ODPOVEDATI SE SVOJIM OTROKOM?
Marsikaj kar se sicer ne more, se pa skozi rejništvo lahko.
Le nekaj je odvzemov, vse drugo pa so ‘soglasja’ k rejništvu, kar praktično pomeni odpoved skrbi in preživljanju otroka in prenos obojega na davkoplačevalce.
Takšno ‘ureditev’ država ‘požegna’ z rejništvom…sicer pa še psa ali starih salonitk ne moreš tako preprosto in brezplačno odložiti…dodatno opozarjam, da je tukaj več kot 300 oseb, ki niso več otroci (torej niso več potrebni vzgoje in varstva) pa so še kar na plečih ‘mačehe’ države in za denar pri ‘rejnikih’…v vzgoji in varstvu morebiti?
Ja, poznam primere, ko so centri (država) v rejništvo sprejeli otroke, ki jih starši niso več hoteli (brez sankcij)…ti isti starši pa so skrbeli za druge svoje otroke in dobivali še ‘nove’ otroke…IMAMO PAČ ODLIČEN REJNIŠKI SISTEM.
pozdravljeni!
rabim nesvete kaj narediti glede na zgodbo mojega partnerja!
skupaj sva bila dobra 2 meseca, ko ga je bivša poklicala iz nenada in mu zatežila, da mora v bolnico podpisati očetovstvo, ker mu je rodila otroka. partner mi je takoj ko je sam zvede povedal in sem otroka lepo sprejela,
prekrivala mu je celo nosečnost. ker ni hotel podpisati, ga je poslala na DNK. test je biv pozitiven in sodišče je določilo stike, preživnino, ona pa ni hotela da dobi otrok očetovski priimek.
stiki: pripeljala ga je prvič, ker je rekel, da dokler ne vidi otroka, ne bo plačal preživnine za nazaj. takoj tisti vikend smo se dobili. in ona je dobila takrat točno 1500 e za nazaj. naslenji stik bi moral biti čez 14dni, pa je ni bilo.. pa spet 14 dni pa je ni bilo (sicer je pravi čas opozorila, da pa ne bo stika,( ker: je bolan otrok, drugič je bolana ona, tretič pa dobi mms lep pozdrav iz morja) očitno je šlo samo za denar
nato sta se sporazumno dogovorila, da ji ne bo več plačeval preživnine, ker mu ne vozi otroka. to ima napisano črno na belem. čaz mesec dni pa je uletela da se bo poročila in da bi rada, da da otroka v enostransko posvojitev, ker otrok že itak njenega sedanjega partnerja kliče oče.
moj partner se je nato strinjal s tem ker že od samega začetka ni bil z otroku ne pri njenem porodu, potem zato, ker ni biv nikoli z njim (razen 1x eno uro) in se ni nikoli navezu nanj poleg tega pa če je otok imel drugega za atija ni hotel tega kvarit, takrat je biv mnenja da je bolje, da se več ne vmešava in mede otroka… glede na okoliščine to ni bilo podlo poleg tega pa je mati sama otroku predstavila nepravega očeta. otrok je sedaj star že 4 leta, moj partner pa ga je videl, ko je bila stara 1 leto.
sedaj je pred 3. meseci podpisav enostransko posvojitev ki postane pravnomočna po enem letu opazovanja bodoče družine, nakar ga je mati pred 1. mesecem poklicala, da s tem ne bo nič, ker se ločuje (ni srečna v zakonu).
najhuje za mene pa je, da se šele sedaj spomne, kdo je pravi oče očetu in da pa lahko partner sedaj vidi otroka, po 4. letih.
poleg tega ga nenehno kliče, kaj dela in kako je … ne kliče zaradi zadev z otrokom.
jaz osebno norim, ne vem kaj storiti. otrok ni nič kriv.
glede celotnega razpleta v 4.letih sem se tudi jaz privadila da pa ortoka več ni, in da si bova ustvarla svojo družino brez njiju . Vse to je hotela ona, sedaj pa očitno hoče še mojega partnerja nazaj.
ne vem kako in kaj naprej, sem pa 100% da več v to ne grem,
sicer se grdo sliši in bom mogoče izpada nora ampak najraje bi mu dala izbiro jaz ali pa onadva
ker gre pa tole že čez rob … in najbol me skrbi kaj bo, če se dogovorimo za stike in plačevanje preživnine dalje… bo spet čez dve leti hotela da se odpove otroku ali pa bo celo hotela razdreti najino zvezo, kar trenutno že dela…
kaj je vaše mnenje ob vsem tem in kaj predlagate…
Se sprašujem, če je tole v resnici mogoče, pa najbrž celo je. In v tej zgodbi je vmes celo 4 letni otrok.
Tvoje skrbi so povsem upravičene in pravico imaš, da se odločaš po svoje. Toda tvoj primerek moške vrste pa bo moral reševat, kar si je nakopal na glavo. To je njegova odgovornost in če si pametna in se imaš rada, boš pustila, da sam reši zadevo. simptomatično je, da takšne stvari na net dajejo partnerke, sam oče pa ne, pa ima res nezavidljivo situacijo za rešit. Otrok odrašča in se moral kar hitro obrnit. In ni tako nemočen kot ga ti tukaj opisuješ. Morda ga želi bivša trenutno dobit nazaj, ampak to je njegov problem. Otrok je njegov in tudi on ima tukaj možnost odločanja, ni 100% odvisen od volje matere otroka. Ima pa seveda tudi dolžnosti.
Ti pa predvsem premisli s kakšnim človekom nameravaš ustvarjat družino.
Tukaj se mi zdi, da nosiš odgovornost za oba. Zakaj partner kar naprej ustreže bivši partnerki in tukaj je izbira, ali jaz ali ona, ne pa jaz ali njegov otrok. Otrok pri tem ni nič kriv. Prav imaš, da pomisliš na izbiro, ne v smislu, kaj bo čez dve leti (odgovornost je izključno partnerjeva, on je oče tega otroka), ampak tudi, ali bo lahko poskrbel za vajino družino, za vaju osebno in za odnos starš – otrok, ki je iz prejšnje veze. Predvse je tu pričakovanje, da bo ustavil to menjavanje otroka, imeti ali ne imeti in da bo ob tem zdržal. Odločitev za spoštovanje pa je njegova.
Prepusti vse odločitve v zvezi z otrokom tvojemu partnerju. To je njegova odgovornost. On naj se odloči, ali bo oče ali ne in kako bo to izpolnjeval – ali bo samo plačeval preživnino, ali bo imel tudi stike. Bivša ga suče s svojimi odločitvami zato, ker se on sam nič ne odloči. Naj razišče in se posvetuje s kom, kaj je v njegovi situaciji najboljše narediti, predvsem pa naj se odloča tudi s srcem, ki mu bo povedalo, kako naj se vede do nič krivega otroka, ki mu je biološki oče. Vsekakor se tudi s svojeglavo bivšo da dogovarjati o stikih.
Tvoja odgovornost pa je, da opazuješ, kaj dela in da razmisliš, ali bi s tem človekom res rada živela in imela celo otroke. Če te zdaj boli situacija z otrokom, ki ni tvoj, pomisli, kako boleče bo šele, če bo podobno neodločno in upogljivo ravnal z vajinim otrokom. Bo vedno hodil po najbolj udobni poti? Ali zna biti dober oče?
In začni se pogovarjati z njim o tem, kaj on čuti pri vseh teh zasukih glede svojega očetovstva. Povej mu tudi, kaj ti čutiš ob tem, pa tudi, da ti gredo na živce klici bivše, ki niso povezani z otrokom. Glede na to, da sta v stiku po telefonu, se mi zdi, da verjetno ne bi bil problem tudi urediti stikov z otrokom. Samo on se mora odločiti, kaj hoče in za tem tudi stati s svojim ravnanjem.
Odločiti se boš morala tudi ti, ali ostati v tem razmerju.
Pa še to, ali imata vidva dober odnos, si zadovoljna? Ker imam občutek, da težave z otrokom nekako prekrivajo vajine resnične medsebojne težave. Da služijo kot neka dimna zavesa, da ne začutiš svojega globokega nezadovoljstva v odnosu.
Država je pogruntala kako to storiti in v zakonodaji predvidela to možnost…greš na center in daš soglasje za rejništvo…ker je razlog lahko tudi “drugi razlogi”, moreš takšno soglasje utemeljiti s čimerkoli. NO..ne odpoveš se popolnoma – samo dolžnostim, pravice ti ostanejo!
Druga varianta je, da najprej zlorabljaš/mučiš otroka in ko/če te dobijo, ti na centru rečejo, da je bolje če daš sam soglasje, sicer ti bodo otroka vzeli. Daš soglasje in POTEM TE NIHČE KAZENSKO NE PREGANJA…otroka pa vzgajajo in varujejo davkoplačevalci v posebni srkbni države preko usposobljenih izvajalcev rejništva!
Gre!
Ne vem ali naj ti še narišejo zakone ali pa poskusi malo logike uporabljat! Moj prijatelj je bil z žensko, ki je v njuni krajši zvezi zanosila. Ko je rodila, je želela biti samo ona na rojstnem listu, očeta ni želela vpisati. Šel je na sodišče, kjer je dokazoval svoje očetovstvo (DNK test itd.). Po dokazanem očetovstvu so ga vpisali na rojstni list, prav tako imata s to žensko sedaj deljeno skrbništvo saj je več kot primeren za očeta in si tega tudi močno želi.
Lp,mene pa zanima..
Moj fant je imel punco s katero imata otroka. Ona je sicer rekla da ni on oce, ampak je on dal na sodisce za ugotovitev ocetovstva..v testu je pokazalo da je 99.99999999% on bioloski oce. Vendar sta se prejsnji teden dobila gleede stikov in mu je rekla da on se vedno ni oce…. In da se n aj odpove da ima njen otrok osebo kateremu pravi ata in da ne rabi od njega nic…. In otroka mu tudi ne pusti videt. Zdaj me pa zanima glede na to da ona zeli da se on odpove otroku in da noce imet stikov z njim,ali bo moral potem on (moj fant) oce njenega otroka to prezivnino vracati po 18 letu otroka ali ne,ce se ona strinja jn da podpiseta neko pogodbo in jo uverita pri notarju,kjer bo pisalo da se je ona strinjala da se odpove in da noce stikov imeti z njim… Hvala za odgovor
Glede na to, da so očetovstvo dokazovali na sodišču, je verjetno sedaj oče vpisan v rojstni list otroka. Kot tak ima pravice in obveznosti.
Pogodbe/dogovora o neplačevanju preživnine ni mogoče skleniti. Preživnini se ni mogoče odpovedati.
Če je oče vpisan v RL je edina možnost, da nima obveznosti (in pravic) ta, da otroka posvoji mamin partner.
Glede na to, da je on forsiral dokazovanje očetovstva, sklepam, da mu je bilo do otroka? Zdaj mu pa ni več, edino to ga skrbi, da ga ne bi terjala za preživnino za vsa leta nazaj?
Res ne razumem.
In dokler ne ve, kaj pravzaprav hoče, škoda tipkat, kaj naj stori.
Aja, z dobrim odvetnikom ga bo tudi iztožila za stroške za vsa leta nazaj. Tako da naj za vsak slučaj kar začne varčevat.
Pozdravljeni,bivsi bi se uradno odpovedal otrokom.Me zanima ali je to možno po slovenskemu zakonu.Otrok ga sploh noče videti po najini ločitvi ceprav sam oče je leta in leta probal navezati stik z otrokom.Ko je po 10 letih videl da ne gre pač se hoče odpovedati.Hvala za kaksen vas nasvet.Marija Bled