Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija ‘Odlepljena” nosna sluznica zaradi premocnega pihanja?

‘Odlepljena” nosna sluznica zaradi premocnega pihanja?

Spostovana dr. Fajdiga in dr. Borsos,

v levi nosnici imam obcutek delno “odlepljene” nosne sluznice. Nekajkrat na dan se namrec pojavi “ovira” v levem nosu in obcutek kot da je ta “ovira” povsem pripravljena za izpih. No, ampak ne gre ven, ampak se samo malce pomakne naprej. Obcutek je kot da se je nek izvesek ali zavihek premaknil malce naprej. Cetudi se naprej mocno izpihujem, stvar ne gre ven. Ce pa zdaj v tem stanju v-pihnem, se pa stvar zopet pomakne nazaj! Obcutek je kot da bi posrkal smrkelj, ne znam drugace opisati. Opisano se pojavi vsak dan in se ne spreminja: (1) popihaj malce ven, (2) posmrkaj nazaj.

Ozadje: maja ste mi zmanjsali nabrekle nosne skoljke z radiomukotomijo. Po operaciji pa sem (iskreno mislim da mnogo premocno in preveckrat) pihal skozi nos v silni zelji, da bi izpihal vse kraste v obdobju celjenja. Nekatere vecje strdke sem moral izbrskati tudi z relativno dolgimi nohti, saj pihanje ni zadoscalo. Problem me torej muci ze dobra 2 meseca in je vsakodneven ter se ne spreminja. Motec je ze sam po sebi, predvsem pa ne zelim da bi se zadeva “narobe” zacelila oz. brazgotinila na napacnem mestu.

Trenutno cakam na Trbovlje za CT slikanje, vseeno bi bil hvalezen za drugo (oz. ponovno 🙂 mnenje. Ob kontrolnem pregledu sem slabo izrazal, za kar mi je zal.

Spoštovani,

po radiofrekvenčnem tretmaju nosnih školjk lahko proces tako povzročenega vnetja in zmanjševanja školjk traja do 6 mesecev. Očitno je na vaši nosni školjki ostal košček sluznice, ki se s tankim tračkom drži in plapola v toku zraka. Sčasoma se bo zagotovo sam odtrgal in izginil. Če se to ne bo zgodilo, vam ga lahko enostavno odstrani operater. Lahko pa gre le za kopičenje in sušenje sluzi, kajti samoočiščevalna funkcija nosne sluznice je začasno onesposobljena zaradi operacije, do povrnitve stanja lahko mine 6 mesecev ali več.

Nos si lahko očistite z nežnim vlaženjem s fiziološko raztopino, na ta način se obloge zmehčajo in lažje odpadejo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spostovana dr. Košak,

hvala za odziv. Ce utegnete bi prosil se mnenje zakaj so skoljke* nabrekle vedno le na eni (levi) strani? Venomer leva stran! Kar je seveda ‘sreca v nesreci’, saj problem najbrz tako lazje resljiv? Obcutek je kot da bi imel “čep” od lokacije v nosnici pod očesom do srednjega ušesa! Vendar se to vlece ze vec kot 2+ leti! Najbrz je odvec pisati kako to vpliva na naspanost, glavobole in s tem na celotno zivljenje!

* ce so seveda skoljke problem

Spoštovani,

očitno sta vaši nosni votlini nesimetrični 🙂 Gre za anatomsko varianto.

Zamašenost ušes je posledica neprehodnosti Evstahijevih tub, kar prav tako rešuje nosni glukokortikoid. Ali imate morda alergijski rinitis? V tem primeru obstajajo še drugi načini zdravljenja (speciofična imunoterapija, antihistaminik za izcedek).

Če pol leta po operaciji ne bo nič bolje, se prijavite na kontrolo pri operaterju.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za potrpezljivost. Zdaj je ura priblizno 2 zjutraj in sem se po spanju (bolje receno, lezanju) zbudil s nabreklo/polno/zamaseno celotno LEVO stranjo obraza. Tesno je tudi navzdol proti vratu. Boli me glava.

Septo-plastika v 2011 je popravila nesimetricnost in izboljsala prehodnost na DESNI strani. Na nedavnih CT slikah (meni) zgleda nos raven, v mejah ‘normale’.

– Glukokortikoid (znamke Avamys) sem brez vidne izboljsave jemal nekaj mesecev.
– Alergijski rinitis? Ne vem, standardni (?) kozni prick-testi so negativni. ORLji pa pravijo, da gre za ‘vazomotorni rinitis’, kar pa je zame nekoristna oz. ‘ne vem’ diagnoza. Menda je v nosu mozna lokalna/topicna ‘alergija’? So morda fungii/glive ali kaj drugega (ugibam zgolj iz obupa)?
– Antihistaminik (Flonidan) sem nekajkrat iz obupa vzel ‘na lastno pest’. Izcedka sicer nimam, je pa pomagalo pri nabreklosti.
– Specificna imunoterapija se ni bila uporabljena. Slisi se bolj ucinkovita/napredna, kot ostali, sistemski pristopi (npr. antihistaminiki v tabletah).

Na kontrolo sicer cakam ‘ze’ konec novembra, vendar
(A) je prepozno, ker sem tik pred izgubo sluzbe, saj so mentalne performance (jasno) porazne
(B) vse bolj obupano mislim, da je (vsaj meni trenutno dostopna) medicina nezmozna resiti problem … oz. z razlogom obstaja diagnoza ‘vazomotorni rinitis’ kot cop-out. Seveda pa prejsnje govori moj obupan/cinicen/utrujen-jaz: najbrz so bili v zadnjih 10 letih kaksni preskoki v metodah/pristopih pri resevanju podobnega primera?

Omejenost problema na LEVO stran bi morala narediti stvar lazje resljivo. Kaj storiti? Naj na lastno pest poskusim se z antibiotiki? V trenutnem stanju sem skoraj ravno-tako-dober-kot-mrtev. So (v Sloveniji) mozni alergijski testi lokalno, na sami nosni sluznici? Itd. itd., nekaj moram storiti.

Je pri vas tudi mozen obicajen (ali samoplacniski) pregled? Se malo pa bom obiskal vse ORLje v Sloveniji. 🙂

Spoštovani,

glede na okoliščine in glede na opis gre pri vas verjetno v veliki meri za psihične težave, ki jih je sprožil in jih še poslabšuje stes. Verjetno ste v začaranem krogu. Prosite svojega zdravnika za predpis kašnega anksiolitika (proti živčnosti) za krajši čas.

Vazomotorni rinitis je drug izraz za nosno hiperreaktivnost (pretiran odziv na mehanske, kemične, toplotne dražilce = mraz, toplota, vlaga, hlapljive snovi, prah itd.). Če je močno izražen, se zdarvi z nosnim glukokortikoidom. Če ne pomaga, z njim prekinite.

Lokalna alergija v nosu je možna, testi niso možni (tudi v tujini zgolj na nivoju raziskav= v znanstvene namene), v tem primeru pomagata nosni glukokortikoid in antihistaminik.

Specifična imunoterapija (SLIT, SCIT) je možna le na podlagi pozitivnih kožno vbodnih testov ali na podlagi pozitivnega testa provokacije z alergenom (za vsak alergen je zdravilo drugačno), v poštev pride le za nekatere bolnike – po presoji alergologa. Terapija je sistemska.

Hipoteza o alergiji na glive je ovržena na podlagi več raziskav.

CT slike mora pregledati ORL specialist (včasih tudi ocena radiologa ni dovolj natančna, ker nima stika z bolnikom in s klinično sliko).

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

– Grem po stopnicah, naredim 30 sklec, ipd. ==> levi nos se nemudoma, brez izjeme odmasi.
– Podobno, leze na desnem boku podpiram glavo pri temenu cca. 10 min ==> levi nos se odmasi in ce grem nato previdno v posteljo obcasno levi nos tudi ostane prehoden (oz. spim zelo dobro).
– Vcasih se leva nosnica v intervalu kaksne 2 min sama odpre (vendar ne vem zakaj). Obcutek je zelo sproscujoc in podoben kot da bi ravnokar vpihnil Operil (ki se ga sicer cimbolj izogibam).

Hocem reci, da dvomim da gre za (niti pretezno) psihicni vpliv: vse je na levi strani, pa mnogo bolje spim pokonci, v fotelju (torej gravitacija bolj kot psiha).

Ja, najbrz imate prav in moram potrpeti do konca novembra za pregled CT slik pri ORL. Kar sicer ne bi bilo tezko, ko bi se takrat sploh kaj resilo/izboljsalo. 🙂

LP

PS. Bom pa vseeno sel k zdravnici po anksiolitik. Pa da vidimo ka bude. Katerega priporocate?

http://en.wikipedia.org/wiki/Anxiolytic

Spoštovani,

ko sem prebrala še naštet opis vaših manevrov in opazovanj, sem se še bolj prepričala, da so težave psihogene. Posvetujte se z osebnim zdarvnikom.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Morda je res zamasenost samo leve nosnice res psihogene narave, a mi vseeno zaupate kaj izmed nastetega vas je ‘se bolj prepricalo’?

Sicer pa: argumentum ad ignorantiam. Mislim da zdaj sploh ne bom nesel CT slik k nevrologu. Pa se bodoci bralci, ki se najdejo v podobnih ‘opazanjih’ se morda izognejo dozam par mSv. Win-win. Na zalost pa to ne deluje na mojem podrocju, kjer stvari delajo ali pa ne … 0 ali 1.

Spoštovani,

Zamašenost le ene strani nosu ni nič nenavadnega, vidimo jo zelo pogosto pri anatomskih deformacijah, pri enostranskem vnetju sinusov (npr. zaradi gnilega zoba), pri zarastlinah po operaciji itd.

V medicini so težave le redko 0 ali 1. Tudi razložiti ni možno vsega po istem kopitu.
Na psihogeni vzrok sem pomislila, ker ste izredno natančni (morda celo pikolovski?) pri opazovanju svojega dihanja skozi nos in vas to tudi zelo obremenjuje. Verjamem pa, da težave resnično imate, zaradi čustvene reakcije pa jih še potencirate.

RTG naprave vam ob eni CT preiskavi ne naredijo velike škode. Slike pokažite ORL specialistu ob pregledu, tako bosta skupaj mnogo pametnejša.

Upam, da so se vam medtem težave že malo zmanjšale, performance pa izboljšal. Priporočam športne aktivnosti predvsem v naravi – vreme je sedaj ravno pravo.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Nekaj se mi je vceraj zgodilo med voznjo na avtocesti: ob izpihu te problematicne/leve strani, mi je v glavi pocilo tako, kot da bi nekdo v avtu sprozil pistolo (brez heca). Se je morda ‘nekaj’ hitro premaknilo v evstahijevi cevi … vendar kaj in kako se to sploh lahko zgodi? Ob izpihu na zalost ni kaj dosti iz nosu ven priletelo, zato pa se bolj sumim, da je nekaj strukturalno narobe tam zadaj v nosu (evstahijeva cev, zrelnica, kaj pa vem). Vsekakor pa ne pomnim kdaj sem nazadnje tako dobro spal (brez Operila). Skratka, mislim da se je ‘nekaj’ premaknilo na obcutno boljso lokacijo, vendar ni se povsem dobro.

PS. Ne vem kako je lahko anamneza prevec natancna? Se pa strinjam da sport nasploh pomaga, vendar je nevzdrzno, ce se glava ze po nekaj 10 m teku v klanec (heh) popolnoma ‘zabaše’ in ‘zamaši’ … obcutek je kot da bi se potapljal ali kot da bi se pri tusiranju ‘ujela’ voda v usesih. Avtofonija je neznosna, vse skupaj (vsaj malce) olajsa dihanje izkljucno skozi usta. Grem zdaj s tekom preizkusit ta ‘nekaj’ na morebitni novi lokaciji. 🙂

Na zalost je nabreklost se vedno prisotna. Nikakor ne morem dolociti kaj je: dolocena hrana, temperatura, vlaga, prah, …? Zelim si samo da bi se nos/zrelnice/ipd. tako zmanjsali, da tudi v nabreklem stanju ne bi imel tezav z dihanjem.

Vem da pisem v prazen eter, pa vseeno.

Evo. Zdaj je pa nabreklost minila. In nimam pojma zakaj se (1) sploh zgodi in (2) zakaj nato izgine? Stanje nabreklosti traja okoli 3 ure. Potem pa scasoma izzveni. Nekako tako kot da bi ucinkovanje Operila (ene 2 minuti) raztegnil na kaksno uro ali dve.

Recimo ce je problem dolocena hrana: nimam pojma kaksen je casovni zamik/lag, morda je razlicen za posamezna zivila, itd. Dnevnik prehrane sem 1/2 leta pisal skupaj s programom za korelacijo, pa nisem uspel dokoncno dolociti povzrociteljev.

Kaj mi preostane poleg nadaljnjega manjsanja/mukotomije skoljk (in morda tudi odstranitve zrelnice)? Je glede na zgornji opis mogoce primerna tudi “imunoterapija”?

Spoštovani,

Brez endoskopije nosu in ogleda CT slik ne morem reči, kaj naj bi se premaknilo. Če obstaja kakšna strukturna ovira, se jo verjetno da odpraviti. če pa je vzrok le pretirana odzivnost nosne sluznice in poudarjen nosni ciklus, so možnosti ukrepanja zelo majhne. Nosni ciklus imamo vsi – izmenično nabrekanje sluznice ene in nato druge strani vsakih nekaj ur (različno dolgo) za namen čiščenja in obnove te strani, ki je nabreknjena.

Imunoterapija je indicirana le za astmo in alergijski rinitis, kjer je dokazan 1 ali 2 alergena. To so namreč zelo natančno uperjena biološka zdravila.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Je to dober nacrt, da bi prekomerno nabreklo sluznico tudi prekomerno stanjsali z mukotomijo? Ali se lahko vrne kot bumerang, ‘prazen nos’ ipd.? Normalen ‘nosni cikel’ pa naj bi bil (menda) nezaznaven:

No, pa v mojem primeru sploh ni ‘cikel’ (vedno je na levi strani), ceprav ne morem reci, da je desna stran idealna … kot bi dihal skozi slamico.

Glede zunanjih faktorjev (prsice, hrana, …): a so ‘kozni testi’ res najvec kar premore medicina na tem podrocju? Namrec, edino to testiranje sem dobil in to dvakrat brez “rezultatov” (no, drugic sem dobil nasvete za anti-histaminsko dieto, kar pa je bolj tak-tak). Hocem reci, da se strinjam da je medicina bolj zvezna kot diskretna veda (0/1) … torej ce nabreklost sluznice ter zrelnice povzroca zunanji faktor, je iluzorno pricakovati, da je grlo ob tem povsem izolirano, saj se mi tu pogosto zatika hrana in tezko poziram. Grem tudi k ortodontu, ker se ne bom vdal v tako usodo.

Zdi se mi, kot da zaradi nosu in tudi grla telo ni zadostno oksigenirano. Ko grem namesto z avto raje s kolesom v sluzbo (2×30 km) se pocutim neverjetno ‘živega’! Takrat vidim, kaksno mentalno in fizicno skodo mi povzroca nos in grlo. To najbolj pogresam, da je spanje nekaj dobrodoslega in krepcilnega … ne pa dihanje skozi slamico in posledicno nagonski/stresni odziv telesa. Nekako takole:

Najbrz tole ni ‘mainstream’ medicina, pa vseeno. Tule je celoten ‘clanek’: http://www.westonaprice.org/holistic-healthcare/is-it-mental-or-is-it-dental/

Spoštovani,

Alergijo dokončno dokažemo ali ovržemo z dokazom specifičnih protiteles proti alergenu v krvi bolnika. Če se bojite prekomernega zmanjšanja nosnih školjk, je najbolje, da na operacijo ne greste.

V vašem primeru in tudi za opis iz članka se ponuja vprašanje: Kaj je bilo prej – stres ali zamašen nos? Kaj je vzrok in kaj posledica? Znano je, da je telo ob stresu v neravnotežju simpatika in parasimpatika (avtonomni živčni sistem, ki ni pod vplivom naše volje). Šport je krasen način za odpravljanje stresa.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close