Najdi forum

Konec avgusta lansko leto sem imela redno kontrolo pri svojem ginekologu (pred tem sem bila pred dobrim letom). Nakar sem čez slabe tri mesece dobila poziv za ponovni pregled. Izvid se je glasil: PAP III, nakar so mi v bolnišnici opravili odščip materničnega vratu. Od tega je sedaj en mesec in še vedno čakam na izvide! Zdravnik mi je povedal, če bo rezultat negativen bo v naprej hodila na polletne kontrole brisa, sicer mi opravijo konizacijo.
Prosim, če mi lahko razložite kakšni so vzroki za spremenjene celice, kaj lahko sama storim v tej smeri in zanima me še par besed o samem posegu, če bo potreben.
Naj še omenim, da s spolnimi odnosi nisem začela zgodaj, stalnega partnerja imam že pet let (prej nobenega), stara sem 26 let in še nisem rodila ali splavila. Menstruacijo imam povprečno, če gledam celo leto na 35 dni ( v spomladanskih mesecih se mi zavleče celo na 45, kasneje se stanje umiri) in traja 5 dni. Kontracepcije nimam ne jaz ne partner. Pred šestimi leti sem bila operirana zaradi tumorja na levem jajčniku (dermoid), nakar do sedaj nisem imela nobenih težav.

Na koncu imam še eno vpašanje kar se tiče otrok. Ta trenutek jih s partnerjem še ne načrtujeva (v planu imava čez kakšno leto ali leto in pol), vendar bi se glede na moje zdravstvene težave (če bo izvid odščipa negativen), in predvsem če nama bo zdravnik tako svetoval, takoj odločila za ta korak.

Kaj mi svetujete vi?

Za odgovor vam bom zelo hvaležna in lep pozdrav!

Draga Karmen,

PAP III je znak prisotnosti spremenjenih ploščatih celic z materničnega vratu, ki zahteva preiskave kakršni sta odščip in morebiti tudi konizacija ali laser, če vemo, da nikjer ni globlje spremembe. Popolnoma negativen izvid odščipa pri PAP III skoraj ni verjeten, zato z negativnim izvidom ne smemo biti zadovoljni in običajno iščemo naprej. Običajna je vsaj abrazija cervikalnega kanala. V dvomljivih primerih in pri dekletih oziroma ženskah, ki še niso rodile, je tudi konizacija kočljiva izbira. Prav je, da se jo naredi previdno in se ne izreže preveč tkiva, premalo pa tudi ne. Zato se take ženske usmerijo na ustanovo, kjer imajo nekateri zelo veliko izkušenj s spremembami na materničnem vratu in poznajo tudi široko paleto možnih operacijskih postopkov, laser, loop, itd. Za histologijo je običajno dovolj 1 mesec, izjemoma več zaradi prezasedenosti kadrov, ki delajo na tem.
Svetujem, da pokličete svojega ginekologa in ga prosite, naj priskrbi izvid. Če drugega ne, ste zaskrbljeni, čeprav PAP III običajno kaže le na intraepitelijske spremembe, iz katerih morda, pod določenimi pogoji in v nekaj letih ali celo desetletjih lahko nastane rak.

Vzroki za spremenjene celice so neznani, med znanimi dejavniki pa so HPV (humani papiloma virus) ali virus genitalnih bradavic, ki se prenaša spolno. Ko ga enkrat imaš, ga lahko nosiš in prenašaš celo življenje ali pa imunski sistem premaga virus in se ta potuhne oziroma izgine. Poznamo preko 100 tipov HPV toda le 3 tipi so bolj nevarni, okrog 6 nadaljnih tipov je srednje do blago nevarnih, pri ostalih pa ni bilo mogoče najti povezave med rakom na materničnem vratu in njimi. Seveda pa so ti virusi le eden od vplivnih dejavnikov tveganja.

Kar zadeva nosečnost je res, da ženskam s težavami, kot jih navajate na splošno svetujemo, naj svojo reprodukcijo načrtujejo čimprej, saj ne vemo zagotovo kako se bodo take spremembe na materničnem vratu obnašale. Kot rečeno se jih velika večina izboljša ali pozdravi samih oziroma jih pozdravimo z operacijo, vendar nikoli ne vemo zagotovo, lahko se tudi razvijajo naprej ali trdovratno vstrajajo….če se slučajno pojavi rakava sprememba, je potrebno maternico odstraniti.

New Report

Close