Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Odvajala

Odvajala

Pozdravljeni!
Stara sem 20 let, imam normalno težo. Približno 2 leti sem bolehala za bulimijo in uporabljala ogromne količine odvajal. Vse od Dulcolax, Verolax, razne raztopine, čaje in svečke. Še zmeraj imam težave vendar sem v postopku zdravljenja. Zanima me sledeče. Kako naj si uredim prebavo da bo takšna kot prej, saj praktično brez odvajal sploh ne morem več normalno na blato. Poskušala sem z lanenim oljem, Donatom, kefirjem pa mi ni nič pomagalo.
Hvala za odgovor

Spoštovani!

Zavedati se morate, da ste se vi in vaše telo v teh dveh letih redne in pretirane uporabe odvajal nanje navadila in zato bo potreben nekoliko daljši čas, da se boste lahko ponovno dobro počutili tudi brez njih. Svetujem vam, da poskušate uporabo odvajal postopno zmanjševati, saj sej jih najverjetneje ne boste uspela otresti kar čez noč. Težave z odvajanjem, občutki napihnjenosti,…, so nekaj povsem običajnega – gre za posledico dejstva, da se je telo navadilo na redno uporabo odvajal. Gre za neko vrsto abstinenčne krize, ki zna trajati vsaj kakšen mesec ali pa celo dlje.

Vaše telo morate sedaj postopoma ponovno naučiti, da mora za peristaltiko in redno odvajanje poskrbeti samo. Ta korak bo vsekakor težak. Tako kot opisujete, bo na začetku nedvomno izgledalo, kot da nič kar poizkusite ne deluje, počutila se boste napihnjeno, polno vode,… Zaradi dolgotrajne uporabe stimulirajočih odvajal se je namreč vaša prebava in presnova upočasnila. Črevesje je postalo leno, saj mu sedaj ni bilo potrebno delati, ker je zgolj čakalo na stimuluse odvajal. To bo sedaj potrebno spremeniti.

Kot sem že dejal, je sedaj najvažnejše, da se lotite postopnega odvajanja od odvajal. Svetujem vam uživanje hrane, ki vsebuje velike količine vlaknin – žitarice (polnozrnati žitni izdelki; polnozrnate žitarice, kot so ječmen, kokice, koruza in rjavi riž; polnozrnate testenine; polnozrnati kosmiči,…), sadje (suho sadje, kot so marelice, dateljni, suhe slive in rozine; jagodičje, kot so robide, borovnice, maline in jagode; pomaranče, jabolka, hruške,…), zelenjava (brokoli, špinača, blitva, artičoke, korenje, zelje, grah,…) in oreščki ter semena, kot so mandeljni, arašidi, lanena semena in pražena soja.

Zavedati se morate, da bo telo sedaj počasi našlo pot nazaj na ustaljeni ritem. Kljub temu, da bo sprva težko in bo izgledalo kot da nič ne deluje in da nikakor ne morete brez odvajal, ne obupajte in nikar ne odnehajte.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close