Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija odstranitev mandljev

odstranitev mandljev

Pozdravljeni!

V otroštvu sem imela zelo pogoste angine. V srednješolskih in kasnejših letih se je sicer nekoliko umirilo, ena do dve na leto (zdravljeni z antibiotiki), včasih mi je uspelo zadevo nekako zatreti brez zdravil.
Zdaj sem stara 30 let in zadnja dva meseca in pol ves čas zbolevam za anginami, ki se kar ponavljajo. Sem že na četrtih antibiotikih v tem času. Poleg tega sem imela zraven že dvakrat vnetje ušes, nazadnje srednjega ušesa, tako da sem šla tudi na pregled k ORL.Tam so mi rekli, da v teh letih odstranitev mandljev ne pride v poštev, razen v res skrajnih primerih. Zame je to, da sem bolna že dva meseca in pol že skrajni primer, ker se mi kaj takega še ni dogajalo.
Zadnja gnojna angina je bila ena najhujših, kar se jih spomnim, sem popolnoma obležala, srce mi je ves čas bilo kot noro-vem, da so angine zelo obremenjujoče za srce in da tako pogosto jemanje antibiotikov ni dobro, kar vidim sama, saj imam tako oslabljen imunski sistem, da se je nemogoče pozdraviti, saj se me prime vsak prehlad.
Ne vem, če imajo moji mandlji sploh še kakšno pozitivno funkcijo, saj so ves čas vneti, povečani in pojavljajo se mi gnojni čepki.

Zanima me, kako poteka operacija odstranitve mandljev pri odraslih?
Ne vem točno,ali je pri teh letih taka operacija nevarna, ali samo bolj neprijetna?
V kakšnem primeru se zdravnik odloči za operacijo pri teh letih?

Že vnaprej se lepo zahvaljujem za odgovor

LP

Spoštovana!

Tudi v teh letih odstranjujemo nebnice (mandeljne), če vidimo, da so oni vzroki za težave (ponavljajoče se “prave” gnojne angine). Operira se z injekcijami ali v narkozi (odvisno kje se operirate) – je bolj neprijetna kot “nevarna”, mi skoraj vsak dan operiramo odraslo osebo – če je potrebno tudi v poznejših letih, kot ste vi.

LP IB.

Ussi bi priporočila odstranitev mandljev. Tudi sama sem jih lani, pri štiridesetih. Nekaj časa je neprijetno, pa se tudi to preživi. Prezadovoljna sem zdaj, žal mi je, da se nisem odločila že prej.
Srečno!

Hvala!

LP.

New Report

Close