Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Odlomljena enka

Odlomljena enka

Spoštovani,
pred nekaj dnevi se me ji ob rahlem udarcu ob steklenico (nesrečno naključje) odlomila zgornja enka.
Majhen del zoba manjka, vendar je estetsko zelo moteče.
Naslednji dan sem obiskal zobozdravnico in mi je povedala, da je lahko zob bil zaradi udarca poškodovan (se je cel “zamajal”) in zato mora počakati pol meseca, da vidi kako se bo odvilo. Šele nato mi lahko naredi dograditev zoba.
Naročila me je za 2 mesca in pol, kar se meni zdi absurdno. Tako majhen popravek ne bi smel biti tako dolg postopek da pridem na vrsto šele za 2 mesca!
Ko pa sem omenil, da sem pripravljen dograditev sam plačati, pa je rekla naj se oglasim za 2 tedna in bomo tedaj videli.
Ali je to res, da je zob lahko kljub dokaj šibkemu udarcu tako zelo poškodovan? In je zaradi tega treba počakati vsaj pol meseca z dograditvijo?
Koliko pa bi takšna dograditev stala? (velikost odlomljenega dela je približno 2x2mm)

Hvala za pomoč 🙂

Pozdravljeni,

s poškodovanimi zobmi je potrebno ravnati skrajno previdno. Potrebno je spremljati vitaliteto ipd. Na žalost brez kliničnega pregleda in rtg slike ne morem soditi o poškodovanosti vašega zoba. Glede na vaše pismo zaključujem, da je poškodba minimalna in v takšnem primeru lahko zob saniramo takoj. Naj pa vas opozorim, da vaše stanje najbolj pravilno ocenjuje vaša zobozdravnica, saj vas je sprejela ona, pa tudi o ceni se morate pogovoriti z njo.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Spoštovani,

“/…/ in v takšnem primeru lahko zob saniramo takoj.”
To pomeni, da bi mi moja zobozdravnica lahko dogradila zob že ob pregledu? Ali bi vseeno za takšno dogradnjo moral priti v kakšno čakalno vrsto?

Hvala za pomoč

Pozdravljeni,

kako je v vašem primeru, žal prek neta in brez kliničnega pregleda ne morem soditi. Nikakor pa ni sanacija frakture krone zoba priporočljiva brez predhodne rtg preiskave, torej takoj. Kakor pa verjetno veste, moramo zobozdravniki v koncesijskih ambulantah upoštevati poleg stroke, predvsem pravila ZZZS.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close