odščip
Dober dan,
stara sem 28 let in danes sem izvedela strašno novico in rada bi če se le da obrazložitev.
Imela sem PAB III in ginekolog se je odločil za biopsijo.Od biopsije so minili že trije tedni in ker že dalj časa krvavim sem se odločila,da ga danes pokličem. Bil je zelo kratek in ni hotel diskutirati po telefonu, kar je tudi normalno, saj se o teh zadevah ne da govoriti po telefonu. Rekel je samo , da se vidimo v torek in , da so izvidi katastrofa. Ker je do torka še 5 dni, me zanima ali mi lahko obrazložite kdaj je v medicini katastrofa. Kako hudo kaže. Rada bi le malo obrazložitve,ker do torka se bom čisto pojedla.
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
lep pozdrav .
Jasmina
Draga Jasmina,
nekoga, ki bi mi po telefonu rekel, da je izvid katastrofa, naprej “pa ne bi hotel diskutirati”, bi počakal magari ob polnoči in ga povprašal, kaj je s tem mislil!!! Katastrofa je takšno brezvestno komuniciranje in dajanje informacij!!!! Če v tako kočljivem trenutku rečeš “A” moraš tudi “B”, brez dvoma, ali pa je treba “biti tiho”!!! Upam, da izvid vseeno ni kaj hujšega od CIN III. V takem primeru bi pomenilo, da bo potrebna konizacija, to je izrez konusa iz materničnega vratu, kar v glavnem pomeni “ozdravitev” in ne pomeni večje nevarnosti za plodnost in na sploh zdravje. Če gre slučajno za kaj več kot za na povrhnjico omejeno obliko raka, bi bilo morda potrebno odstaniti celo maternico, kar pri 28 letih ni prijetna zadeva vendar v takih primerih tudi to v glavnem pomeni ozdravitev v preko 90%.
Draga Jasmina!
Razumem tvojo stisko in sočustvujem s tabo, ker sem pred kratkim dala vse to skozi skupaj s konizacijo, ki verjetno čaka tudi tebe. Naj te potolažim, sam poseg je neboleč, delajo ga velikokrat lokalno ali pod blago anestezijo in je potrebna le kratka hospitalizacija in ni nujno, da je tvoj izid takšna katastrofa. Počakaj mirno do torka in potem še naprej na histološke in citološke preiskave, ki sledijo
konizaciji.
pa srečno!
Najprej bi sem vam rada zahvalila za odgovor. Sporočam vam katastrofalni izvid (rezultat preizkave).
Izvid je negativen , vendar pa je iz izvidov razvidno, da imam hudo hormonsko motnjo. Prav tako sem danes dobila razlago, da je PAP III v mojem primeru prav zaradi hormonske motnje. Pustiti moram kontrac.tabletke. Po prvomajskih praznikih bom morala še enkrat na pregled ,odvzem krvi, na podlagi opravljenih preizkav bo ginekolog določil zdravljenje. Zagotovil pa mi je da ne bo potreben noben poseg.
Zanima me kako bo potekalo zdravljenje in kakšne so možnosti popolne ozdravitve in ali lahko računam na nosečnost.
Za odgovor se vam zahvaljujem !
Hvala in lep pozdrav.
Jasmina
Draga Jasmina,
PAP III je citološki iztvid, ki kaže na take spremembe na celicah, kakrše imajo tudi rakave celice. Vsekakor je v takem primeru potrebna vsaj kolposkopija. Če na zunanjem materničnem vratu ni vidnih sprememb ali če te so, pa odščip ne da niti približno “podobno” histološko sliko, potem je potrebno preveriti še notranjost materničnega vratu, običajno z abrazijo kanala materničnega vratu. S takim postopanjem nam najmanj predstopenj raka “uide” med prave rake.
Hormoni sicer lahko malce “spremenijo sliko”, zagotovo pa niso VZROK za spremembe!!! Zato me malce čudi, da bi morala zaradi tega prekiniti s KT. To namreč ni običajno!
LP
g.Pušenjak !
Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor. Vendar sem čisto zmedena in ne razumem več nič. Do sedaj sem razumela,da sem imela dvakrat PAP III,na podlagi tega so se odločili za odščip in sicer na dveh mestih.Rezultat odščipa je negativen to pomeni, da nimam raka, vendar pa je ginekolog na podlagi izvidov ugotovil hudo hormonsko motnjo.Po vaših besedah pa razumem, da v primeru PAP-a III je negativen rezultat odščipa nezadovoljiv rezultat.
Zato sem sedaj zmedena . Bila sem že vesela,da je vse za mano in da raka nimam, vendra imam samo hormonsko motnjo,ki pa je ozdravljiva in bom lahko po uspešnem zdravljenju še noseča.
Prosila bi vas za obrazložitev ,ker dejansko ne razumem več nič !
Hvala in lep pozdrav !
Jasmina
Draga Jasmina,
Ni mi vseeno, da imate težave “z nami ginekologi” ampak osebno bi pri vas svetoval še abrazijo cervikalnega kanala. Če bo ta negativna, lahko mislimo tudi na eksotične stvari kot so “hormonske motnje”. odščip da informacijo zunanjega dela materničnega ustja, abrazija CK pa še iz notranjščine, ki ni dostopna niti “očesu niti odščipu”. Prej kot v hormonsko motnjo bimorda verjel v vnetje. V skrajnem primeru pojdite še po “drugo mnenje” na Ginekološko kliniko k enemu naših strokovnjakov za kolposkopijo. Če bo ta mnenja, da nadaljevanje postopka diagnostike ni potrebno, potem ….nimam več kaj dodati.
Spoštovani!
Jaz sem imela konizacijo(CIN3).Izvid po konizaciji je bil “v zdravo”, vendar me zadeva še zmeraj zelo skrbi.Preden smo prišli do te diagnoze je preteklo namreč kar nekaj let, ker so se PAP izvidi menjavali od rezultata 1 do 2.Kar naenkrat pa je bil izvid PAP 3.To je bil hud šok.Sedaj pa me zanima, ali sem res zdrava, ali pa imam mogoče v notranjosti mat.vratu tudi kakšne spremembe, pa jih z brisom ni bilo videti in na tkivu,odstranjenim na operaciji tudi ne?Ali bi za vsak slučaj tudi jaz mogla na abrazijo?
Vnaprej hvala za odgovor, ki ga težko pričakujem.