Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Otroci s posebnimi potrebami in dolgotrajno bolni otroci Odločba o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami

Odločba o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami

Pozdravljeni vsi skupaj!

Na vas se obračam v upanju, da mi bo kdo lahko vsaj malo pomagal. Problem je v odločbi o usmerjanju, zaradi katere moj sin ne more prestopiti iz razvojnega vrtca v redni vrtec – potrebuje spremljevalca.

V novem vrtcu je vse dogovorjeno, ima določeno skupino v katero se bo vključil, spremljevalec čaka na delo…. – do sem ni problemov.Zaplete se pri odločbi, ki je ne dobimo že kar nekaj časa. Moram povedati, da z možem redno kličeva na Zavod za šolstvo, vendar mi zatrjujejo, da komisije še niso začele delati. Potem pa preberem pismo Minore in vidim, da je dobila odločbo. Ali to pomeni, da nekatere komisije ze delajo?

Predsednica komisije, v kateri naj bi bil obravnavan sin, nam je danes zatrjevala, da ne dela še nihče in da so se morali starši otrok s PP pisno odpovedati določenim pravicam kot so npr. spremljevalec, dodatna strokovna pomoč, če so hoteli otroka vpisati v redni program OŠ. To ni etično, niti pošteno in hudo mi je, ko izvem, da je sploh mogoče, da se nam to dogaja.

Rada bi povedala, da sin nujno potrebuje spremljevalca, ker sam ne more narediti popolnoma nič. Ima tako znižan mišični tonus, da ima precejšne težave pri vseh opravilih. Kot verjetno poznate razvojne vrtce je v eno skupino vključenih 6 otrok za katere skrbita 2 vzgojiteljici. če si poskušate predstavljati otroka, ki nič ne zmore sam, se ve, da potrebuje človeka, ki mu pomaga pri vsem. Vendar, če nekdo pomaga njemu, potem ostane 1 oseba za 5 otrok. To pa je mogoče samo v teoriji v praksi pa še zdaleč ne, zato se pogosto zgodi, da moj sn, ki je res potrpežljiv, čaka da ostali dosežejo svoje. To pomeni, da večino dneva čaka na nekoga, ki bi se ukvarjal z njim.
Rada bi rekla, da ne obsojam nobenega v sinovem vrtcu, ampak kakorkoli že, to ni program, ki bi ustrezal njegovemu stanju in bolezni.

Kaj naj z možem storiva, da dobiva odločbo in pomagava otroku??? Na koga naj se obrneva?

Hvala in lep pozdrav

Maja

Pozdravljena!

Povem ti lahko le to, da imam tudi sama sina s PP, ki je vključen v redni vrtec in ima spremljevalko. Sam postopek je trajal štiri mesece, s tem da so mi s strani vrtca zelo pomagali in tudi oni pritiskali na Zavod za šolstvo. Prosi tudi ti vrtec za pomoč!

LP, Nežka

Maja,

Problem, ki ga opisujete, zadeva kar celotno Slovenijo. Komisije za usmerjanje so začele delovati šele pred kratkim ali pa bo njihovo delo steklo s septembrom in oktobrom. Vsa usmerjanja so »stala« zaradi prenosa pooblastil na Zavode za šolstvo, zaradi spremembe zakonodaje (ki ni šla »skozi parlament« v prvem branju), zaradi iskanja sodelavcev, podpisovanja pogodb, namestitve ustreznega programa…
Se strinjam, da je trenutno stanje bilo (ali je) nedopustno. In da največ problem so predstavljale prav odločbe otrok, ki menjajo program (pri otroku ,ki ostaja na npr. šoli »njegove pravice pač tečejo naprej dokler se ne izda nova odločba). Podoben problem je tudi pri vas, kjer otrok menja program (iz razvojnega v redni vvz).
Če se je otrok npr. Vpisal v šolo, dsp pač ni mogel dobiti, ker še nima odločbe (ne gre za to, da bi se starši tej pravici odpovedali), ker gre za spremembo programa in za to je potrebna nova odločba. Nekje so nastale težave rešili mimo odločb, v dogovoru s šolo in starši.

Kdo vam je predlagal spremembo programa? Lahko se obrnete tudi nanj. Sicer se sedaj odločbe rešujejo po proprioriteti – karmo vaš sin, zaradi spremembe programa – zagotovo sodi.
Poslala sem vam tudi ZS.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close