Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala odjava stalnega prebivališča

odjava stalnega prebivališča

Natasa49, OD ti pripada glede na državo, kjer si zaposlena oz. kjer živi otrok s starši. V kolikor oba starša delata v državi A in z otrokom bivata v državi A, ni dileme -> izplačevalec je država A. V kolikor eden od staršev dela v državi B, živi pa otrok v državi A skupaj z drugim staršem, je primarno za izplačilo OD odgovorna država A, v državi B pa lahko starš, ki je tam zaposlen, prosi za izplačilo razlike med OD iz države A in OD, ki jo izplačuje država B (tipičen primer Slovenca, ki dela v AT). To pravilo velja na ravni EU, za podrobnejša pojasnila se obrni na CSD Ljubljana.
Konkretno za tvoj primer bi rekel, da v kolikor želiš obdržati OD v Sloveniji kljub življenju v tujini je to sicer mogoče, v kolikor je eden od staršev prijavljen v socialno zavarovanje v Sloveniji in ohranite prijavljeno bivališče (vendar ni skladno z zakonom). Sicer pa se splača preveriti OD v državi dejanskega bivanja – morda je pa višji.

Natasa
Ce je tvoj zivljenski standard tako odvisen od tistih par evrov gor ali dol svetujem da ostanes doma.
lp

pozdravljeni, tudi jaz imam en problem in se obračam na Vas. partner dela v avstriji in sma se odločila da grem tudi jaz gor z hčerko. tukkaj v slo imava nepremičnino ter seveda kredit. kako je kaj s tem če bi se odjavil za stalno?zanima me tudi če greš na krajevni urad poveš da se odjaviš kaj potem vse oni preverjajo in kako dolgo traja da dobiš potrdilo.
hvala za odgovore

lp

Sem v fazi ko razmisljam o tujini, berem, raziskujem a nikjer ne najdem kako je ce bi nekje v prihodnosti postala rezident druge drzave, npr UK, zelim pa obdrzati stanovanje v Sloveniji, katerega sem lastnica . Ima kdo podobno izkusnjo?

Ne vem kaj je problem.Kot lastnik imas iste doticne obveznosti vzdrzevanja itd ni vazno kje na svetu zivis. Pustis naslov, na primer upravi bloka, da te lahko kontaktirajo ce je treba in to je to.Seveda ce gres za dalse dobe je treba da se stanovanje prezraci poleti in mogoce ogreva pozimi itd Jaz imam tako stanovanje sicer ne v sloveniji, pa kaj, isto s……..?!Najbolje bi bilo ce imas nekoga ki bi malo pazil nanj, ane?
Se vidimo v uk
Upam da ima kdo drug boljsi nasvet.

Ce nameravas stanovanje obdrzati, imej racun, s katerega se bodo placevale poloznice (utilities) ali pa koga, ki bo to zate pocel. Sicer se ti pa dolgorocno bolj splaca stanovanje prodati in investirati tam, kamor se selis.

ko se odlocis za drzavo, preveri njihovo in slovensk davcno politiko glede takih stanovanj.

Hvala, Brit mogoce sem bila malo nejasna, vzdrzevanje ni problema, skrbi me bolj birokratski vidik kot je omenil/a premisli.
Priznam da se nisem se poglobila v te zadeve, samo potem zaradi stanovanja ne mores biti davcni nerezident v sloveniji glede na to da moras dokazati, da si prekinil vse financne vezi v sloveniji, se pravi zaprtje bancnih racunov, odjave iz zavarovanj, odjava stalnega bivalisca. Premisli – stanovanja ne bi zelela prodati:D

Jaz svetujem takole: dokler nisi ustanovljena nekje drugje recimo v UK, nebi storil nicesar kar se tice prodaje ali zapretja bancnih racunov itd.Tako kot tujci v sloveniji lahko slovenci v tujini placujejo s raznimi bancnimi karticami, ane?Da pa prodas in zapres vse predno gres je pa vec kot idiotsko. Podres vse mostove za sabo kar ni nikoli pametna poteza..Na primer v angliji se ti ni treba nikjer prijavit, kajti to se stori avtomaticno prej kot slej.Davke zacnes placevat takoj ko nekaj kupis, na primer avto, stanovanje ali nastop sluzbe.Za stanovanje , hiso itd v UK placujes drzavi tako zvane RATES, vecja imovina vecja RATES.Za avto isto se imenuje ROAD TAX, vecji avto vec taxe.In to so stvari ki jih uredis skoraj avtomaticno ni potrebno iti na noben urad, se vse uredi preko poste ali interneta. Banke tu so pa zastonj ne tako kot slovenske ki ti zaracunajo mesecno zato ker imas denar pri njih.Jaz sem lani odperu nerezidenci bancni racun v Ljubljani in ga letos hitro zaperu.
Lp

Jaz svetujem takole: dokler nisi ustanovljena nekje drugje recimo v UK, nebi storil nicesar kar se tice prodaje ali zapretja bancnih racunov itd.Tako kot tujci v sloveniji lahko slovenci v tujini placujejo s raznimi bancnimi karticami, ane?Da pa prodas in zapres vse predno gres je pa vec kot idiotsko. Podres vse mostove za sabo kar ni nikoli pametna poteza..Na primer v angliji se ti ni treba nikjer prijavit, kajti to se stori avtomaticno prej kot slej.Davke zacnes placevat takoj ko nekaj kupis, na primer avto, stanovanje ali nastop sluzbe.Za stanovanje , hiso itd v UK placujes drzavi tako zvane RATES, vecja imovina vecja RATES.Za avto isto se imenuje ROAD TAX, vecji avto vec taxe.In to so stvari ki jih uredis skoraj avtomaticno ni potrebno iti na noben urad, se vse uredi preko poste ali interneta. Banke tu so pa zastonj(,vsaj moje,) ne tako kot slovenske ki ti zaracunajo mesecno zato ker imas denar pri njih.Jaz sem lani odpru nerezidenci bancni racun v Ljubljani in ga letos hitro zapru.Tam vam banke kradejo denar na legalni nacin,haha.
Lp

Teoreticna
Ves, da tvoja imovina je tvoja in ni vazno kje zivis. Kje zivis je pa tvoja stvar in nikogar nic ne briga. Evropa je sedaj svobodno gibanje delovne sile in prebivalstva. Jaz sem zivel v razlicnih drzavah v evropi in izven in se nisem nikoli uradno prijavil ali odjavil in nisem nikoli imel kakih problemov.Celo penzijo prejemam iz vecih drzav tudi slovenije, pa se nisem nikoli odjavil ali prijavil. Toliko delavne dobe je zabelezeno v vsaki drzavi in kdaj sem zapustil doloceno drzavo nima veze.Enkrat sem celo zacel biznis v sloveniji ko niti nisem bil vec slovenski drzavljan in nisem imel nobenih problemov tam.Nevem cesa se tako bojite, da vam bodo zaracunali neke davke za dobo ko vas ni bilo tam ali kaj?Na primer ko grem v slovenijo za vec mesecev uredim bancni racun za poloznice in ostale stroske kar se tice moje hise, avta in to je to, ker nocem da bi placeval kaksne kazni itd.za zamudo placil.Seveda za prazno hiso so davki malo manjsi in ce hoces to urediti se srecas s birokracijo prve stopnje.Jaz osebno raje placam normalno in te nihce ne vprasa gdaj si sel in kdaj si se vrnil.
lp

Imas prav Brit, hvala za izcrpna razmisljanja. Ne bom komplicirala. 😀 Lp

Natancno moras preveriti, ali si za slovensko davkarijo se vedno rezident, ce imas v Sloveniji nepremicnino, ki jo oddajas. Ne bom ti trdila 100%, ampak zdi se mi, da si. Preberi medsebojno konvencijo o izogibanju dvojne obdavcitve Slo/UK.

Brit ima tu morda drugacno situacijo, ker prejema penzijo, ki je verjetno premajhna, da bi bila predmet davka.

Kaj pa ce imas pokojnino in se preselis v Slovenijo. Moras potem placevati davke nanjo tudi v Sloveniji, ker ti v tvoji drzavi zaradi zivljenja v tujini (to je v Sloveniji) avtomaticno poberejo 25% davka na pokojnino?

No ja ,jaz sem enkrat odperu bancni racun v sloveniji into se ne bo ponovilo.V UK mi ni treba placevat banki nicesar, obratno oni mi placujejo obresti itd.Tudi kartice so zastonj v moji banki.Se mi iztece dosti ceneje ce uporabljam angleske kartice v sloveniji in drugod po svetu.Jaz se ne sekiram koliko davka mi odtrgajo od mojih penzij ker so res minimalni.Kakih 25%…..se 1% ni. Sicer to ni vazno ker pac davke moras placevati povsod, tako je zivljenje.
lp

pozdravljeni

moja situacija je pa taka. Živim v Boliviji, kjer so zdaj spremenili sistem in sem avtomatično dobila stalno bivališče – prej sem imela začasnega za dve leti. V sloveniji imam zaenkrat prijavljeno, da imam začasno bivališče, nisem še uredila. Zdaj pa prihajam domov na obisk, tj. domov v Slovenijo, pa sem se spomnila, da se lahko zaplete. Ali moram nujno odjaviti svoj stalni naslov v Sloveniji? To mi ne ustreza, ker bom v Slo. začela kmalu objavljati in voditi izobraževanja in si mislim urediti status svobodne kulturne delavke. Do zdaj sem živela bolj iz rok v usta, nekaj tu v Boliviji, premalo, da bi mi katerakoli davčna kaj očitala. Tu je itak vse na hojladri. Zdaj se pa projekti nabirajo, večina bodo v Sloveniji, nekaj v Boliviji, in moram nekaj ukreniti. Stalnega naslova v Sloveniji ne želim izgubiti, imam tudi stanovanje na naslovu, na katerem sem prijavljena. Bolivijskega bivališča vrniti pa tudi ne bi hotela, ker je res praktično, v vseh pogledih. In morda bom tudi tu kdaj kaj zaslužila in bom hotela imeti nek status. Zaenkrat plaučujem osnovni prispevek za ZZZS v Sloveniji in nič drugega. Ali mi lahko kdo svetuje? Se po zakonu moram odpovedati naslova v Sloveniji?
Hvala

Aja, ćivim pa večino časa v Boliviji, v Slovenijo samo prihajam, ker imam drućino, prijataleje in po novem bom imela tudi priložnost za delo, kar se objav tiče, se pa itak pošilja po internetu – ampak plačano bo v sloveniji

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close