Ojačitev lesenih tal
Pozdravljeni.
Adaptiramo tla v staromeščanski hiši (100m2), ker so se ta ponekod povesila do 4cm. Ob odstranitvi starih parketov, colarc, leša (cca. 15cm) in prečnikov se je pokazalo, da so nosilni trami dimenzij od 20×25 do 22×26 (svetla dolžina 5,8m, razmiki med trami cca. 60cm) ponekod rahlo načeti – zgornja plast (cca. 1 cm) je porozna/prhla, razpoke. Tla tudi precej vibrirajo ob zmerno močni hoji. Ker sem omejen s časom, sem se odločil, da med vsakim drugim tramom vzidam železni nosilec IPE 200, na to bi potem položil OSB (18 mm), nato stiropor in estrih (največ 5 cm). Na to plavajoče še enkrat OSB (12) in na to parket. Ali bi bi bilo bolje narediti kako drugače?
Najprej sem sicer hotel ojačati obstoječe trame s fosni (od strani), na to pa položiti 2xOSB (18 mm) križno in parket. No, kasneje se je izkazalo, da bi se tem delal preglavice spodnjim sosedom, saj bi se močno povečal prenos udarnega zvoka (z odstranitvijo leša in vgradnjo kamene volne bi namreč precej zmanjšal maso tal, ki duši udarni zvok). Da bi zadevo rešil, bi moral narediti: izolacija med tramovi (kamena volna – cca. 30cm), OSB, suho nasutje (drago), potem 2x osb, kar bi bilo precej dražje (mizarsko sušeni fosni 60x, izolacija, 3x OSB, nasutje). Ker smo cincali, sedaj ni več časa za nabavo 6m mizarsko sušenih fosnov (zato železo in navadni estrih – ceneje, hitreje).
Hvala za vse sugestije in nasvete.
Lp,
Rudi.
ProblemTla,
prenos zvoka je mogoče precej izničiti/preprečiti tako, da se na nosilno konstrukcijo vgradi material, ki duši zvok; da se loči pod od same nosilne konstrukcije; da je pod ločen od stren objekta.
Zadnja, je predvidevam že izvedena.
Pred polaganjem prvega sloja OSB plošč vgradite/nalepite na že obstoječe tramove ter sedaj nove kovinske nosilce 1 cm filca. Lahko namesko zvočno izolacijsko folijo (Termosilent); tudi med rugim slojem lahko to vgradiš.
V tvojem primeru, bi priporočal, da izdelaš suhomontažni pod;
Pred leti smo podobno izdelali, kot pišeš, a je z časom AB estrih začel pokat; preveč deformacij poda (uklon/poves). Tu je res bolj toga nosilna konstrukcija.
Kako je z ogrevanjem objekta? Boste vgradili talno? Kolikšna je dovoljena višina za izvedbo / sanacijo estriha?
LP