Odrasli otroci alkoholikov – POMAGAJTE PROSIM
Pozdravljeni!
Teme nisem odprla zaradi svojih problemov…temveč zaradi problemov ljubljenega. Delno Vas lahko razumem, kajti v naši družini je bila alkoholik očetova mama…bilo je neprijetno, žalostno in včasih burno. Vendar večjih posledic na meni ni pustilo, ker sta me starša uspešno obranila pred tem. Se pa že nekaj časa soočam s problemom, ki si ga ne znam razložiti, kaj šele rešiti. Nimam pojma kaj naj si mislim, kaj naj storim, kako naj ukrepam. Naj ostanem, ali naj zbežim. Zato se v upanju, da mi boste morda s kakšnim nasvetom, izkušnjami, lahko pomagali, obračam na Vas…
Torej… Pred približno tremi leti in pol sem spoznala fanta. Simpatičnega, razgledanega, prijaznega, vedno pripravljenega pomagati,…skratka enkratnega! Sprva sva bila dobra sodelavca, potem se je razvilo dobro prijateljstvo, ki traja še danes…nato se je rodila simpatija… Glede na to, da sva se začela intimno sestajati, verjetno obojestranska… V obdobju najinega spoznavanja sem izvedela, da je odraščal v družini alkoholikov. Sprva sem to izvedela preko skupnih prijateljev, kasneje se mi je zaupal tudi sam. Nekih podrobnosti sicer ne poznam, ker ni veliko govoril o tem…le tu in tam mi je razkril kakšno podrobnost. Vem, da je pila mama. Velika verjetnost, da tudi oče… Vendar je največji problem mati… V zakonu je zmeraj škripalo. Poleg tega, da mama ogromno pije, je prav tako ona tista, ki nosi hlače. Ukazuje…zmeraj mora biti po njeno…ne kuha…itd. Starša sta oba brezposelna. Sestra se je že kot majhna deklica preselila k babici, ker je bilo doma nevzdržno. Po njegovih pripovedih je sestra nenormalno vzkipljiva in težavna oseba. On…on je njeno čisto nasprotje. On je miren, nevzkipljiv, nevpadljiv fant…o nikomer ne reče slabe besede, nikdar se ne razjezi…njegovo razpoloženje je zmeraj enako. Poznam ga precej dobro, se mi zdi, pa vendar tudi sama težko ocenim kdaj je dobre volje in kdaj slabe…kdaj je žalosten in kdaj vesel. Zmeraj daje enak vtis.
Leto in pol sva se sestajala. Skrivaj… Najini prijatelji sprva niso vedeli za naju…kasneje so ugotovili sami. Par nisva bila… ker on ni želel. Ko sva bila skupaj je bil čudovit. Ob njem nikdar nisem imela občutka, da prihaja samo zaradi seksa. Ko je bil ob meni, sem se počutila ljubljeno. Zares ljubljeno! Neprestano me je božal, me objemal, tako ljubeče gledal v oči, da bi včasih najraje zajokala. Vso noč spal ob meni in me ni spustil iz objema.
Zaljubila sem se…imela sem ga neizmerno rada…še ga imam. Vedela sem, da pri njem ne smem uporabiti nobene sile in pritiska…ker se bo vsega skupaj ustrašil in zbežal… (star je 28 let in še nikdar ni bil v zvezi) Poskusila sem ubrati drugo pot. Večkrat sem ga povabila k sebi in mu skuhala kosilo. Ga poskušala razvajati na takšen in drugačen način. Hotela sem mu pokazati, da nismo vse ženske kot njegova mama. Mnogokrat je namreč rekel, da ne želi ženske kot je mama, da ne želi zveze kot jo imata starša…
Čas je tekel in midva sva bila vedno bolj povezana. Potem je prišlo dekle, ki ga je na vsak način želelo imeti… Pa je ni želel. A kljub temu je prišlo do zapleta. Bila sem zraven, ko ga je osvajala…pa nisem smela storiti nič! Ker nihče ni vedel za naju, ker nisem imela pravice…ni bil moj fant. A me je ljubosumje izdalo. Preveč sem spila…hotela sem domov. To je bilo vse kar sem storila. Pa je videl. In me pred vsemi prijel za roko in dobesedno odvlekel stran. Pustil prijatelje in njo in šel z mano. Vedel je, kaj je narobe. Pa seveda nisem priznala… V obraz sem mu morala povedati, da mi je vseeno za njega…kajti drugače, bi se vse med nama zaključilo…tega pa nisem zmogla. Po eni strani me je odrival od sebe, po drugi me je vlekel nazaj. Med pogovorom me je vseskozi držal za roko, me imel v objemu…mi zatrjeval kako super punca sem in kako me ima raje kot bilokatero drugo…ampak…to ni to…on ne želi zveze… Po tem pogovoru me je spremil do avta, držeč za roko, s poljubom za adijo…in spet je bilo med nama vse “ok”.
Takrat je bil tudi sam malo opit… Opitega sem ga po tem videla menda še trikrat…in zmeraj je bila ista pesem…takrat mu ni bilo mar, če naju kdo vidi…zmeraj me je držal za roko in me poljubljal. Tega v treznem stanju v javnosti ni bilo. In kako je na mojem rojstnem dnevu plesal! Vso noč…z menoj! Prijatelji so ga gledali s strašnim začudenjem. Ker on NIKDAR ni plesal… No…od takrat dalje tu in tam vseeno zapleše.
Potem je prvič prespal pri meni…in tudi zadnjič… po tisti čarobni noči je zbežal od mene… Češ da je bolje, da ostaneva samo prijatelja, ker vidi, da meni ni vseeno…in tudi vsi so vedeli za naju.
Minilo je leto…res sva ostala v dobrih odnosih. Videla sva se redko, a vedela sem, da se nanj še vedno lahko zanesem. Potem smo neke noči bili skupaj zunaj… Takrat sem rekla prijateljici, da še vedno v njegovih očeh nekaj vidim…da tudi jaz še vedno čutim isto…
Minilo je nekaj tednov…in želel je, da se vrneva na staro pot… Toda ponovno brez zveze…
Potem smo bili ponovno skupaj zunaj…spet je malo preveč spil…jaz sem bila trezna… Zgodba se je ponovila. Kar naenkrat me je objel, prijel za roko in poljubil. “No, pa sva se nocoj spet zbližala”, mi je rekel. In naslednji trenutek že, da ne ve če je to dobro.
Par dni kasneje je po pikniku pri meni doma, ostal… Čeprav je okleval…je ostal…in spet je bil tisti moj nežni fant, ki mi da občutek, da sem ljubljena.
Ne vem kaj naj storim… Ne vem kako naj porušim ta zid, ki ga obdaja… Sploh ne vem, če me ima rad… Kaj če me res nima… Zakaj je bil z menoj leto in pol…potem pa po letu prekinitve želel nazaj… Me spraševal, če sem imela katerega drugega… Govori mi eno, dela pa drugo! Ne vem, ne vem, ne vem…
Kaj mislite vi? Se samo boji zveze? So vse to posledice družinskih razmer? Kako naj mu pomagam?
Nimam pojma pri čem sem…pogovor z njim je prav tako nemogoče izpeljati. Riniti vanj pa ne smem. Toliko sem ga že prečitala…
Naj omenim še to, da bi lahko imel katerokoli dekle…dobesedno ponujajo se mu. Ampak on ostaja hladen. Zato se še toliko bolj sprašujem, zakaj ravno jaz? Toliko časa…in ponovno… Ko bi pa lahko imel katerokoli.
Če me lahko kdo izmed vas vsaj malo razsvetli, mi na podlagi lastnih izkušenj da kakšen nasvet…karkoli… mu bom neizmerno hvaležna.
Lepo Vas pozdravljam