Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija odstranitev mandljev in možne posledice

odstranitev mandljev in možne posledice

Pozdravljeni!
Lani novembra sem odstranila mandlje zaradi ponavljajočih abscesov in angin. Septembra letos pa sem spet zbolela za angino oz. streptokokom, jemala sem antibiotik. Včeraj se je spet pojavila bolečina v grlu in danes je krvni izvid spet potrdil streptokok. Dobila sem antibiotike širokega spektra, ki bodo najbrž pomagali, ampak mene zanima ali so taki zapleti običajni? Kolikor sem razumela, sem se od angin poslovila z mandlji vred.
Kam se lahko obrnem po nasvet ali na pregled? Zdravnica mi ne izda napotnice za ORL.
Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Lani novembra so mi odstranili mandlje, zaradi ponavljajočih angin in abscesov. Vse je potekalo bp in tudi nobenih težav nisem imela. Potem pa sem septembra letos začutila bolečino v grlu in osebni zdravnik je potrdil okužbo s streptokokom. Dobila sem antibiotik. V torek 25.10. se je vse skupaj ponovilo, dobila sem antibiotik širokega spektra, ki bo seveda pomagal, zanima pa me ali je to sploh možno oz. zakaj se mi to še vedno pojavlja? Kolikor sem razumela naj bi se z mandlji vred znebila tudi angin. Kam se lahko obrnem, kdo mi lahko to pojasni, ali pomaga?
Hvala za vaš odgovor!
Katarina

Spoštovani,

v žrelu je še dovolj limfatičnega tkiva. To je podvrženo predvsem virusnim okužbam in pozitiven bris ne pomeni, da so bakterije res povzročile infekcijo – tako kot negativen bris na streptokok ne pomeni, da angina ni bakterijska (obstajajo še drugi povzročitelji).

Zdravnica naj vam napravi pregled krvi na vnetne parametre. Če je vnetje res bakterijsko, priporočam ponoven pregled pri oRL specialistu, ki bo pogledal, ali so prisotni še kakšni ostanki mandljev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close