponujajo čebele (med, propolis, matični mleček) je zdravo in deluje zelo pozitivno na imunski sistem ali razpoloženje … prav tako je odlična mešanica cvetnega prahu in medu v obliki sirupa …
Si imela ti prej kakšne težave, da si začela kot dodatek k prehrani uživati matični mleček?
Drugače je pa tudi žlica domačega medu na dan zdrava in cenejša (si je pa potrebno potem umiti zobe ali pojesti košček sira – tako kot navadni beli sladkor, tudi med povzroča karies), nima pa najbrž tako “močnega” učinka kot matični mleček … poizkusi, pa boš videla … moje vodilo je: probaj, opazuj in si zapomni!
Lp