Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Odnos zdravnik-pacient

Odnos zdravnik-pacient

Zanima me, ali lahko zdravnik zamolči oz. priredi resnico o poteku bolezni, kljub temu, da pacient želi vedeti vso resnico? To mislim v stilu, da bi resnica lahko škodila pacientu oz. mu poslabšala kakovost življenja.

A se zdravnik v tem primeru samostojno odloči kaj je bolje, povedati ali ne povedati? Ali ima zdravnik pred tem kakšen posvet s kom? (ostali zdravniki, med. sestre, družina ipd.)

Lep pozdrav, Mali!

Spoštovani!

Bolnik ima vedno pravico izvedeti, če se ga zanima njegovo zdravstveno stanje. Naloga zdravnika je, da mu to pove na razumljiv način, upoštevaje sposobnosti bolnika, razumeti povedano. Zdravnik mora sproti preverjati, kaj je bolnik razumel, kako si to razlaga in kateri strahovi ter bojazni so se pojavile pri tem. Največkrat so »dobronamerni« sorodniki tisti, ki silijo zdravnika v zaroto molka. Vsekakor ni način, da bi kot iz topa ustrelili: Vi imate pa raka. Pri tem pa ne imeli v rokah zanesljivih dokazov o tem. Na drugi strani pa nima nobenega smisla nekomu, ki hira, jemlje različna zdravila, hodi na obsevanje…, zamolčati, da ima raka. Vsakega človeka je potrebno obravnavati individualno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close