Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Odklanjanje dojenja

Odklanjanje dojenja

Pozdravček!
Imam 13 mesečnega sinčka. Do nekako desetega meseca sem ga dojla polno..večkrat na dan…ponoči…potem pa samo še zjutrjaj in zvečer pa občasno čez dan…Zdi se mi da se je na koncu samo še crkljal..celo sam mi je pokazal na dojko ko se je želel dojiti. Nato pa je prišel odhod v vrtec..jasli..sluzžba…skratka težavno obdobje. Vendar sva se še vedno dojila. Po dvotedenskem uvajanju pa je zbolel. Odšla sva bolnišnico..za cca teden dni..in bolezen je skupno trajala skoraj mesec. Po vrnitvi iz bolnišnice pa…se moj sinko ni hotel več dojiti..niti ..piti kakršnegakoli mleka. Velikokrat še pokaže na dojko in reče AMA AMA ko pa želim dojiti..se namrdne. Tudi prilagojenega mleka na mara. Le kaj se mu je tako zamerilo ???Je mogoče kriv stres…preveč vsega…naenkrat…? Sem velika zagovornica dojenja zato mi ni vseeno.

Lp in hvala za odgovor

ika

Draga Ika,
opravičujem se za pozen odgovor, toda ta teden me je moja družina res potrebovala. Žal mi je, da imata sinkom težave pri dojenju. Mamice se v takšnih trenutkih lahko srečujemo z zelo neprijetnimi občutki nemoči, želje po nadaljevanju dojenja, sprašujemo se kaj delamo narobe,… Zavedajte se, da otrok ne zavrača vas ali vašega mleka ampak zavrača le dojenje samo. Razlogov za odklanjanje prsi je lahko več, stres ob odhodu v bolnišnico, sprememba rutine (služba, varstvo),…. Kaj pa menstruacija, ste jo že dobili ali se morda takole napoveduje? Je sinček prehlajen, ima zamašen nosek ali kakšne težave z vnetji ušes? Glivice, soor? Nov zobek? Preveč stimulacije iz okolja (preglasna glasba, svetloba, hrup, starejši otroci), ločitev matere od otroka (odhod v službo, varstvo, bolnico), ste spremenili milo ali deodorant, ste pod hudim stresom?

Če bi radi dojenje še obdržali:

Poskusite otroku ponuditi prsi, ko je zaspan ali utrujen, ponudite mu dojki, kljub temu da dojenje odklanja večkrat dnevno, z veliko potrpežljivosti, z veliko objemov in cartanja. Včasih so otroci okoli 1 leta starosti tako močno zaposleni z vsem, kar se dogaja okoli njih, da enostavno nimajo časa za umiritev, saj jih vse naokoli grozno zanima. Poskusite z “gnezdenjem”, v mirnem tihem prostorčku, z pomirjajočim zibanjem v naročju ali plesom, otroku ponudite dojke namesto dude – med dojenji, izberite čas za podoj, ko otrok ni prehudo lačen ali preveč zaspan, otroka veliko crkljajte in mu nudite veliko telesnega kontakta kožo na kožo, poskušajte z dojenjem, ko otrok spi, dojite v kadi, napolnjeni s toplo vodo kjer sta oba sproščena v toplem okolju, med zibanjem v gugalnem stolu, s prijetno glasbo v ozadju, poskrbite, da bo čas dojenja prav poseben čas bližine in pozornosti, namenjene izključno otroku, pogovarjajte se z otrokom med dojenjem.

Povečanje dotikanja:
– ponudite otroku veliko kontakta koža na kožo
– posvetite več časa za cartanje in zibanje otroka
– uporabljajte sling ali kakšen drug nosilec za otroka, tako da je z vami v nenehnem bližnjem kontaktu
– plešite skupaj nežno in počasi
– kopajte se skupaj
– spite skupaj

Če želite obdržati mlečno “zalogo” je dobro, da mleko nekaj časa iztiskate, dokler težave ne minejo. Morda bo fantiček kmalu spet želel podoj ali dva, če drugače ne pa za tolažbo in stisk v mamičinem naročju.

Če odkrijemo pravi razlog za stavko, lahko zadevo rešujemo, npr. če otroka boli uho in odklanja dojenje, ker ga požiranje mleka in lega na tem ušesu bolijo, da nekaj dni otroka dojimo v drugačnem položaju ali mleko iztiskamo. Včasih pa žal vzrokov ne najdemo in po nekaj dneh se zopet povrne staro stanje.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Draga Karmen!
Hvala za odgovor. Moram povedati da sva z dojenjem popolnoma prenehala. Očitno nima sinček več potrebe po dojenju. Ko pokaže na dojko se namrdne. Torej …ne dojiva se več..čeprav je meni zelo žal.Očitno se je odstavil sam. Aha pa še nekaj. Mleka sploh noče več..poiskusiti…karkšnegakoli…

Lep dan

Ika

New Report

Close