Odvajanje blata novorojenček
Pozdravljeni,
najprej hvala za vaš trud in sodelovanje ter reševanje številnih problemov in dilem s katerimi se soočamo starši. Iskanje odgovorov na forumu mi je pomagalo rešiti številne dileme v povezavi z zdravjem otrok.
Na temo odvajanja dojenčkov je bilo že veliko zapisanega nikjer pa nisem zasledila ali bi te moralo skrbeti v kolikor tritedenski novorojenček (rojen s 34 tedni in 4 sedminami, 2400 g – brez večjih zapletov razen počasnejšega pridobivanja na teži prve dni) štiri dni ne odvaja. Je polno dojen, lepo dobiva na teži (v povprečju 40g/dan, trenutno 2900 g, na podoj popije pribl. 70-80 ml), trebušček je mehak, vetrove odvaja (pri tem se seveda napenja) ni pa videti, da bi ga pretirano zvijalo (bolj stokanje ob pritiskanju). Ob vetrovih sicer občasno odvaja minimalno blata (v sledovih), ki je normalne rumene barve. Povsod piše, da te naj ne skrbi redkejše odvajanje pri popolnoma dojenih dojenčkih po 6-ih tednih, kaj pa prej? Poskusila sem z masažo, upogibanjem nogic, enkrat tudi z mehanično stimulacijo ter sladkanimi kamilicami – rezultat malo odvajanja mehkega rumenega blata tekom noči, veliko vetrov ter polovica neprespane noči zaradi pritiskanja in stokanja. V kolikor se bi redkejše odvajanje blata nadaljevalo ali pride v upoštev pri tako majhnem novorojenčku (svečke, sirup in koliko) ali nima smisla glede na to, da blato ni videti trdo. Predvsem me skrbi, ker na momente tako pritiska, da imam občutek, da se enostavno ne more pokakati.
Za odgovore se vam že v prej zahvaljujem.
Lep pozdrav.
Po opisu ni razbrati, da bi bilo z otrokom karkoli narobe. Dojenček lahko kaka na 7 dni ali pa 7x dnevno, oboje je povsem normalno, če otrok dobro napreduje, nima bolečin (torej neutolažljiv jok dlje časa), ne zavrača hranjenja in je nasploh videti zadovoljen in zdrav.
Najlepša hvala za odgovor. Naj povem, da je po petih dneh obilno odvajala in od kar sem začela paziti pri prehrani (omejila količino popitega mleka in povečala vnos vlaknin) je pričela lepo odvajati – skoraj vsak dan. Mogoče naključje, v kolikor pa ni, bo mogoče še komu koristila moja izkušnja.
Hvala še enkrat in lep pozdrav.