Pozdravljeni,
leta 2001 sem sklenil polico življenskega zavarovanja in sicer za dobo 25 let. Takrat mi je njihov zastopnik razložil, da lahko dvignem denar po dveh letih plačevanja oz. po 10 letih, ko bom vsaj nekaj že imel na računu. Sedaj mineva ravno 10 let in sem se odločil, da bi odkupil ta leta. Poklical sem na zavarovalnico in mi je njihov zastopnik razložil, da nikakor ne morem odkupiti teh 10 let in, da lahko to zadevo samo zamrznem.
Zanima me, če je dejansko tako, da je potrebno počakati vseh 25 let da lahko dvigneš ta privarčevani denar?
Zahvaljujem se vam za vaš odgovor,
Lep pozdrav,
Jure
Odkup takšnega zavarovanja je možen po preteku najmanj treh vplačanih letnih premijah pod pogoji,katere določi zavarovalnica.Ti pogoji pa so izselitev iz države,izguba zaposlitve,smrt ožjega družinskega člana,bolezen ,nekaj sem jih naštel.Vložite pismeni zahtevek za odkup zavarovanja.če to res želite.
Druga možnost je zmanjšanje obroka na ninimalno vrednost ali pa neplačilo treh zaporednih obrokov.
Po treh zaporednih neplačanih premijah mora zavarovalnica odstopiti od pogodbe,ter spremeniti status vaše pogodbe na tako zvano -premije prosto zavarovanje.To pa v praksi pomeni,da je vaše zavarovanje še vedno v veljavi za višino vplačanih sredstev,in ne za celotno vrednost-zavarovalno vsoto v vaši pogodbi.Po poteku zavarovalne dobe pa vaš zbrani kapital dvignete z dobičkom v teh letih.
Mogoče bi bilo za vas najbolje,da si zmanjšate mesečni obrok na njnižjo možno premijo,ter nadaljujete z znižani vplačili.
Lepo pozdravljeni,Bruno