Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ODSTRANITEV MANDLJEV PRI ODRASLIH

ODSTRANITEV MANDLJEV PRI ODRASLIH

Pozdravljeni,

14 let nisem imela angine, sedaj pa v letošnjem letu kar 4, in sicer februarja, marca, aprila in junija. Prvič sem bila zdravljena z amoksiklavom, kasneje pa 3x z ospenom. Vse angine so bile dokazano streptokokne. Aprila letos sem bila na ORL kliniki operirana zaradi deviacije nosnega pretina. Dva dneva po odstranitvi tamponov iz nosu se mi je angina ponovno ponovila. Pred 2 tednoma (med tem, ko sem jaz še jemala ospen) sem peljala oba svoja otroka na testiranje – odvzem brisa za streptokok. Pri starejši hčerki je bil bris pozitiven, čeprav ona ni kazala znakov bolezni (ni imela vročine, ni težko požirala, bila je živahna, imela je apetit …). Edino, kar bi lahko kazalo na kakšno obolenje, je bilo njeno dolgotrajno pokašljevanje. Dobila je 5-dnevno kuro s Sumamedom. Potem so ji ponovno vzeli bris in je bil negativen. Pediatrinja je rekla, da hčerkino telo očitno lahko živi v simbiozi s streptokokom in da njej očitno ne povzroča težav. Moj splošni zdravnik in njena pediatrinja sta bila mnenja, da bi bilo dobro, da bi se MENI odstranilo mandlje. Tudi sama se nagibam k operaciji, saj mi nenehne bolezni izredno otežujejo življenje, tako na zasebni kot na službeni ravni, prav tako pa sem kar naprej izmučena in ves čas na antibiotikih. Kakšno je vaše mnenje glede odstranitve mandljev pri odraslih? Stara sem 33 let. Kakšen vpliv ima odstranitev mandljev na srce in druge organe? Naj povem še to, da sem v predšolskem obdobju prebolela cca 10 angin, ki so bile prav tako posledice stika s kliconoscem. Zanima me tudi tudi, kakšen vpliv ima lahko streptokok na mojo hčerko glede na to, da ne vem, kdaj je pozitivna, saj ne kaže nobenih znakov bolezni. Angine so se mi začele ponavljati po letošnjem februarju, ko sta otroka prebolela škrlatinko.

Hvala za odgovore in lep pozdrav,
Kaja

Spoštovani,

pri 4 anginah letno že priporočamo odstranitev mandljev. To je rutinska operacija tudi pri odraslih, opravimo jih več na teden; mogoče ste celo koga srečali na oddelku, ko ste imeli operacijo nosu. Hospitalizacija je ponavadi še 1 dan po operaciji, občasno pa 2 dni. Bolečine po operaciji in oteženo požiranje trajajo 14 dni, vsak v tem obdobju tudi shujša. Možna komplikacija je krvavitev.

Brisi so nezanesljivi. Klicenoštvo je neškodljivo za nosilca (vašo hčerko), predstavlja le vir okužbe za vas, ki ste bolj dojemljivi.

O operaciji in vrsti anestezije se dogovorite ob pregledu Na ORL kliniki.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close