Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija odstranitev ali ne

odstranitev ali ne

lep pozdrav

Stara sem 35 let in imam 10 amalgamskih plomb. Nekatere so stare tudi 20 let. Zanima me, ali jih naj odstranim, ali ne. Problem je ta, da te plombe dobro držijo, z belimi pa imam slabe izkušnje. Sem si dala 3 leta nazaj, ko se mi je odkrušil zob, delat novo belo plombo, in od takrat mi je že 3x počila, temne pa niti enkrat. V bistvu nimam nobenih problemov z zobmi, motijo me temne plombe ne, vem pa, da naj bi bile škodljive. Sem kar dosti o tem prebrala in vseeno bi si jih postopoma odstranila. Ali svetujete odstranitev, tudi če stara temna plomba dobro služi, nova bela bi se pa potem že čez kakšno leto recimo lahko zlomila?

Hvala in lep dan želim

Pozdravljeni!
Razumem vaše pomislek glede “belih” plombic, ker se v vaših ustih niso izkazale v trajnosti tako kot stare amalgamske. Amalgam ima dobre klinične rezultate kot material za rekonstrukcijo zobnih kron, njegova odlika je ravno trajnostna doba. Vendar raziskave kažejo na škodljivost amalgama zaradi živega srebra. Večini ljudi je moteča tudi slaba estetika. Ker je v vaših ustih veliko število amalgamskih plomb vam menjavo svetujem, ker verjamem raziskavam o škodljivih vplivih živega srebra na naš organizem.
Zakaj se je “bela” plomba pri vas večkrat zlomila, težko odgovorim na daljavo. Ob pregledu je potrebno oceniti , kako velik del zobne krone manjka in kakšne so obremenitve med žvečenjem.
Če manjka več kot polovica zobne krone in so žvečne obremenitve velike, potem se lahko zgodi, da plombica ne “zdrži” in poči. V tem primeru svetujem protetično nadgradnjo z inlay-em (onlay-em) ali prevleko, ki se izdela v zobotehničnem laboratoriju. Ti izdelki so visoko estetski in imajo daljšo trajnostno dobo kot plomba.
Glede na to, da imate plombe v ustih tudi do 20 let, so potrebne redne kontrole pri zobozdravniku.
Ko pacient občuti težave, je velikokrat že prepozno. Bolečina je znak napredovanja kariesa in posledičnega vnetja v zobni pulpi.Težave oz. bolečine naj ne bodo edini razlog za obisk pri zobozdravniku.
Če/ ko se boste odločila za menjavo amalgamskih plomb vam svetujem , da se to naredi postopno in po varnem postopku.
Lep dan se naprej.
Mateja Rotar, dr.dent.med.

lep pozdrav

Zobozdravniku hodim redno na pregled in ni bilo ugotovljeno kakšnih obolenj. Kakšno mislite, da je varno odstranjevanje amalgamskih plomb? Na kaj moram biti pozorna in kaj naj vprašam pri zobarju glede tega? Kako pogosto odstranjevanje priporočate, se pravi koliko amalgamskih plomb se naj bi odstranilo v določenem času, da ni preveč?

Hvala in lep dan želim

Pozdravljeni!
Varno odstranjevanje amalgama pomeni poseben postopek s katerim vas zobozdravnik zaščiti med samim posegom, da je obremenitev z živim srebrom čim manjša. Odstranitev mora biti postopna, osebno svetujem največ dve zalivki ob enkratnem obisku zobozdravnika, z vmesnim premorom tri do štiri tedne. Pacientom svetujem pripravo s prehranskimi dopolnili za razstrupljanje.
Več o tem lahko preberete na http://www.zobna-miska.com.
Lep pozdrav.
Mateja Rotar, dr.dent.med

New Report

Close