odnosi s starši
Živjo!
Ne vem. če je moj primer za v ta forum, pa vendarle.
Z možem in 2 šoloobveznima otrokoma živiva pri mojih starših.Imava sicer ločeno stanovanje v 2 nadstr. ( 60 kvadr. m) Vse lepo in prav pravite kajne. Pa vendar z mojima statšema se vedno manj razumeva. Posebno moja mama je bolj gosp. narave, sicer dobra po srcu.. Na začetku me to še ni motilo sedaj pa vedno bolj.
.
Z mojo mamo se že v otroštvu nisva dobro razumeli.Vedno mi je nekaj prepovedovala. Nikoli mi ni pustila, da bi se sama odločala. Npr. V o.š. mi ni pustila umivati lasje na 1 teden, češ,da se bolj mastijo. Morala sem se jih umivati na 14 dni. Potem pa veste kakšna sem bila v šoli.In me je kontr , če sem si jih slučajno umila en teden prej. Pravzaprav se je kar malo bojim, sem namreč bolj občutljive narave.
.Problem je torej naslednji.
Ko pride tako mimogrede k meni pogledat, da mi prinese položnice…in jaz seveda nimam tako lepo pospravljeno po stan. kot ona, mi vedno reče, da nisem vredna tega stanovanja. Naj povem, da imam še dve sestri, ki sta pa mlajši od mene in še nista ne tem, da bi si ustvarili družino, da je pač škoda stan. za mene.itd.
Ona je namreč perf. in ima zmeraj pospravlj. po stan. To me boli, ko mi to reče.
Pa vendar, ker sem bila vajena že vse življ.takorekoč njenega zafrkavanja to požrem. ( stara sem namreč 35 let)
2 primer.;
Ker imamo skupno centralno plačamo pač polovico nafte za gretje. In mi ona hodi kontr. koliki stopinj imam pozimi v stan. Naj si vendarle oblečem jopo, sa je treba šparat kurjavo. Naj povem, da imam 22. stopinj .Sem bolj zmrznjene narave pač.
Naj še povem, da so moji starši dobro situirani, da jim ne manjka denarja, saj so si sedaj postavili sončno gretje, kar ni poceni.
Mama mi hoče s tem dopovedati, da bi me rada naučila šparati. Do ene določene mere ja, ne pa,da ti narekuje kdaj se moramo kopati, takrat, ko bo sonce…
Meni je tega dovolj v vse stvari se vtikuje, saj verjetno si ne more pomagati, da je pač tak karakter.
Meni je tega dovolj. Z možem sva sklenila, da bi šla na svoje res čisto na svoje, da nama ne bo nobeden ukazoval kdaj naj se grejemo in kopamo. Mož bi rad imel hišo. Nekaj imava že prihranjeno cca 50.000 dem. Problem pa je nasl.
Lahko bi gradila hišo zraven naše hiše- to bi bilo podedovano. oz. materin delež, to bi jaz dobila od.mame. Ali bi pa šla v blok. Vandar stanovanj se pri nas ne dobi, ker ni novogradenj. Ali poskušava graditi zraven staršev, ali mislite, da bi se z leti lahko kaj spremenilo.
Prosim vas , kaj bi bilo najbolje narediti v mojem primeru, saj mi to že načenja živce.
Hvala za vaše mnenje.
.
Odgovorite na to sporočilo Prejšnja tema | Naslednja tema
Teme
Odgovorite na to sporočilo Prejšnja tema | Naslednja tema
Spoštovana Tina,
predvsem morate urediti formalni del vaših odnosov , med katerimi so očitno vodilni dejavnik stroški za ogrevanje.
1.Svetujem vam vgradnjo toplotnega števca, tako da bo vaša poraba objektivo kvantificirana in se boste nanjo lahko sklicevali pri plačilu.
2.Razporeditev predmetov v vašem stanovanju je vaša INTIMNA ZADEVA, o kateri sicer lahko dopustite debato,ne smete pa dopustiti mamine direktive.
3. enako velja za higienske navade( porabo vode v vašem gospodinjstvu boste dokazali in tudi poravnali glede na odčitek v odštevalnem števcu, ki ga bo treba namestiti.)
Za dosego omenjenega bodite vljudni, a nepopustljivi.Ne prepirajte se z materjo, ne povzdigujte glasu, če bo začela vpiti ona , ji predlagajtenaj se najprej umiri, da bosta potem lažje nadaljevali pogovor.Ve čas imejte pred očmi dejstvo, da niste več otrok, da gre torej med vama za enakovredno debato med dvema odraslima ženama in v tem smislu tudi svoja stališča argumentirajte.Poročajte o rezultatih!
Pozdravljena!
Jaz lahko rečem le to, da je res potrebno, da se z mamo pomenita in da ji enkrat, za vselej, postane jasno, da ste odrasla in samostojna oseba!
Če teh odnosov ne boste uredili, mislim, da vam tudi gradnja hiše, zraven sedanje, ne bo v olajšanje, saj se bo vtikala v vaša življenja tudi takrat!
Vgradite si vse števce o porabah, pa boste imeli čiste račune!
Postavite se že enkrat zase!!!!!
Lep pozdrav!
Spoštovani Dr. Rejc!
Samo ena opomba: ko bi le vedeli, kako težko, celo nemogoče je materam dopovedat, da nismo več otroci – če bi to bilo mogoče urediti z besedami, pa res več ne bi bilo tovrstnih težav! A tega jim preprosto ne moremo dopovedat, tudi ko smo stari 30 ali več! Včasih je preprosto problem v njih, da se ne znajo odtrgat od nas in si najti novega življenja (hobijev, svojih prijateljev,…) in kaj lahko potem sploh še naredimo, če tega preprosto ne doumejo? Če pa človek npr. omeni, da bi se odselil, ga začno vsi obsojat, da beži pred problemi, namesto, da bi jih reševal.
A predpostavimo, da se nimaš možnosti odselit (npr. finančno): kaj sploh lahko narediš pri takšni materi? (npr. meni moja dobesedno uničuje življenje, pa se vsaj še nekaj časa ne bom mogla odseliti, bodo pa moji živci utpreli zato hudo škodo…). Stara sem 24 let.
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovana Teja,
samostojnost ne pomeni da imate nad glavo drugo streho, samostojnost pomeni, da vaša beseda v družini dobi ustrezno težo in vrednost.Pri 24 letih ste v vseh ozirih formalno odrasli , tega se morate ves čas zavefdati in v pogovoru z materjo tudi tako ravnati ( zahtevati in doseči, da vas sprejme za enakovredno sogovornico ne glede na razliko v finančni moči in zemljiškoknjižno lastnini.)Predvsem se ne smete umikati, pogovor vodite strpno, brez vpitja in žaljivk in to zahtevajte tudi od matere.Vztrajajte pri pogovoru o vseh za vas pomembnih področjih.
Hvala vam za izčrpen odgovor.
Samo nekaj me še zanima. Midva z možem bi pač rada šla na svoje in bi
si zgradila hišo zraven naše hiše, ker si že od nekdaj želiva iti na svoje.
To pa verjetno pomeni tudi vtikanje staršev v moje življenje še naprej ali mislite, da
bi se to potem spremenilo, s tem, da si kot ste napisali, da se pogovorim s starši.
Čeprav ne vem če bo kaj veljalo. Ker se mi zdi, da me kdaj že njena bližina kar zmrazi. Kajti vsak mi je še rekel, da naj grem čim dlje od njih.
Še enkrat hvala!
Tina
..