Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Odvajanje

Odvajanje

Pozdravljeni!
Imam težave z odvajanjem blata, in to že kar nekaj let. Na blato grem z veliko težavo 1 – 2 x na teden. A takrat izgleda kot manjše krogglice (“klobase” ni nikoli). Količina je zanamerljiva. Čeprav se moram tudi za to naprezati do skrajnosti.Sprašujem se, kam gre vsa hrana, če je nič ne odveden. Čutim, da me tišči, a potem se mi zdi, kot da se tik preh izhodom nekaj ustavi in ne gre več naprej. Ne pomnim, kdaj sem se počutila “izpraznjeno”.
Poskusila sem že vse mogoče: odvajalne čaje, tablete, napitke, celo tekočino, ki jo uporabljajo v bolnišnicah pred operacijami.. Efekta skoraj nobenega, razen zvijanja. Vse te stvari sem uporabila le nekajkrat, da se črevo ne bi polenilo. Pojem veliko sadja, zelenjave, redno pijem kefir, se gibam…
Stara sem 35 let.
Vem, da bi morala na pregled. A ker približno vem, kako izgleda rektoskopija dvomim, da se bom lahko odločila zanj.

Spoštovani!

Ne vidim razloga, zakaj bi se morala imenovati tečka. To je pogost problem, zlasti pri ženskah. Hrana se med prebavo bolj koncentrira, dlje ko se zadržuje v črevesu, več vod se posrka iz nje v kri, teže in počasneje se premika po črevesju in seveda zaradi toliko in toliko pritiskov črevesne stene na blato se le-to oblikuje v bobke. Poleg ukrepov, ki jih navajate, bo potrebno popiti velike količine tekočine in hrane, ki jo veže (enemon in podobni pripravki). Do opisanega stanja pogosto pride zaradi določenih navad in zavestnega zadrževanja blata, kadar ni ugodnih razmer (v šoli, na delovnem mestu, kjer niso tako domače razmere, kjer bi človek opravil potrebo).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

imama težave pri odvajanju.hemeroide-mislim da je to strokovni izraz-bil sem že pri svoji zdravnici ki pa mi je predpisala tako imenovane svečke.uporabljal sem vedar ni šlo na bolje(bistveno).res da ne pride več do krvavenja vendar je zelo nadležno in neprijetno-zanima me če se lahko še bistveno poslabša in pa kako bi rešil težavo.

prijatelj je imel tudi to težavo ko je bil še majhen-moral je iti na operacijo k pa ni bila prijetna(po njegovem opisu).

hvala za odgovor

lep pozdrav

Spoštovani!

Hemeroidi – zlata žila – so razširjene vene v področju anusa. K temu nekaj prispeva prirojena nagnjenost, veliko pa način življenja. Zlasti pospešuje nastanek in vzdrževanje hemeroidov povečan pritisk v trebuhu (debleost, napenjanje pri odvajanju trdega blata, nosečnost, dviogvanje…), premajhna masaža trebušnih mišic zaradi sedenaj in premalo gibanja, uživanje hrane, ki zapira, premalo tekočine in ostre začimbe.

Če se izogibate temu in uporabljate mazila in/ali svečke, se stanje lahko bistveno popravi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close