Lani na obisku pri znancu sem padel po stopnicah – zdrs zaradi vode. Pokasiral sem težjo poškodbo, bil operiran, zdaj čakam še na eno, zaradi zapletov pri prvi operaciji. Telesna okvara ali invalidnost še ni izključena, saj zdravljenje še traja.
Prišlo pa je do rahlega medsosedskega spora, saj sem rekel, da bom zahteval maksimalno odškodnino od kolega (hišo ima zavarovano za podobne primere, res da zaradi hudega psa in morebitnega ugriza). Zdaj pa kolega pravi, da njegova zavarovalnica ne izplačuje odškodnin višjih od 400€ ne glede na poškodbo, trajanje zdravljenja….Je to res možno, saj vem, da so moji starši plačali pred leti 3000€ odškodnine, ker je naš kuža prestrašil sosedo da je padla in imela samo potolčeno koleno, nič resnega! Jaz pa sedaj verjetno še po dveh letih zdravljenja ne bom sestavljen.
Če je res tako, potem mi preostane edino civilna tožba? Ampak, kako naj potem živim s takim sosedom/kolegom?
Mi lahko malce več razložite o odškodnini iz naslova zavarovanja hiše za telesne poškodbe?
Pozdravljeni,
višina odškodnine za telesne poškode je odvisna od vrste, narave in teže poškodbe. V skladu s sodno prakso se pri odškodnini upoštevajo tudi nekatere izmed naslednjih postavk: telesne bolečine, strah, duševne bolečine zaradi zmanjšane živjenjske aktivnosti in drugo.
Izplačilo s strani zavarovalnice pa je vselej omejeno z zavarovalno vsoto. Ta je odvisna od police sklenjenega zavarovanja. V kolikor je ugotovljena škoda višja od zavarovalne vsote, izplača zavarovalnica samo zavarovalno vsoto, oškodovanec pa se nato sam odloči, ali bo nadaljeval postopek s civilno tožbo oziroma se drugače dogovori s povzročiteljem poškodbe.
Svetujemo vam, da škodo prijavite na zavarovalnici, kjer naj bi imel vaš sosed sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Tam vam bodo dali vsa nadaljnja navodila.
Lep pozdrav,
Služba za zavarovalno pravo