odločitev za amniocentezo
Spoštovana gospa doktor,
odločam se, ali naj grem na amniocentezo ali ne. Preiskava je zame brezplačna, ker bom ob porodu napolnila 37 let. Sem mama dveh zdravih, čudovitih otrok, v tretje me je strah že zaradi mojih let in dveh rizičnih porodov in nosečnosti (enkrat urgentni carski rez, drugič zelo težka nosečnost, prezgodnji porod in sum na možganke krvavitve pri otroku).
Do amniocenteze imam odpor. Ali lahko sama preiskava rani otroka. Mislim tako, da sicer preživi, ampak mu pusti trajen posledice, ga poškoduje?
Danes imam nuhalno svetlino, in glede na leta seveda ne prilčakujem kakšnega spodbudnega rezultata.
Lepo vas prosim za odgovor in nasvet.
Vse dobro vam želim…
Draga gospa!
No sedaj je že popolnoma jasno ali je bil izvid presejalnega testa rizičen ali ne. Verjetno vam je izvid testa že olajšal odločitev.
Glede amniocenteze pa se motite v svojih predstavah, da se otroka pri posegu lahko poškoduje. Če bi se to dogajalalo, verjetno ne bi imeli nobenega razloga, da bi to preiskavo sploh kdaj priporočili. Ultrazvočna vidljivost omoča danes natančno opazovanje kje je konica igle in kje je otrok. Ko so na Ginekološki kliniki v Ljubljani uvedli amniocentezo (leta 1981!), smo zelo natančno preučevali podatke o rojenih novorojenčkih po amniocentezi. Pri 5000 rojenih novorojenčkih, pri katerih je bila v nosečnosti opravljena amniocenteza nismo ugotovili nobenih poškodb v smislu brazgotin po vbodih niti posledic, ki bi jih lahko povezovali s posegom. Edino tveganje, ki ga poznamo je predvsem to, da v redkih primerih lahko sproži zaplete, ki vodijo v spontani splav.
Kaj je torej pokazal presejalani pregled nuhalne svetline?
LP
Spoštovana gospa doktor,
na merjenju nuhalne svetline sem imela slab rezultat. NUhalna meri 2,9, moje tveganje glede na starost pa je 1:182. Nosna kost je bila vidna, akr pravijo, da je spodbudno. Otrok je bil tudi 2 tedna starješi, kot sem bila preprilana glede na datum moje zadnje menstruacije.
Na krvni test potem nisem niti šla, ker so mi že na podlagi tega testa svetovali amniocentezo. odločila sem se, da preiskavo opravim in že tudi imam določen datum.
Zanima me še tole, če ni lahko odgovorite. Katere razvojne nepravilnosti konkretno še izključijo z amniocentezo poleg Downovega sindroma?
Preiskave me ni več strah, ampak čakanja na izvid.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Pozdravljeni!
Z amniocentezo ugotavljamo kromosomske napake pri plodu, ki največkrat povzročijo prirojene napake različnih organov in intelektualno manjrazvitost otroka.
Danes poznamo približno 2000 kromosomskih sindromov, na srečo so številni izmed njih izjemno redki. Prirojenih napak in bolezni, ki ne izvirajo iz kromosomskih sprememb pa s prenatalno kariotipizacijo ne moremo ugotoviti.
Čakanje na izvid preiskave je res mučno. Pomaga le to, da se v tem času ne prepustimo črnogledim pričakovanjem, saj daleč najpogosteje kljub črnogledim napovedim presejalnih testov potrdimo, da ima otrok normalen kromosomski izvid.
LP