Odvečna skrb?
Pozdravljeni!
Sem v 28 tednu nosečnosti, stara 30 let. Vso to obdobje nosečnosti in tudi sedaj se počutim izvrstno (brez slabosti, zaprtja in brez vseh drugih nosečniških težav).
Skrbi pa me le, ker ne čutim veliko otrokovega gibanja. Čutim ga 5 do 6x na dan. Prvič sem začutila otrokove gibe pri 24 tednu. Ginekologinja mi pravi, da je vse v redu. Sprašujem se ali je mogoče, da gibe ne čutim tolikokrat, ker sem bila dvakrat operirana zaradi ileusa, in da ga nosim “kot pravijo” v križu. Vsi laboratorijski izvidi so v redu. Včeraj sem brala v literaturi, da je otrok v tem času zelo aktiven, sem se začela spraševati ali je vse v redu. Svoji ginekologinji popolnoma zaupam, vendar do pregleda imam še 2 tedna in ne morem tako dolgo čakati da se pogovorim z njo.
Zahvaljujem se za odgovor in Vas lepo pozdravljam.
LP Romana
Draga Romana,
če se pogostnost gibanja in način gibanja odkar plod dobro čutite nista bistveno “poslabšali” potem lahko počakate še 14 dni. Sicer pa bi bilo pomembno vedeti ali otrok sicer normalno raste, kar lahko ugotovimo okvirno s tem da imate “vrh maternice” nakako 3-4 cm nad popkom? Če temu ni tako, bi bilo dobro narediti UZ pregled, sicer pa je zelo malo verjetno, da bi bilo kaj narobe, če pa že, potem v 28. tednu ni veliko možnosti, saj ima plod komaj okrog 1000 g, in je v bistvu šele na meji možnosti za preživetje. Če vas skrb,i seveda pokličite ginekologa vsaj po telefonu in se z njim pogovorite. Osebno bi se seveda sam raje prepričal kot “filozofiral” po telefonu ali preko pošte.
Bodi brez skrbi, uživaj v nosečnosti. Tudi jaz sem imela enake skrbi pri prvi in drugi nosečnosti. Znanke so se hvalile, kakšne bodoče nogometaše nosijo, pri meni pa vse tiho in mirno je bilo. Vsi ginekološki pregledi so kazali na to, da vse poteka v mejah normale. In še sedaj je tako. Rodila sem dve zdravi deklici, ki se jima še jokati ni zdelo pomembno. Sedaj sta stari 10 in 13 let in sem prav ponosna nanju, saj sta mirni po značaju, kar mi pride prav pri vzgoji, le športno nista preveč dejavni. Na splošno sta pa zdravi, da se kar čudim.
le brez skrbi.