Najdi forum

Ogrevanje na plin

Pozdravljeni.

Na vas se obračam, da mi pomagate z nasveti in dodatnimi informacijami pri odločitvi zamenjave načina ogrevanja. Odločam se, da bi ogrevanje na kurilno olje (trenutno), zamenjal z ogrevanjem na zemeljski plin.

Kratek opis situacije:

Hiša (zunanji del trojčka)
– klet + pritličje + 1.nadstropje + podstrešje
– letnik 1965 (obnovljena 2001 – nova izolacija, fasada, okna, streha)
– Neto tlorisna površina stavbe (m2) 118,80
– Površina zemljišča pod stavbo (m2) 70,00

Trenutno se ogrevamo (+ voda) na kurilno olje:
– peč (Riello, model: Binomio 24K, letnik 2001, redno servisirana..) Ali se tako staro peč sploh da prodati ali je to samo za na odpad?
– poraba 2000 litrov olja na leto)

Razmišljam o ogrevanju na plin s plinskim kondenzacijskim kotlom in sicer:
– ker v hiši že obstaja zgrajen priključek za plinovod
– ker bi rad klet (klet z okni) preuredil v stanovanje za oddajat (s tem se znebim kurilnice, torej cisterne in peči za korilno olje – beri “umazanija”)
– ker ni skladiščenja energenta
– ker naj bi (tako pravijo 🙂 ) s plinom “razpolovil” znesek stroška za ogrevanje (kurilno olje cca 2000€ na leto)
– ker mi je ljubše mesečno plačevanje stroška (po porabi), kot pa v enkratnem znesku (nakup kurilca).
– ker je ekološko (lokacija je mesto) bolj primeren kot kurilc, peleti ali drva… 🙂

Nimam pa občutka koliko je še dodatnega stroška za servisiranje in redne kontrole te plinske peči in ali se bo ta strošek ogrevanja res razpolovil (v to kr mal dvomim 🙂 )

1. Na tem mestu bi vas najprej prosil za mnenje ali je ta način ogrevanja za moj primer ustrezen oziroma ali mi bolj predlagate kaj drugega. Deifnitivno se ne bi rad odločil za ogrevanje na drva ali na pelete, ker kot sem že omenil bi rad klet preuredil za dodatno stanovanje.

Kot drugo, pa sem opazil, da Energetika Ljubljana ponuja Pakete za ogrevanje na zemeljski plin, ki vključuje:

– demontaža obstoječega kotla
– dobava, montaža, priključitev in zagon novega plinskega kotla
– izdelava sistema dovoda zraka in odvoda dimnih plinov do višine 12 metrov
– soglasje pristojne dimnikarske službe
– vpis vašega plinskega kotla v evidenco kurilnih naprav
– izvedba cevnih povezav na obstoječi sistem ogrevanja in navezava na sanitarno toplo vodo (do 20 m)
– izvedba notranje plinske napeljave (do 8 m cevi)
– izdelava projektne dokumentacije
– priključitev na omrežje (dobava, montaža plinomera in regulatorja tlaka, tesnostni preizkus in zaplinjanje notranje plinske napeljave).

Možni paketi, ki zajemajo zgoraj našteto + različne opcije plinskih kondenzacijskih peči.

Paketi: V priponki “Paketi.jpg”

2. Tukaj pa me predvsem zanima (če bi mi seveda priporočali ogrevanje na plin), kaj menite o teh paketih (je ceneje, če grem v zadevo s posameznimi izvajalci?), ki jih ponuja Energetika Ljubljana in seveda, za katerega bi se vi odločili (najdražji Buderus)….. Za mene “baje” ne pride v upoštev s pretočnim sistemom, ampka nujno rabim tiste z dodatnim bojlerjem…. (zaradi velikosti in višine hiše, + tri kopalnice, 5 oseb)….

Naj še dodam da Eko sklad subvencionira v primeru učinkovite rabe energije, kar pomeni, da bi lahko prejel dodatnih cca 1000€ v primeru, da se odločim za menjavo peči na kurilno olje, za novo kondenzacijsko peč na plin. Torej če bi se odločil za najdražji paket “Buderus” bi z subvencijo investiral cca 3500€. Je to veliko? V kolikšnem času bi se mi povrnila investicija, če bi se sploh?

Hvala vsem za kakršnokoli koristno informacijo pri moji težki odločitvi. 🙂

New Report

Close